teszta futas szenhidrat feltoltes

3 szuper tésztarecept, ha gyorsan ennél finomat

Forrás: Getty Images
Bár a nyár lassan a végéhez közeledik, a legfinomabb tésztás ételekről most sem kell lemondani. Mutatunk 3 szuper receptet, amivel garantáltan feltöltheted a szénhidrát raktáraidat a hosszú edzések, vagy a fontos őszi versenyek előtt.

Futóként nem csak azért szeretjük a tésztát, mert igazán gazdag szénhidrátforrás, nagyon könnyedén és gyorsan elkészíthető, rendkívül tápláló, feltölt energiával, laktat és az emésztést sem terheli. Ráadásul rendkívül sokféleképpen elkészíthetjük, formától, fajtától függően a lehetőségeknek tényleg csak a képzeletünk és az ízlésvilágunk szab határt.

A következő három receptnél csak a feltét elkészítésében van különbség, valamint abban, hogy éppen milyen típusú tésztával tálalod az elkészült végeredményt.

Padlizsános-paradicsomos

Ahogy a nevében is benne van ez egy paradicsomos alapú mártás, ahol az örök kedvenc bolognainál megszokott darált húst cseréljük le felkockázott padlizsánra. 2 evőkanál olíva olajon futtass át 2 gerezd fokhagymát, majd mehet rá a kockázott paradicsom, és ha már egy kicsit összefőtt, akkor az ujjnyi vastagságúra vágott padlizsán. A tökéletes végeredményhez csupán egy titka van a padlizsán elkészítésének, semmiképp nem szabad előre besózni és túl puhára főzni, mert az nyálkás állagot eredményezhet. A tökéletes változat sütőben készül, a tésztát és a padlizsános-paradicsomos mártást 2-3 sorban egymásra rétegezve. A végén friss oregánóval szórjuk, a parmezán helyett pedig használjunk reszelt mozzarellát.

Ajánlott tészta: penne

Fokhagymakrémes

Nincs is egyszerűbb, mint egy sima fokhagymás tészta, ám ez abban különbözik a hagyományos olívás-fokhagymás változatoktól, hogy ehhez a recepthez tényleg rengeteg fokhagymára lesz szükséged! Egészen pontosan 40 gerezdre! Egy sütőtálban helyezd el a gerezdeket, a legfinomabb úgy lesz, ha olívaolaj helyett most vajat használsz. Süsd puhára, de vigyázz, hogy ne égesd meg a gerezdeket, majd amikor már krémessé vált keverd össze a megolvadt vajjal, és mehet is bele az időközben megfőtt tészta. Annyira ízgazdag, hogy még sajtra sincs szükség feltétként.

Ajánlott tészta: tagliatelle

Citromos-cukkinis

Igazán könnyed, és frissítő, ráadásul nagyon finom is! Vékony, rövid csíkokra szelj fel egy kisebb cukkinit, amit olíva olajon forgass át, de ne főzd túl puhára. Facsarj ki 1 vagy 2 citrom levét, és öntsd nyakon vele a cukkinit, majd keverd hozzá a tésztát. A parmezán most viszont kötelező!

Ajánlott tészta: fusilli

Ne lepődj meg a középső recepten, valóban 40 gerezd fokhagymára lesz szükséged!

A fokhagymának számos előnye van futóként, ugyanis jótékonyan hat a vérnyomásra, így a pulzusodra is, segít a méregtelenítésben, gyulladáscsökkentő, valamint erősíti az immunrendszert is, amivel ellenállóbb lesz a szervezeted a betegségekkel szemben.