Borítókép: 3 szuper őszi leves, amit imádni fogsz a hosszú futások után

3 szuper őszi leves, amit imádni fogsz a hosszú futások után

Forrás: Getty Images
Ősszel egyre többször vágyunk forró levesre, főleg a hétvégi hosszú futások után, pláne, ha mondjuk még sikerült is rommá ázunk az erdőben. Egy finom levest könnyen elő tudunk készíteni előző este, hogy futásból hazaérve csak meg kelljen melegíteni, amíg lezuhanyozunk.

Három receptet mutatunk, amikkel garantáltan ínycsiklandozó finomságokat készíthetsz, és feltöltheted a szervezetedet energiával, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Cékla-krémleves

A cékla nem csak savanyúságnak szuper alapanyag, hiszen számos egészséges hatása bizonyított, például zsírégető, segít a vérnyomás szabályozásában, méregtelenít, javítja az állóképességet, sőt, még a rákmegelőzés egyik fontos ellenszereként is számon tartják. A savanyúságon túl pedig isteni finom krémleves készíthető belőle, ráadásul nagyon egyszerűen. A legjobb eredmény érdekében hámozd meg, és vágd félbe a céklákat, majd tepsiben süsd félkészre, ez után pedig hagyd kicsit kihűlni. Kockázz fele gy vöröshagymát, két nyers burgonyát, és egy liter zöldség alaplével öntsd egy fazékba, majd mehet bele a cékla, végül az egészet botmixerrel pépesítsd. Forralj a levesen egyet, ízlés szerint só és bors mehet bele, tálalás előtt pedig egy evőkanál tejszínes tormával díszítsd. Fogyaszthatod pirított zsemlekockával, vagy mozzarella golyókkal is. Mivel nem tartalmaz tejterméket, hűtőben napokig eláll, így több napon keresztül élvezheted a céklaélményt.

Sütőtök-krémleves

Nincs ősz sütőtök nélkül, most viszont egy különleges verziót ismerhetsz meg, méghozzá a mézes-narancsos-gyömbéres változatot. A sütőtököt szeleteld fel kétujjnyi vastagságú szeletekre, és héjastól süsd meg sütőben úgy, hogy előtte mézes vízzel meglocsolod. Ettől pikánsan karamellizálódnak a szeletek, közben pedig pirítsd üvegesre egy fej vöröshagymát egy fazékban és főzz egy alaplevet 2 db zöldségleves-kockából. A megsült tököknek távolítsd el a héját, és mehet is az üvegesre párolt hagymára, majd facsarj hozzá 2 közepes narancs levét. Lassan öntsd fel az alaplével, és főzőtejszínnel habard krémesre, végül pedig 2 teáskanál gyömbér porral, sóval, és borssal ízesítsd. Tálalás előtt piríts hozzá tökmagot.

Olasz bableves

Ha olasz étel, akkor paradicsom, így ennek a levesnek is egy egyszerű sós, paradicsomleves lesz az alapja. Egy fél literes dobozos paradicsomleves forralj fel, és dobj hozzá 2 db zöldség-leveskockát, majd önts rá egy kis vizet, végül mehet hozzá a vörösbab (konzerv, vagy előző este beáztatott) és főzd össze. Reszelt sajttal, és pirítóssal a legfinomabb. Jó étvágyat!