maraton futas verseny celverseny osziverseny

Hogyan kezdj el felkészülni egy őszi maratonra?

Forrás: Getty Images
Amennyiben a tavaszi versenyszezon végének közeledtével már a következő, őszi célversennyel szemezel, a nevezés előtt érdemes pontos tervet készítened a felkészülést illetően, beleszámítva a szabadságot és a nyári programokat is.

Általánosságban megállapítható, hogy a maratoni felkészülés célzottan 16-20 hetet vesz igénybe olyan tényezők függvényében, mint a korábbi tapasztalat, alap-állóképesség, edzettségi szint, erőnlét. Amatőr futók esetében továbbá az edzésre fordítható idő és energia is nagyban befolyásolja a felkészülési periódust. Ha edzővel dolgozol, akkor abban a könnyű helyzetben vagy, hogy rábízhatod magad a teljes folyamatra, és nincs más dolgod, mint követni a szakember iránymutatásait. Azonban ha egyedül készülsz, akkor több mindenre kell figyelned, így érdemes a saját munkád megkönnyítése céljából magadnak is tervet készíteni.

Először is nézzük, mikor kell nekilátnod egy 16 hetes felkészülési időszaknak, a kiszemelt verseny időpontjának függvényében:

szeptember 16-17. → május 28.

szeptember 22-23 → Június 4.

szeptember 29-30 → június 11.

október 7-8. → június 18.

október 14-15 → június 25.

október 21-22. → július 2.

október 28-29 → július 9.

november 4-5 → július 16.

november 10-11. → július 23.

november 18-19 → július 30.

november 25-26. → augusztus 6.

december 2-3. → augusztus 13.

december 9-10. → augusztus 20.

december 16-17. → augusztus 27.

Ha te olyan típusú futónak tartod magad, akinek nem való futóedző, az internet lehet a segítségedre, ahol számos, ingyenesen elérhető, teljeskörű edzésterv fellelhető. Ezeknek nyilván az lesz a hátránya, a személyre igazított edzésprogrammal ellentétben, hogy csak általános érvényű utasításokat tartalmaznak. A legtöbb kész edzésterv 3 fő edzéstípusra épül, amelyekre a maratoni felkészülés alatt szükséged van: hosszú futások, gyorsító edzések, és a könnyű, regeneráló futások. Az, hogy a munka és a család mellett mennyi edzésidő fér be az időbeosztásodba, már csak rajtad és a maratoni céljaidon múlik. Szintén általános érvényű ökölszabály, hogy heti 3-4 futással össze lehet gyűjteni azt a minimum 35-50 km-t, amire rendszeresen szükséged van ahhoz, hogy 16 hét alatt felkészítsd a tested a 42,2 km-re.

A felkészülésbe érdemes alkalmanként edzőversenyeket is beiktatni, amikkel fel tudod dobni például a hétvégi, hosszú futásokat. Ezeknek nagy előnye, hogy nem kell egyedül futnod 2-3 órát, hanem versenytársakkal, futó ismerősökkel tudod jó hangulatban eltölteni az ilyen jellegű edzést, ráadásul olyan fontos, a sikeres maratonhoz nélkülözhetetlen részleteket is próbára tehetsz, mint a felszerelés, vagy épp a frissítés.

Akár az első, akár az 50. maratonodról van szó, minden edzési ciklus egyedi. Először is önmagaddal tisztázd, hogy mi a legfontosabb célod? Szintidőn belüli teljesítés, vagy egyéni csúcs? Vagy csupán a boldog teljesítés? Bármi is vezérel a rajtrácsra vezető útig, legyél határozott a céljaidat illetően, mert a nehézségek alatt bizony ez lesz a legnagyobb kapaszkodód.

Ha egy konkrét célidőt tűztél ki magad elé, akkor először azért érdemes annak realitását is felmérned, de az interneten elérhető kalkulátorok ebben is a segítségedre lesznek. Mindig vedd figyelembe az életkorodat, az általános egészségügyi állapotodat, és kalkuláld hozzá azt az időd, amit valóban a felkészülésre kell fordítanod. Minden futó más, van, aki a heti 3 futást is alig tudja majd betervezni, míg vannak, akik a hét 6 napján is edzenének. Bármelyik csoportba is tartozol, a felkészülés alatt ne csak az edzést tekintsd, hiszen a regeneráció, a pihenés, és a táplálkozás is mind ennek a kerek egésznek a része lesz a következő 16 hétben.

Első maratonisták számára az általános ajánlások szerint heti 4, de legjobb esetben 5 edzés beiktatása ideális, melyből négy könnyebb, egy pedig hosszú futás. Ha megadott idő, például 4:30, 4:00, 3:45, 3:30 vagy ezek alatti idővel szeretnél célba érni, és már rutinosabb futónak számítasz 42 kilométeren, akkor a gyorsító edzésekkel tudsz tempót fokozni. Hetente 2 edzésed legyen olyan, amikor legalább 30 percen keresztül tartod a kitűzött versenytempót, és ezt az időintervallumot fokozod hétről-hétre. A verseny előtt 2-3 héttel el kell jutnod odáig, hogy 30 km-t tudj megállás nélkül futni abban a tempóban, amit majd végig kell tartanod a maraton alatt a célidő eléréshez.

A sérülésmentes felkészülés érdekében mindenképp fontos, hogy megfelelő táplálkozással, belülről is támogasd a szervezetedet a fokozott terhelés során, így figyelj a kellő szénhidrátbevitelre, a minőségi fehérjékre, és a szükséges mennyiségű folyadékpótlásra is, különösen nyáron! A nyári felkészülés ebből a szempontból is eltérő a téli alapozástól, hiszen a meleg napokon nem csak folyadékot, hanem értékes elektrolitokat és ásványi anyagokat is veszít az emberi szervezet, melyek pótlása szintén létfontosságú! Soha ne indulj el, még egy rövid, átmozgató kocogásra sem innivaló nélkül, és kezdj el hozzászokni a sótablettákhoz, a zselékhez és az izotóniás italporokhoz is. A piacon lévő számos márka, széles palettája kínálatából biztosan megtalálod az ízlésednek megfelelő frissítőket. A felkészülési időszakot használd ki a tapasztalásra.

Figyeld mindig a szervezeted jelzéseit, ha a szabadság alatt úgy érzed, több pihenőre van szükséged, akkor néha engedj magadnak egy plusz napot, de azért ne csalj az edzésekkel, hiszen a célverseny nincs is olyan messze, mint amilyen távolinak most tűnik.

Forrás: https://www.runnersworld.com/training/a19492479/marathon-training-plans/