ivás, futni,

Talán itt az ideje átgondolni pár dolgot azzal kapcsolatban, hogy eleget hidratálsz -e

Forrás: Getty Images/ courtneyk
Soroljuk is az öt leggyakoribb hibát a hidratálással kapcsolatban - de persze elmondjuk, mi helyettük a jó választás!

Magától értetődik, hogy a megfelelő hidratálás segíti a teljesítmény növelését, de túl gyakran előfordul, hogy a legjobbak is beleesnek pár csapdába - akár edzés előtt, alatt és után. A Honey Stinger sportolói és dietetikusai összeállítottak egy ötös listát a legfőbb bakikról - és arról, mit érdemes tenni, hogy elkerüld őket.

Túl sokáig vársz az ivással

Brian Reynolds profi futó, méghozzá két amputált lábbal - számára már a verseny előtti este extrafontos a hidratálás.

"Ha megpróbálok túl sokat inni közvetlenül egy verseny előtt, akkor a hasam tele van vízzel és puffadtnak érzem magam, ami nem kényelmes az első mérföldeken."

Ehelyett Reynolds, aki a maratonon (3:03:22) és a félmaratonon (1:17:05) többszörösen is világrekordot döntött két amputált lábbal, már a nagy verseny előtti este sokkal többet iszik, mint szokott.

Allison Maurer sportdietetikus is erre esküszik: szerinte is az a legjobb, ha korán kezded a folyadékpótlást mondjuk elektrolitban gazdag italokkal ahelyett, hogy röviddel a verseny előtt pánikba esnél, és hirtelen akarnád pótolni a meg nem ivott folyadékmennyiséget. Ha pedig edzés előtt egy órával azt érzed, mosdóba kell menned, ez jó jel, mert biztosan eleget ittál.

víz, vízivás,
Forrás: Unsplash/Serenity Mitchell

Ha csak és kizárólag vizet iszol

A víz fontos dolog, de vannak helyzetek, amikor kevés - ez fokozottan igaz, ha kemény edzésed vagy versenyed van. A dietetikus szerint a sima vízből hiányoznak az elektrolitok, amik hatására jobban működnek az izmok, és amik miatt csökkenthetők az izomgörcsök, mellette pedig gyorsan felszívódó szénhidrátok segítségével sem nyújt energiát. A szakember szerint a szénhidrátok és a nátrium kombinációja segít a szervezetnek több víz megtartásában a jobb hidratálás érdekében.

Nem figyelsz kellőképp a bélrendszeredre

A folyadékfogyasztás és a sporttáplálkozás szoros összefüggésben állnak - hiszen nem árt, ha tudod, mik azok, amik működnek nálad egy verseny vagy komoly megmérettetés előtt, és mik nem. Lehet, hogy másnál hatékony egy bizonyos izotóniás ital, nálad viszont bélproblémákat okoz. Amellett, hogy olyan ételeket fogyasztasz, amik támogatják a bélrendszert, tudnod kell, hogy soha nem éles helyzetben alkalmazunk új dolgokat. Más szóval, nincs univerzális folyadék-, elektrolit- és szénhidrát-irányelv, amelyet az edzések során használhatnánk. Maurer elmagyarázza, hogy az edzés során tesztelnie kell a hidratálási stratégiáját ahelyett, hogy valami nagy esemény során kezdesz nagyon mást kipróbálni.

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft

Egyszerre iszol meg mindent

Vagy legalábbis nagyon sokat hidratálsz kevés alkalommal. A gyomornak sokkal könnyebb, ha sokszor iszol apró kortyokat, és a szád sem szárad ki olyan gyorsan.

Nem iszol a futás után

A hidratálásra való odafigyelésnek nem a versenyen van vége. Igazából sosincs, de szigorúan a témánál maradva a verseny utáni hidratálást tilos elhanyagolni. Reynolds elmondta, ő 4-6 deci elektrolitokkal dúsított italt iszik meg ilyenkor, mert tisztában van azzal, ha ez nem történik meg, a regenerálódás is lassabban zajlik. Ám azt vedd alapul, hogy futás után enni is kell, így ne ess abba a hibába, hogy annyit iszol, hogy elmúljon az éhségérzeted.