futás,hidratálás,frissítés,dehidratáció,dehidratáció futás közben

Dehidratáció: Így előzd meg vagy épp kezeld!

Forrás: Getty Images
Ha nem figyelsz oda hosszú futások és versenyek előtt a megfelelő mennyiségű vízivásra, könnyedén dehidratálódhatsz – főként ebben a melegben. De hogyan előzheted meg a dehidratációt? Vagy, mit tehetsz, ha mér megtörtént a baj?

A dehidratáció első jelei a szomjúság, száraz száj, majd jön a fejfájás, az erősen sárga színű vizelet, de a szédülés is megjelenhet. Ettől a teljesítményed könnyen leromlik, az izmaid kevésbé bírják a terhelést, lesérülhetsz, és persze rosszul is lehetsz!

Megelőzés

Természetesen a dehidratáció ellen a legjobb, ha folyamatosan elegendő vizet fogyasztasz. Ez azt jelenti, hogy a nap folyamán elosztva juttatod be, és nem két-három alkalommal egy nagyobb adagot. De, ha fontosabb versenyre vagy hosszabb futásra készülsz, akkor már két-három nappal előtte érdemes megemelned a vízfogyasztásodat fél-egy literrel. Ha nem tudod eldönteni, hogy elég hidratált vagy-e, akkor könnyedén letesztelheted: futás előtt biztosan elmész pisilni, és ha a vizeleted színe nem átlátszó, hanem sárga, akkor bizony dehidratált vagy már most, a futás végére pedig ez a helyzet még inkább leromlik. Szóval, ebben az esetben húzz le még egy jó nagy pohár vizet minimum. A nyári hőségben fél óránként érdemes innod egy keveset futás közben, vagy ha hamarabb kezded érezni a szájszárazságot, akkor akkor. Sőt jó, ha izotóniás italt fogyasztasz (lehet ez hígított narancslé egy kis sóval megspékelve). És persze futás után is igyál minél többet.

Kezelés

Ha már azt érzed, hogy nem vagy igazán jól, akkor válts alacsonyabb intenzitásra, vagy állj meg, és töltsd fel magad fokozatosan (hogy ne lötyögjön a gyomrodban) folyadékkal. Rosszabb esetekben az intravénás hidratáció segít, mert sokkal hamarabb eljut a folyadék oda, ahol szükség van rá. Az is jó, ha megeszel egy narancsot, pár szelet dinnyét, mert így cukor is jut a szervezetedbe.

Igyál sokat, és kerüld el természetes módon a dehidratációt!