vízivás

Hogyan segít a vízivás a pluszkilók leadásában?

Forrás: Getty Images
A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel egész egyszerűen elengedhetetlen a szervezet optimális működéséhez, az egészség megtartásához, sportolóként a teljesítményre is befolyással van, és naná, hogy az ideális súly elérésében is szerepet játszik!

Először is, a folyadék (amit szénsavmentes ásványvízzel, gyógytea formájában, esetleg gyümölcsökkel, zöldségekkel, levesekkel juttathatsz be) fontos feladatot végez az emésztés során. Megfelelő vízbevitel mellett úgy tudnak felszívódni a vitaminok, ahogy azt kell, és a fehérjét, szénhidrátot, zsírt is hatékonyabban használja fel a tested. Arról nem beszélve, hogy amire nincs szüksége a szervezetednek (méreganyagok) akkor tudnak távozni, ha hidratált vagy.

Sok esetben okoz fáradtságot (akár szédülést, fejfájást is), ha nem fogyasztasz elegendő folyadékot, ilyenkor pedig könnyen csipsz, süti, kávé után nyúlhatsz, holott csak vízre lenne szükséged. Arról nem is beszélve, hogy tompán edzeni is kevesebb kedve van az embernek, vagy ha el is indul, nem tud úgy teljesíteni, ahogy szeretné.

Ha étkezések előtt megiszol egy nagy pohár vizet, akkor hamarabb el is telítődsz, tehát kevesebb kalóriát juttatsz be, ami szintén segíthet abban, hogy megtartsd a súlyod vagy leadd a felesleget.

vízivás
Forrás: Getty Images
De mennyi az annyi?

Azt fontos megjegyezni, hogy nem egy csodaelixír, önmagában nem fogja leolvasztani a kilókat, de az biztos, hogy segítséget nyújt benne. Nagyon egyedi, hogy kinek mennyi vízre van szüksége, függ a testsúlytól, testösszetételtől, kortól, fizikai aktivitástól, de az biztos, hogy 2L alá semmiképpen se menj be, és tartsd szem előtt, hogy nem egyszerre nagy adagban, hanem a nap folyamán fokozatosan érdemes meginni a mennyiséget, és hogyha már szomjasnak érzed magad, akkor tutira dehidratált is vagy, ezt pedig ajánlott megelőzni!