szénhidrát, egészséges szénhidrátok

Szénhidrátokról röviden, tömören kezdő futóknak!

Forrás: Getty images
A futók táplálkozásának világában a szénhidrát a király. Nélkülük nem tudnánk végigcsinálni azokat a futásokat, amiken keresztül a fejlődést reméljük.

Hosszú futások, gyorsaságot fejlesztő edzések és versenyek – ezek mind olyan edzések, amelyekhez már egészen biztosan nagyobb figyelmet kell, hogy kapjon a táplálkozás is. A futók életében a szénhidrátok jelentik az egyik legnagyobb táplálkozási témát. Nagyon sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy milyen típusát és milyen mennyiségben kellene fogyasztani.

Mik azok a szénhidrátok?

A szénhidrát a három makrotápanyag egyike, a zsírok és fehérjék mellett. Szénhidrátok közé tartoznak az egyszerű cukrok, mint a glükóz és a fruktóz, valamint a rost és a keményítő. A szervezet a szénhidrátokat cukorrá (más néven glükózmolekula) bontja le, így sejtjeink energiaforrásként használhatják fel őket. Ha a szervezetnek nincs szüksége erre az energiára, glikogén formájában tárolja a májban vagy az izmokban, hogy később felhasználhassa. A futók számára fontos, hogy bőven legyen tárolt glikogénje a szervezetnek, amiből energia nyerhető mozgás közben.

szénhidrát, egészséges szénhidrát, egészséges táplálkozás,
Forrás: Getty Images

Mennyi szénhidrátra van szükség?

Egy futónak relatíve nagy mennyiségű szénhidrátra van szüksége, ami persze az aktivitás mennyiségétől és az intenzitásától függ. A tényleges napi mennyiség függ továbbá az alapanyagcserétől is. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy testtömeg kilogrammonként 2,5-4,5 gramm szénhidrátra van szükség. Egy olyan edzésciklus során, amikor több hosszú futás vár rád, illetve több magas intenzitású edzést végzel 2-3 héten keresztül, érdemes a tartomány felső mennyiségeit megcélozni, és amikor elérkezel a pihenőhéthez, akkor pedig a tartomány alsó határát.

Például egy 60 kg-os női futó, aki egy erős edzésciklus közepén tart, és az ajánlás szerint minden nap 3,5-4,5 g/kg mennyiséget lőtt be, 210-270 gramm szénhidrátot ehet. Ha szeretnél a testsúlyodon csökkenteni, akkor viszont adott mozgásmennyiség mellett érdemes alacsonyabbra állítani a bevitelt. A szénhidrátokkal kapcsolatban érdemes tisztában lenni azzal, hogy egyes élelmiszereknek van-e és mekkora szénhidráttartalma, illetve azzal is, hogy milyen típusú szénhidrátot tartalmaznak, ehhez egyrészt az élelmiszerek tápanyagösszetételt mutató címkéi nyújthatnak információt, másrészt fellelhetőek tápanyagtáblázatok az interneten is.

Hogy milyen típusú, azaz lassú felszívódású vagy gyors felszívódású szénhidrátot tartalmaz egy élelmiszer, arról például itt olvashatsz bővebben:

A napi összmennyiségbe mindig bele kell számolni azokat az italokat is, amelyeknek van szénhidrát tartalma, ilyenek például a gyümölcslevek, tej, vagy az édesített italok.

Hagyományos étrendek alapján a reggeli és a vacsora közel azonos mennyiségű szénhidrátot kell, hogy tartalmazzon, ellenben az ebéd többet, illetve nagyon fontos szerepe van a köztes étkezések során bevitt kisebb mennyiségeknek is. Átlagosan 3 óránként érdemes elfogyasztani a napi ételadagokat.

Mikor kell szénhidrátot enni?

Fontos, hogy a napi mennyiséget egész napra, arányosan oszd szét, így biztosítható, hogy a szervezet vércukorszintje ne ingadozzon szélsőséges értékek között, mert az többek között komoly teljesítménycsökkenéshez vezethet fizikai aktivitás közben. A szénhidrátok elfogyasztása az edzésekhez is igazítható, ezzel érhető el az, hogy ne kelljen tele gyomorral futni, illetve az, hogy az edzés utáni visszatöltés is fókuszban maradjon. Ennek alapján a futás előtt 2-3 órával érdemes a nagyétkezést elfogyasztani, közvetlenül előtte így csak minimális szénhidrátot igényel a szervezet, illetve futás után 30-60 percen belül szintén érdemes megkezdeni a visszatöltést. Hogy futás után mennyit fogyassz, az az edzés hosszától és típusától függ. Értelemszerűen minél hosszabb vagy minél intenzívebb egy futás, annál nagyobb mennyiség szükséges.

frissítés, szénhidrát, sporttáplálkozás
Forrás: Getty Images

Nagyjából 90 percnél tovább tartó futásokhoz, már edzés közben is érdemes a bevitelt megkezdeni, hogy ne merüljenek le teljesen a glikogénraktárak és a futás minősége ne romoljon eléhezés miatt. A futás közbeni mennyiség 40-60 g szénhidrát óránként, de ha például csak 100-110 perces az edzés, tehát éppen túlléped a 90 percet, elegendő lehet 20-30 grammnyi, ami 100 százalékos gyümölcslével, kisebb darab banánnal vagy például energiagéllel bevihető.

Hosszabb edzések és versenyek előtt (például félmaratonok, maratonok vagy akár még hosszabb távok esetén) a szénhidrát-feltöltés folyamata nagy hangsúlyt kap, erről itt olvashatsz bővebben:

Milyen típusú szénhidrátokat egyél?

Egy futó étrendjében minden szénhidrát típus számára van hely. Ideális esetben a lassú felszívódású, tápanyagban gazdag források (például teljeskiőrlésű gabonák, zöldségek, zab, rizs) adják a legnagyobb részt, a kisebbet pedig a gyors felszívódású élelmek (például gyümölcsök). A lehetőségek szerencsére nagyon bőségesek, egyéni ízlés és sok egyéb személyes paraméter az, ami megadja a választ arra, hogy melyik szénhidrátot fogyaszd a nap folyamán, edzések előtt és futás közben. Mindez tehát némi próbálkozást is igényel és persze valószínű olykor hibák is csúsznak majd a gépezetbe, amin keresztül még jobban megismerhetőek a saját lehetőségek.