terepfutás,UTH,Ultra Trail Hungary,szénhidrátfeltöltés,tésztaparti

A tésztaparti mítosz és a valóság

Forrás: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal
Avagy hogyan kezdj neki egy rendes szénhidrátfeltöltésnek hosszú futás előtt.

Az Ultra Trail Hungary két leghosszabb távjának szombat éjszaka, illetve vasárnap hajnalban lesz a rajtja. A versenyek előtti szénhidrátfeltöltés mindig téma és kérdés még a legtapasztaltabb futók körében is. Mettől és milyen módon érdemes nekifogni – nagyon nem mindegy. MacPherson Évától tanultam a legtöbbet ebben a témában, és most már egy bő éves tapasztalattal a hátam mögött, mondhatom, hogy egészen másként futom a hosszabb távokat, mióta tartom, amit javasolt.

Csak egy példa a múltból: két órás közepes intenzitású futás első 30 perce után, már kaparásztam a táskámban valami harapnivaló után, ha étkezést követően nem sokkal indultam útnak, akkor is.
Manapság: 2-3 órás közepes intenzitású futás során csak vízzel frissítek.

A magyarázat pedig annyi, hogy ha tartósan fogyasztasz lassú felszívódású szénhidrátokat és naponta legalább ötször, kis mennyiségben veszed magadhoz a szervezet számára szükséges táplálékot, akkor a szénhidrát tárolására képes – és csak lassúakkal tölthető – glikogénraktárakban folyamatosan van mozgósítható energia. Ha nem fogyasztasz elegendő lassú felszívódású szénhidrátot, illetve zömmel gyors felszívódásúakat, akkor a glikogénraktárak töltöttsége elégtelen lesz, hiába eszel elegendő mennyiséget, vagy akár sokat, nem jutsz belőle messzire.

terepfutás,UTH,Ultra Trail Hungary,szénhidrátffeltöltés,tésztaparti
Forrás: Ultra Trail Hungary Facebook oldal

Éva, Táplálkozásról futóknak Facebook csoportjában pontokba szedte, hogyan érdemes nekivágni egy alapos CH feltöltésnek (éjszakai) hosszúfutás előtt.

UTH éjszakai rajt: kaja + kortizol

Éjfélkor és éjjel 2:00-kor van a rajt. Az ezt megelőző teljes nap, de ideális esetben inkább 2 nap intenzív szénhidrát (és folyadék!) töltésről szól.

Általános szabályok:

1. Az étkezések számát (ezáltal a bevitt szénhidrát mennyiségét) növeld úgy, hogy a köztes étkezéseket megduplázod, de egy étkezésre ne egyél többet a szokásos mennyiségnél! Így nagyjából 2 óránként eszel egy nap.

2. Szénhidrát bevitel szempontjából a főétkezésekre maradjon a biztonságos keményítő, de most a köztes étkezésekre is inkább ilyet egyél az egyszerűbb szénhidrátok helyett. Tehát: a nasik és a legtöbb tejtermék kiesenek, és a gyümölcsöket is szorítsd háttérbe. Helyette celluláris keményítők, mint a rizs, köles, bulgur, quinoa, zab, hajdina, kisebb mennyiségben acelluláris, azaz (NEM finomított) lisztből készült pékáru, tészta.

terepfutás,UTH,Ultra Trail Hungary,szénhidrátfeltöltés,tésztaparti
Forrás: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal

3. Edd végig a napot, a vacsorát este 8 és 9 közé időzítve. Lehetőség szerint egyél meleg ételt, fehér rizst vagy kölest, könnyen emészthető fehérjét, de nem gond, ha kihagyod az állati fehérjéket, inkább főtt, párolt zöldség kerüljön a tányérodra a keményítő mellé. Ne egyél/igyál tehéntejet, joghurtot, kefírt, tejfölt, lágy sajtokat, túrót, fűszeres, zsíros dolgokat.

4. Kinek mikor ideális az utolsó étkezés a rajt előtt ez teljesen egyéni, de jó lenne úgy kb. 2-3 órával előtte még enni. Tehát ha éjjel kettőkor indulsz, akkor még egy laza szendvics belefér a vacsora után. A rajt előtti utolsó félórában mehet a gyorsan felszívódó szénhidrátok bevitele: banán, asztalt gyümölcsök, datolya, aki bírja annak jó minőségű gyümölcslé, stb.

5. A kortizol hormon segíti az szervezet adaptációját a megnövekedett igénybevételhez. Úgy tudod támogatni a mellékvesék kortizol termelését, ha a verseny előtti napokban: lecsökkented a koffein tartalmú italok és egyéb izgatószerek, az alkohol fogyasztását, eleget alszol, és emellett hagysz időd az aktív pihenésre is, nem végzel túl intenzív testmozgást, megemeled a magnézium, nyomelem és vitamin (főleg C, D, és B) beviteledet. Az éjszakai rajt előtt fontos, hogy ne fogyassz koffeint, hagyd meg a verseny idejére!