maraton, Budapest Maraton,

Egy idei tanulmány szerint Budapest az egyik legjobb maratoni helyszín Európában

Forrás: Szász Norbert
A Runners Need tanulmánya több mint 60 európai város adottságait vizsgálta a maratonfutás szempontjából.

A vizsgálatot végzők a levegőminőségét, az időjárást, a látnivalókat, a versenyre fordított költségeket és a maraton népszerűségét tekintették át az adott városon belül. Ezek alapján Budapest bekerült a top 10 maratoni célhelyszín közé a maga 9. helyével. Az előkelő pozíciót például annak is köszönheti, hogy összehasonlítva más európai városokkal, Budapest az egyik legkedvezőbb ár-érték arányú úti cél, hiszen a futóútvonal közel 400 nevezetességet kínál városszerte.

EZEN a linken összehasonlítható a tanulmányban szereplő összes város.

Barcelona, ​​Madrid és Athén vezeti az európai maratoni célpontokat

Összesítésben Barcelona nyert. A város a legjobb 10-be került történelmi nevezetességei számát tekintve (több mint 756, ami a 3. legtöbb), és a levegő tisztaságát illetően is. Északi társa mögött a második helyen Madrid áll, magas pontszámot kapott az útvonalon található nevezetességek száma miatt, valamint jó célpont azoknak, akik nem szeretnek esőben futni, mert kiszámíthatóan száraz időjárási viszonyokat kínál. A 3. helyen szintén egy másik mediterrán város, Athén áll. A görög főváros az egyik legkedvezőbb árú és legnépszerűbb maraton a listán. A top 5 helyszínek közé Sevilla és Lisszabon került. A rossz levegőminőség és a gyakori csapadék miatt az utolsó helyen a svájci Locarno áll, mögötte francia Caen és Zürich állnak.

A londoni maraton annak ellenére, hogy meglehetősen népszerű és külföldiek számára a nevezés nehézkes, ráadásul több mint 1000 látnivaló vár a futókra a brit fővárosban, csupán a 12. helyen végzett, az átlagon felüli csapadékosság és a légszennyezettség miatt.

maraton, Barcelona Marathon, legjobb maraton,
Forrás: Getty Images

Kategória nyertesek

1. A kultúra szerelmeseinek

A tanulmány kategóriánként is megvizsgálta a legnépszerűbb úti célokat a futók körében. Ha tehát olyan útvonalat keresel, ami bővelkedik a látnivalókban (ezer fölötti városonként), akkor Róma, London és Párizs lehetnek azok a helyszínek, amiket futóként érdemes megcélozni. Őket Milánó követ 960 érdekességgel, majd pedig Barcelona 756-tal kecsegtet.

2. Hol számíthatunk a legjobb körülményekre futás szempontjából?

Legalacsonyabb éves átlag csapadékmennyiséggel (61 mm) Apeldoorn rendelkezik, ezért ebben a kategóriában ez a holland város áll az élen, a spanyol Gran Canaria (135 mm) és Athén (366 mm) áll a 2. és 3. helyen. A tanulmányban szereplő városok közül Tromsóban (Norvégiában) legtisztább a levegő, ezt követi az írországi Galway és az olaszországi Velence.

3. A legmegfizethetőbb verseny

A legkedvezőbb árú úti célok meghatározásához a tanulmány kiszámította egy liter víz, egy kg banán és egy pár futócipő árát minden városban. Ennek alapján a spanyolországi Cordoba került az élre 43 euróval, Isztambul a következő 47 eurós költséggel, harmadik pedig a szomszédos Kassa lett 56 euróval.

4. A legtrendibb maratonok

Ehhez az adathoz a Google keresések mennyiségét tekintették át az egyes maratonokkal kapcsolatban. A London Marathon áll az élen 1564 százalékos keresési aránnyal. Második helyen a német főváros, világcsúcsokat hozó maratonja áll, Berlinre a keresések 1013 százaléka fut be, a két várost Stockholm követi 398 százalék feletti pontszámmal.