pizza, teszta

Pizza, pasta, PB? - így táplálkozz versenyek előtt

Forrás: Getty Images
Elkezdődött az őszi versenyszezon, ahol sorra érik egymást a különböző félmaratonok, maratonok. A sikeresen kivitelezett edzésterv mellett a megfelelő táplálkozás - és ezáltal a jól feltöltött glikogénraktár - is elengedhetetlen ahhoz, hogy a célban elégedett legyél a befutóidőddel. Ahogy az edzésterv sem két hét alatt készített fel a versenyre, úgy a táplálkozás terén sem elég, ha csak az utolsó napban vagy hétben gondolkozol. A legjobb teljesítményhez hosszú távon fenntartható, egészséges táplálkozási szokásokat szükséges kialakítani, de ha ez nem is teljesen sikerült, akkor is próbálj meg legalább a verseny előtti 2-3-4 napban tudatosabban enni, hogy a legjobb eredménnyel tudj célba érni.
  1. Az utolsó héten érdemes nagyobb arányban beépítened a szénhidrátot a menübe, főleg lassan felszívódó szénhidrát formájában (például: zabpehely, sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, cékla, teljes kiőrlésű gabonák, álgabonák). Egy kölesfelfújt, sütőtökös rizottó, töltött édesburgonya vagy bulgursaláta mind szuper és finom alapja lehet a feltöltésnek.
  2. Érdemes akár 5-7 kisebb étkezésre is elosztani a napi energiabeviteled - így nem terheled meg a gyomrod egy extra nagy fogással és a vércukorszinted sem fog ingadozni. A tízórai, uzsonna kulcsfontosságúak lesznek ezekben a napokban (is).
  3. Tervezd meg előre, hogy mikor, hol és mit eszel. Akár magadra főzöl, akár rendelsz, ezen a héten gondold át előre, hogy melyik nap mi kerül pontosan a tányérodra.

Nagyon népszerűek a verseny előtti pizza- illetve tésztapartik, viszont érdemes tudatosan megválasztani, hogy mit is eszel pontosan ilyenkor. A hivatalos partikon felszolgált zsíros carbonara, bolognai vagy az extra porcukorral megszórt mákos tészta nem feltétlen lesz a legjobb választás.

  • Kerüld a zsíros feltéteket (tejszínes szószok, vörös húsok) és a magas fehérje- és rosttartalmú verziókat, mert ezek gyomorpanaszt okozhatnak a verseny előtt/alatt. A teljes kiőrlésű helyett itt már válaszd a sima- vagy durumlisztes tésztát, és főzz vagy rendelj al dente verziót - melynek alacsonyabb a glikémiás indexe. Vörös hús helyett válassz csirkét, pulykát, tonhalat vagy húsmentes opciót.
  • Ne egy étkezéssel akard bevinni az egésznapi szénhidrátot! Rengeteg futónak több órás utazással jár a félmaraton, maraton helyszínére való eljutás. Ilyenkor hajlamos az ember elfelejteni enni, amit megpróbál kamatostul bepótolni a futás előtti vacsorával. Tervezz előre, ha utaznod kell, készíts be útravaló falatokat, vagy gondold át előre hol tudtok megállni ebédelni, vacsorázni. Ha étterembe mentek, nézd meg előre az étlapot!
  • Kell a szénhidrát, de nem mindegy milyen! Az extra gyorsan felszívódó szénhidrátokat most is érdemes kerülni, hiszen csak a vércukorszinted ingadozását fogod elérni vele - a cukros üdítőket, desszerteket és a partin a tésztára kért extra porcukrot jobb ha kihagyod!
  • Maradj a megszokottnál. Akár a hivatalos tésztaparti, akár egy étterem, vagy a futótársad konyhája a helyszín, akkor is maradj a megszokott, jól bevált ízeknél, ételeknél. Nem érdemes kipróbálni olyat, amit korábban még nem próbáltál - nem, még akkor se, ha a futótársad esküszik rá!
  • FOLYADÉK! A feltöltött szénhidrátraktárak mellett a megfelelő hidratáltság is elengedhetetlen ahhoz, hogy jól teljesíts a versenyen. A folyadékszükségleted elsősorban vízzel fedezd, a cukros, szénsavas üdítőket próbáld meg elkerülni.