sörfogyasztás futás után,sör a célban,UTH, Sárdi Tamás,

Szívesen iszol sört futás után? Tudod, hogyan befolyásolja a regenerációt?!

Forrás: Salomon Ultra-Trail Hungary
Gyakori fotós téma egy-egy futóverseny célterültén a söröző futó képe. Hiába, a sörszezon a futókat sem hagyja hidegen. Ám érdemes ezt az emberiséggel szinte egy idős italt alaposabban megvizsgálni „recovery drink"-ként.

A Müncheni Műszaki Egyetem 2011-es tanulmánya megállapította, hogy azok a futók, akik több korsó sört elfogyasztottak – igaz, alkoholmentes változatot – maraton előtt és azt követően, kevesebb gyulladással járó sérülést és kevesebb felső légúti fertőzést szenvedtek el egy-egy komolyabb sportteljesítményt követően, mint azok, akik hasonló ízű placébót ittak. De mi a helyzet az alkoholtartalmú változatokkal?

Egy jól behűtött sör olyan erővel bír az italt kedvelő futók körében, hogy hosszú órákkal a megérdemelt nedűhöz való hozzáférés előtt a legfőbb hiányállapot és vágyódás középpontjába kerül - erről bizony sok érintett tudna mesélni!

A sportélettan alapvető ismerete sugallja, hogy terhelést követően a szervezet hozzálát az izomszövet helyreállításához és a glikogénraktárak feltöltéséhez. Amit futás után rövid időn belül elfogyasztunk, bizonyos értelemben gyógyszerré válik, hisz közvetlenül segíti a regenerációs folyamatot. Viszont igen gyorsan bezárul az az időablak, amelyen belül érdemes elfogyasztani azt a szénhidrátmennyiséget, ami biztosan hasznosul. Egy korábbi, ausztrál focistákkal végzett tanulmány kimutatta, hogy a szénhidrátbevitel csak az edzést követő három órán belül volt jelentős hatással az izom glikogénraktárára.

sör, sör futás után, sörfogyasztás, UTH,
Forrás: Salomon Ultra-Trail Hungary

A sör változó mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat. Általában minél magasabb a sör alkoholtartalma, annál több szénhidrátot tartalmaz. Christopher Gillen, a Kenyon College biológiaprofesszora - aki nem mellesleg lelkes futó - mesélt a kapcsolódó tapasztalatokról: „Kevés olyan tanulmány készült, amely a testedzés utáni, alkoholtól mámoros állapotba került alanyokkal foglalkozik” – mondja Gillen. Ám hozzáteszi: „Állatkísérletek kimutatták, hogy az alkohol gátolja a glikogén szintézisét, így a sörben lévő alkohol érvénytelenítheti a szénhidrátbevitel előnyeit.”

A fentebb említett ausztrál vizsgálatban az alanyok közül volt, aki alkoholos és volt, aki alkoholmentes italt fogyasztott az edzést követő három órán belül. Eltekintve attól, hogy az alkoholos italt fogyasztók körében többen legalább egyszer hánytak a vizsgálat során, a kutatók azt találták, hogy a glikogén szintézise megszakadt. A kedvezőtlen hatás azonban akkor volt a legkifejezettebb, amikor az alkohol helyettesítette a normál étkezési szénhidrátokat. Amikor az alanyok normális mennyiségű szénhidrátot ettek és alkoholt is ittak, a glikogénszintézisre gyakorolt ​​hatás nem volt statisztikailag szignifikáns.

A szakértő arra is emlékeztet, hogy a sör egyik hiányossága, hogy nem tartalmaz fehérjét, amiről, ha közvetlenül edzés után fogyasztjuk, bizonyítottan javítja a regenerációt. Vajon egy jó szelet sült hússal elfogyasztva a korsó világost, milyen hatás keletkezne?...

Az amerikai dietetikus, Schivonne Keller, azt mondja, hogy a sör ugyan valóban nem hozza el a legjobb edzés utáni ital kék szalagját, ám nem is legrosszabb, amit elfogyaszthatunk ebben a helyzetben. „A sör alapvetően üres kalóriákat tartalmaz, és nagyon csekély táplálkozási előnnyel jár. Nem tesz sokat a glikogénraktáraiért, de amíg szénhidrátot és fehérjét is fogyasztunk mellé, egy-két sör valószínűleg nem lesz káros.”

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

A tudományos vélemény alapján tehát nem jelenthetjük ki, hogy futás után feltétlenül sört kell fogyasztani, de az is látható, hogy nem találtak komoly ellenérvet sem. Azonban érdemes kerülni az éhgyomri sörözést és nem korsószám fogyasztani számolatlanul.