futás, test

Egy friss tanulmány teljesen megváltoztatja, amit eddig az anyagcseréről hittünk

Forrás: Getty Images
Így pedig azt is, hogyan állunk hozzá!

A legtöbben úgy gondolnak az anyagcserére, mint amit felpörgethetünk, vagy ami lelassul az idő előrehaladtával, és azzal van összefüggésben, hogy mennyi energiát használ fel a szervezetünk.

És a fenti mondatnak van olyan része, ami igaz, mégpedig, hogy az energiafelhasználásban szerepet játszik, de ez is csak egy kis szelete annak a sok funkciónak, amit betölt. Herman Pontzer, a Duke Egyetem evólúciós antropológiával foglalkozó professzora, a Burn című könyv szerzője nemrég publikálta legújabb kutatását, ami megváltoztatja az anyagcseréről szóló tudásunkat.

A Science című szaklapban tették közzé a tanulmányt, amelyen több, mint 80 másik kutató dolgozott, és amelyben 6500 ember szervezetének működését vizsgálták az újszülöttektől kezdve 95 éves emberekig.

„Az anyagcsere az a munka, amit a sejtjeink végeznek a nap minden pillanatában. Nagyjából 37 millió van belőlük, és mindegyik úgy működik, mint egy kis gyár, ami mindent felhasznál, amire a szervezetnek szüksége van. Egyes kalóriákat elégetnek, de a többség a sejteket táplálja”
mondja Pontzer.

De mit is fontos tudnunk az új felfedezésből?

 • Az anyagcsere nem lassul szignifikánsan, ahogy idősödsz
  Eddig azt gondoltuk, hogy 30, sőt 40 és 50 éves kor felett jelentősen lassul a metabolizmus, de ez nem igaz. Születéstől kezdve 1 éves korig a leggyorsabb az anyagcserénk, ez nagyjából a duplája a felnőttkorinak. Viszont 1 és 20 éves kor között mindössze 3%-ot lassul évente, utána pedig 60 éves korig nagyjából ugyanazon a szinten marad. Majd innen kezdődik ugyan egy lassulás újból, de mindössze 0,7%-ot évente. Ez azt jelenti, hogy 40 éven keresztül ugyanúgy működik az anyagcsere, és hogy egy 60 éves embernek nagyjából hasonló, mint egy 20 évesnek.

 • Az izomtömeg fontos
  Az anyagcsere kalóriaégető funkcióját betöltő sejtek többsége az izmokban található meg. Így akinek fontos, hogy jó formában legyen, annak elengedhetetlen, hogy végezzen erősítő edzést, és rendelkezzen megfelelő mennyiségű izomszövettel.

 • Lehet pörgetni?
  Jelenleg nincs bizonyított módszer az anyagcsere pörgetésre. Az edzések természetesen tudnak rajta egy kicsit feltornázni, és a fent említett izomtömeg megszerzése is hasznos, de az anyagcsere nagyjából állandó és kiegyensúlyozott.

 • A sport és megfelelő étkezés viszont fontos!
  Miért? Azt ugyan nem igazán befolyásolhatod, hogy jobban pörögjön a szervezeted energiafelhasználása, de azt igen, hogyan égnek el a kalóriák, és ha megfelelő tápanyagokat juttatsz be, akkor táplálod a testedet, és a sejtekhez azt juttatod be, amire szükségük van a működéshez, és nem azt, ami csupán kalóriát jelent.