sütőtök

Az ősz kedvence, a sütőtök nem csak finom, de a futásaid fő támogatója is lehet!

Forrás: Getty Images
A sütőtök a szezon egyik legnépszerűbb alapanyaga, amiből nem csak finom és szép, de nagyon egészséges ételeke készíthetsz – szóval nem csak divatos, de a fittségedet és teljesítményedet is szolgálja!

Kezdjük azzal, hogy a sütőtök élénk narancs színét adó béta-karotin az A-vitamin legfőbb forrása, ami a bőr, haj és szem számára is rettentő fontos, de ezen kívül van benne bőven kálium, kalcium, magnézium, réz és foszfor, szóval igazi nyomelembomba! 100 grammban mindössze 45 kalória van, 1g fehérjét, 0,1g zsírt és 9,7g szénhidrátot tartalmaz nyersen.

  • Az emésztés számára egy igazi kincs, hiszen magas víz- és rosttartalma miatt segíti az egészséges bélműködést.

  • Mivel az A-vitaminon túl C-vitaminban is bővelkedik, remek antioxidáns, ami egy kemény edzés után kifejezetten hasznos a helyreállító folyamatok támogatásához. Ami pedig még fontosabb, hogy az őszi-téli időszakban az immunrendszer komolyabb támogatására is szükség van, ebben pedig a sütőtök szintén remek partner.

  • Lassan felszívódó szénhidráttartalma a glikogén raktárak újratöltésében hasznos egy hosszabb futás vagy edzés után, de a vércukorszint szabályozásában, így az egészséges testsúly elérésében is segít. Persze, e tekintetben fontos megjegyezni, hogy ne a cukrozott sütőtökös pitére gondolj, hanem sült formában akár a salátádban, akár magában eheted, de megfelelő alapanyagok megválasztásával édességként is fogyasztható.