étel, szénhidrát, szénhidrátfeltöltés

Futóverseny előtti feltöltés, avagy miért nincs funkciója a hagyományos tésztapartinak?

Forrás: Getty Images
Nyilvánvalóan rendkívül fontos a szervezet teljesítményének szempontjából az, hogy hogyan étkezünk, egy futóverseny előtt pedig még inkább előtérbe kerül ez a kérdés. Ráadásul a verseny hossza abból a szempontból mindegy, hogy enni biztosan kell előtte. Viszont a versenytáv nagymértékben befolyásolja az előzetes táplálkozási tervet! Most elsősorban a futóverseny előtti időszakról lesz szó, bár önmagában az egészséges, sportcélokhoz igazított táplálkozás mindenkor segít abban, hogy minél jobb teljesítményt hozz ki magadból.

Mit egyél a futóverseny előtt?

A versenycélhoz kötött táplálkozási terv a rajt előtti héten kezdődik, amikor a szénhidrátok mennyiségének és bizonyos típusának elfogyasztásával a szervezet szénhidráttartalékait, azaz a glikogénraktárakat kezdjük megtölteni. A hangsúly a „bizonyos típuson” van, mert a tartalékolhatóság szempontjából nem mindegy, milyen típusú szénhidrátot veszel magadhoz. Ugyan a glikogénraktárakat minden szénhidrát tölti, ha csak gyorsan felszívódó szénhidrátot eszel, jobban megemelkedik a vércukorszint és magasabb lesz az inzulinszint, ami pedig aktiválja a glükagon hormont. A glükagon hormon a glikogén glükózzá visszaalakítását okozza. Éppen ezért a verseny előtti napokban már zömmel vagy teljes egészében lassú szénhidrátokat tartalmazó ételeket kell(ene) fogyasztani. Hogy pontosan mi tartalmaz lassú felszívódású szénhidrátot és mi gyorsat, az egész egyszerűen tanulható!

Amit a szénhidrátról tudnod kell

Lassú felszívódású szénhidrátok találhatók például a gyökérzöldségekben, a celluláris formában lévő gabonákban és álgabonákban, tehát azokban, amiket nem őrölnek meg (ilyen az árpagyöngy, bulgur, hajdina, köles, quinoa, amaránt, teff, cirok, tápióka, zab), a rizsben, hüvelyesekben, bizonyos olajos magokban (kesudió, brazildió például), a legalább 60 százalékban teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukban. Bár utóbbiak (liszt) acelluláris formában tartalmazzák a keményítőt, így kevésbé ideálisak. Ezek azok az alapanyagok, amelyek fogyasztását érdemes előnyben részesíteni a verseny előtti napokban.

Gyors felszívódású szénhidrátot tartalmaz minden gyümölcs, fehér liszt és a belőle készült tésztafélék, pékáruk, bármilyen cukorszármazék és a belőle készült termékek, méz, puffasztott gabonafélék, tehéntej és egyes belőle készült termékek (kefir, joghurt, túró például). Ezek fogyasztását a verseny előtti napokban érdemes kerülni.

étkezés, diéta, étrend, szénhidrát
Forrás: Getty Images

Mikor és mennyi szénhidrátot fogyassz?

Sok futó elköveti azt a hibát, hogy a verseny előtti szénhidráttöltést a hosszabb távú versenyek előtti napon hagyományosnak tekinthető tésztaparti keretén belül letudja. Ugyanakkor jó tudni, hogy amit ott elfogyasztasz, nem segíti a következő napi futóteljesítményt (szerencsés esetben nem is ront rajta). Ugyanis a szervezett tésztapartikon hozzáférhető ételek között elvétve található olyan, ami egyáltalán tartalmaz bármilyen lassú felszívódású szénhidrátot. Ha ez nem így lenne és például teljes kiőrlésű lisztből készült tésztafélét, basmati vagy barna rizsből készült rizottót, netán sültzöldség-tálat (répát, édesburgonyát, sütőtököt, céklát) szolgálnának fel, annak valóban lenne haszna.

Maga a szénhidráttöltés több napon át tartó, hosszas folyamat, aminek lényege, hogy minden fő- és minden kisétkezés alapját lassú felszívódású szénhidrátokból készült ételek adják. Ezekben a napokban – a verseny távjától függően – egész komolyan meg lehet növelni a napi szénhidrátbevitel mennyiségét, ám hogy ne edd magadat degeszre, az étkezések mennyiségét is érdemes növelni, nagyjából kétóránkénti gyakoriságra. A főétkezések után két órával egy kisebb étkezést kell beiktatni, majd két óra múlva szintén egy újabb kisétkezés következik, majd ismét egy főétkezés és így tovább. A kisétkezéseknél elegendő például pár szem Korpovit keksz, egy kis marék mandula, néhány szál sárgarépa, 1-2 gerezd karalábé.

Alapvetően a nagy mennyiségű lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztása tudja csak csökkenteni a vércukorszint ingadozását, ezért ezekből mindig jóval többet kell fogyasztani, mint gyors felszívódásúakból. Elgondolkodtató tény, hogy valójában tudatos táplálkozás mellett, gyors felszívódású szénhidrátok nélkül a szervezet teljesen jól működik, míg ha csak gyorsakat fogyasztanánk, teljesítményünk – az erős vércukorszint-ingadozás miatt – igen szélsőséges képet mutatna. A helyes táplálkozási rutin kialakítása persze nem kellene, hogy kifejezetten a verseny hetére korlátozódjon. Csakis az élelmiszerek beltartalmának pontos ismeretével van esély arra, hogy az esetek legnagyobb részében olyan ételek kerüljenek a tányérra, amik például komoly sportcélokat támogatnak hosszú távon, hiszen például egy maratonra sem a verseny előtt pár nappal kezdjük a felkészülést. De ismert egészségügyi problémák javításán, netán gyógyításán is lehet segíteni tudatos és egészséges táplálkozással, ami szintén befolyásolhat sportos célokat is.

A szénhidrátbevitel mellett persze szükség van fehérjékre, zsírokra és rostokra is, ám a verseny előtti napokban érdemes a könnyebben emészthető ételek fogyasztását előnyben részesíteni. Tehát a túl sok fehérje, túl magas zsírtartalom, az erős fűszerezettség és a magas rosttartalom elkerülése megfontolandó, viszont a bőséges folyadékfogyasztás szintén a feltöltés része kell hogy legyen, itt szintén cukor- és alkoholmentes megoldásokban érdemes gondolkodni.

Glikogén a májban és az izmokban

Minél több glikogén található a szervezet szénhidrátraktáraiban, annál több energia áll rendelkezésre a futáshoz, márpedig a futás igen magas energiafelhasználással járó mozgásforma. Glikogén részben a májban található, részben az izomzat tárolja. Minél edzettebb vagy, minél nagyobb az izomtömeged, annál nagyobb glikogénraktározási képességgel rendelkezel. A glikogén mozgás hatására glükózzá alakulva a véráramba kerül. Egy bizonyos intenzitás fölött, jellemzően versenyterhelésnél, az elsődleges forrás a glikogén lesz, ezért kiemelten fontos az előzetes feltöltés és persze a visszatöltés a futások után.

Hogyan étkezz, ha a versenytávod 5K vagy 10K?

Ugyan ezek a távok rövidebbek, de éppen ezért intenzitásban nagyon magasak lehetnek, így a verseny előtti táplálkozásnak talán még nagyobb jelentősége van, mint hosszabb távoknál! A versenyre nem kell különösebb frissítési stratégiával készülnöd, ha előtte megfelelően étkeztél. Ez vonatkozik a verseny előtti nap(ok)ra és közvetlenül a verseny előtti órákra. Az előzetes szénhidráttöltést sem kell túlzásba vinni, elég, ha a rajt előtt két nappal és a rajt előtt 2-3 órával csak lassú felszívódású szénhidrátokat fogyasztasz, a rajt előtt kb. 30 perccel pedig fogyassz valamilyen gyors felszívódású szénhidrátot (például banánt vagy 1-2 deciliter 100 százalékos gyümölcslevet).

Hogyan étkezz félmaraton vagy maraton előtt?

A hosszabb távoknál az előzetes töltésen túl már a frissítési tervnek is komoly jelentősége van, amit edzéseken lehet és kell begyakorolni. A feltöltésnél az előzőekben leírt elveket kell betartani, azzal, hogy az átlagos napi szénhidrátmennyiséget érdemes megemelni a rajt előtti 2-3 napban: a megemelt mennyiséget nagyjából 1-2 kisétkezés fedezi is, amit nevezhetünk „második tízórainak” és/vagy „második uzsonnának”, hiszen egy tízórait és egy uzsonnát alapból érdemes az étrendbe tervezni minden körülmények között. A verseny napján, közvetlenül a verseny előtt megkezdődhet a gyors szénhidrátok fogyasztása itt is, illetve a futás során szintén elegendőek a gyors felszívódású szénhidrátok, amiket gyümölcsök, szőlőcukor, gélek, energiaszeletek és sportitalok formájában tudsz magadhoz venni.

Mi a helyzet az ultratávú versenyek előtt?

A szénhidráttöltés ultratávok előtt ugyanezen szabályok szerint folytatható, ám a 2-3 napból csinálhatsz 3-4 töltekezős napot a rajt előtt, illetve a verseny közbeni frissítés kicsit már hajaz a normál étkezésre, amikor a gyors és lassú felszívódású szénhidrátok egyaránt szerepet kapnak, tehát hosszabb ultratávok során, amikor az intenzitás nem túl magas, fogyaszthatsz lassú felszívódású szénhidrátokat is. Nem véletlenül érzi sok ultrafutó egy idő után, hogy képtelen megenni a sok gélt, vagy meginni további izotóniás italt: ilyenkor egy-egy szendvics (teljes kiőrlésű kenyérből), vagy párolt rizs, némi meleg leves főtt zöldségekkel, túl azon, hogy jólesik, energetikailag is segít.

A cikk elkészítésében MacPherson Éva természetgyógyász, okleveles fitoterapeuta, funkcionális táplálkozási tanácsadó, a Runner’s World szakértője nyújtott szakmai segítséget.

A CIKKET SOK MÁS ÉRDEKES TARTALOM MELLETT MEGTALÁLOD A RUNNER'S WORLD 2020/05-ÖS LAPSZÁMÁNAK SPORTTÁPLÁLKOZÁS MELLÉKLETÉBEN! NEKED MEGVAN MÁR?