fehérje,protein

Így tökéletes lesz: A fehérjeturmix összetevőinek pontos aránya

Forrás: Alexander Mills / Unsplash
Hogyan készíthetsz olyan fehérjeturmixot, amit szívesen meg is iszol? Mutatjuk!

Nem fontos, hogy az italod kizárólag vízból/tejből és proteinporból álljon - ugyanis bármennyire hatékonyan segíti a regenerációt és az izomépítést, ha nem ízesített fehérjét iszol, akkor valószínűleg nem is ízlik annyira. Ez az egyszerű alaprecept viszont további tápanyagokkal is ellát, ráadásul sokkal finomabbá teszi a protein shake-et:

  • 1 adag görög joghurt (250-300 g) vagy egy adagolónyi fehérjepor
  • 200 g fagyasztott gyümölcs (banán, eper, málna)
  • 1.5-2.5 dl tej, attól függően, hogy mennyire szeretnéd hígra készíteni

Így nagyjából 20-40 gramm fehérjét vihetsz be edzés után.

Elizabeth Hurley, dietetikus szerint fontos, hogy a fehérje mellett szénhidrát is legyen az italodban (ezt a gyümölcsökből, vagy zabból tudod bevinni). Ha pedig nincs fehérjeporod, akkor a görög joghurt vagy a cottage cheese a legjobb, ezekben ugyanis nagyjából 8-10 g protein van adagonként. A gyümölcsök rostokkal, vitaminokkal is ellátnak, ráadásul sokat dobnak az italod ízén is. Ha tehéntejjel készíted, 250 ml-enként 8 gramm fehérjét is bevihetsz pluszban. A növényi tejeknél ez az arány 1 gramm.

Arra figyelj, hogy ha edzés előtt fogyasztod az italt, ne tegyél bele pluszban zsírt (mogyoróvaj, avokádó), mert ez gyomorproblémákat okozhat. Ha futás után gurítanád le a shake-et, akkor mehet bele 1 ek. mogyoróvaj vagy egy negyed avokádó is!

Olvasnál még a témában?