futas taplalkozas edzes melegben nyar frissíto

Ezt válaszd, ha a nagy melegben nem vagy éhes a hosszú futások után

Forrás: Getty Images
Vannak, akik már az edzésük utolsó harmadában azt tervezgetik, hogy mit esznek majd, amint haza érnek, és ahogy belépnek az ajtón már tépik is fel a hűtőszekrény ajtaját. Azonban az is teljesen normális, ha a megterhelő edzésmunka után, ebben a melegben nem jön az étvágy.

Azzal nem mondunk újat, hogy vannak olyan ételek, amelyeket kifejezetten ajánlott edzés után fogyasztani, elsősorban a regeneráló hatásuk miatt. Regeneráció alatt az edzés által az izmokban kialakult mikrosérülések elekrülését, valamint a fehérje-anyagcsere egyensúly visszaállítását lehet a fő célnak tekinteni. A felkészülési időszakban, amikor sokszor pihenőnapok nélkül, egymás után több napon keresztül is megerőltető edzéseket végzünk, akkor különösen fontos, hogy milyen tápanyagokkal látjuk el a szervezetünket. Ha pedig az őszre már kinéztél egy következő célversenyt, akkor kánikula ide, nyaralás oda, ezekben a hónapokban sem áll le a rendszeres edzésmunka.

Azonban sok futónál előfordul, hogy egyszerűen nem kívánnak semmit ételt edzés után, és ez főleg az intervallumos, vagy a hosszú, fárasztó, fokozott megterheléssel járó futások után, pláne a kánikula közepén.

A jelenségre tudományos magyarázat is született, még 2020-ban. A kanadai kísérletben résztvevők 95 százaléka vallotta magát étvágytalannak, egy megerőltető 60 perces futás után. Nemrég pedig az amerikai Runner’s World Instagram oldalán, került ki egy szavazós sztori, ahol a válaszadók 61%-a nyilatkozta azt, hogy a megerőltetőbb edzések után szinte sosem tudnak azonnal enni.

Az étvágytalanság kialakulásában szerepet játszik a futás közben elfogyasztott frissítés is. A gélek, izotóniás italok, energiaszeletek mind eltelítenek, a mesterséges ízűk pedig tovább növelheti a teltségérzetet, rosszabb esetben hányingert, émelygést is okozhatnak, amik szintén csökkentik a normális táplálékbevitel iránti igényedet. Valamint a sprintek, a gyorsító futások és a magas intenzitású edzések olyan reakciót váltanak ki a szervezetből, amivel csökken az étvágy.

Mit tehetsz tehát, ha edzés után nem vagy éhes, de mégis fontosnak tartod a regenerációt?

Amennyiben fogyási céljaid is vannak, akkor talán egyáltalán nem bánod, hogy nem vagy éhes futás után, azonban a regenerációra oda kell figyelni ebben az esetben is. A fogyás akkor fog bekövetkezni, ha több kalóriát égetsz el, mint amennyit beviszel, tehát akkor is enned kell edzés után, ha szeretnél megszabadulni a felesleges kilóktól! Csak nem mindegy, hogy mikor, mennyit, és mit eszel.

Szóval mit is tehetsz, ha nem vagy éhes futás után?

Kortyolj el egy fehérjében gazdag turmixot, aminek könnyed állaga még akkor is lecsúszik, ha azt érzed, hogy nem tudsz szilárd táplálékot fogyasztani, nyáron ráadásul rengeteg szezonális, friss gyümölccsel is feldobhatod! A gyors felszívódású fehérje ilyenkor azért is nagyon jó választás, mert egyből megkezdi az izmok helyreállítását, és máris megkezdődik a visszatöltődés, hogy a következő edzésre újból kicsattanó energiával tudj nekilátni. A rehidratálás, vagyis a folyékony állagú táplálékok fogyasztása továbbá azért is előnyös, mert segít helyreállítani a szervezeted folyadékháztartását, és ennek is nagyon fontos szerepe van a sérülések megelőzése szempontjából. A fokozott fehérjebevitel továbbá szintén szükséges akkor, ha fogyni szeretnél.

A kritikus időablak

Most már biztosan felmerült benned a kérdés, hogy az edzés végeztével mennyi időn belül célszerű tápanyaghoz juttatnod a szervezetedet? A feltöltési idő ablaknak az edzés utáni 30-60 percet nevezi a szakirodalom, ez az az idő, amikor javasolt regenerációt elősegítő italt, ételt fogyasztani. A magas edzettségi szinten lévő sportolók esetében ez lehet rövidebb is, tekintettel arra, hogy az ő anyagcseréjük valamivel gyorsabb.

Amatőr sportolóként a 30-60 perces szabályt érdemes szem előtt tartani. Szóval elő ilyenkor a fehérje turmixokkal, melyeket bátran dúsíthatsz fagyasztott, vagy friss gyümölcsökkel. Ezt követően pedig nyugodtan ráérsz 2-3 óra múlva étkezni, viszont akkor már javasolt a teljes értékű étel fogyasztása.