pihenőnap, regeneráció, egészséges táplálkozás, sporttáplálkozás,

Hogyan étkezz pihenőnapokon?

Forrás: Getty Images
Edzés előtti, edzés utáni és versenynapi táplálkozásról számos cikk készült már, ehhez képest ritkán esik szó a pihenőnapokhoz kapcsolódó étkezési szokásokról!

Van, aki úgy gondolja, nem számít, hogy mit eszünk a pihenőnapokon, mások úgy gondolják, hogy kevesebbet kell enni, hiszen alacsonyabb az energiafelhasználás. Most akkor hogyan is van ez?

Kevesebbet, ugyanannyit, vagy többet kell enni a pihenőnapokon?

Bár logikusnak tűnik, hogy kevesebb kalóriát igényel azokon a napokon a szervezet, amikor nem használ fel annyit, ám a pihenőnapok célja, hogy a szervezet pihenjen, hogy alkalmazkodni tudjon a következő edzésekhez, viszont megfelelő tápanyagmennyiség hiányában a regeneráció és az adaptáció lassabb lesz. A pihenőnapokon tehát egyáltalán ne vagy legalább is ne változtass drasztikusan az étkezési szokásaidon. Természetesen az edzések miatti extra kalóriákat nem kell bevinned, de továbbra is törekedj arra, hogy tápanyagdús ételeket fogyassz és tartsd az étkezések rendszerét is, ahogyan a futós napok során is teszed.

regeneráció, pihenőnap, egészséges táplálkozás,
Forrás: Nitat Termmee / Getty Images

Mi az, amire viszont fektess hangsúlyt?

Néhány kulcsfontosságú tápanyag bevitelére feltétlenül ügyelj. Az egyik a fehérje! A pihenőnapok célja az izomzat regenerációja, ehhez a folyamathoz nélkülözhetetlen a fehérjefogyasztás. Ideális esetben az elfogyasztott kalóriák 20-25 százalékát a fehérjék teszik ki.

Szintén fontos, hogy jó minőségű szénhidrátok is szerepeljenek az étrendedben, ugyanis a pihenőnapok során fokozottan tudod visszatölteni a glikogénraktárakat a következő napi futásokhoz. A pihenőnapok tökéletesek arra is, hogy magas rosttartalmú szénhidrátforrásokra koncentrálj (például hüvelyesek), mivel nem kell aggódnod az esetleges emésztési problémák miatt, melyek futás során okozhatnak kellemetlenséget.

A szabadnapos futónak arra is ügyelnie kell, hogy sok vitaminban és antioxidánsban gazdag ételt fogyasszon, mivel ezek segítik a szervezetben előforduló gyulladásos folyamatok csökkentését. Az egészséges zsírok, mint például az omega-3, ugyancsak segítik ezeket a folyamatokat. Kerüljenek a tányérodra, zöld leveles zöldségek, élénk színű gyümölcsök és halak, mint például lazac vagy szardínia. Végül arról is gondoskodnod kell, hogy bőségesen fogyassz folyadékot. Talán jó hír, főleg azok számára, akik nehezen tudják elfogyasztani a szükséges vízmennyiséget, hogy nem futós napokon valóban nem kell annyit inni, mint, amikor a mozgással járó vízvesztés pótlására is ügyelni kell.

Mi a helyzet a nasikkal?

A pihenőnap nem zárja ki azt, hogy kedvenc finomságaidból is egyél, ám arra most is ügyelni kell, hogy ezek az ételek ne helyettesítsék teljesen a tápláló fogásokat. A főétkezések mellé, esetleg a kisétkezések során iktasd be a nassolnivalót, persze ügyelve a mennyiségre.

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Az őszi-téli Runner’s World címlapján Szabó Zsófit láthatod, akit bár legtöbben az RTL Klub műsorvezetőjeként ismernek, szenvedélyes futó is, ráadásul igen rövid idő alatt kiemelkedő eredményeket ért el. Zsófi egyszerűen imád futni, arról mesélt nekünk, hogyan változtatta meg az életét ez a sport!

A magazinban sok hasznos edzéstippet találsz, akár gyorsulni szeretnél, esetleg jövőre belevágnál a triatlonba, vagy épp most merészkednél ki a terepre!

Sporttáplálkozási mellékletünkkel abban szeretnénk segíteni, hogyan támogasd az egészséged és javítsd a teljesítményed az étkezéseddel. Eláruljuk többek között, milyen vitaminokra van szüksége egy futónak, hogyan táplálkozz versenyek előtt, vagy miként frissíts.

Simonyi Balázs exkluzív interjút készített a friss 24 órás világbajnokkal, Alekszandr Szorokinnal, aki nem kevesebb, mint 24 éves világcsúcsot döntött meg.

­Sallai Zsuzsi rákkal való küzdelmeiről is találsz egy őszinte interjút, melyben arról mesél az ultrafutó nő, hogyan éli meg a mindennapjait. Azt is eláruljuk, Te hogyan segíthetsz neki a gyógyulásban!

Még több információ: Runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

A pihenőnapok során lényegében ugyanazokat a táplálkozási szabályokat kell alkalmaznod, amelyeket az edzésnapokon. Nem szükséges drasztikusan csökkenteni a kalóriákat és az étkezések számát, leszámítva az edzésekhez illeszkedő kisétkezéseket, amikre ilyenkor természetesen nincs szükség. A szervezetnek szüksége van az energiára és a jó minőségű tápanyagokra a regenerációhoz. Ha a pihenőnapon túl keveset eszel, növelheted a sérülések kockázatát, és csökkentheted az edzéseid hatékonyságát. Azonban, ha kisebb sérülés miatt, több napon át nem tudsz futni és egyéb állóképességi sportot végezni, érdemes mérsékelni az elfogyasztott kalóriamennyiséget valamelyest, mert tartósan lecsökken a szervezet energiafelhasználása és a feleslegesen bevitt tápanyagok miatt súlytöbblet keletkezhet.