popsi, farizom,

5 dolog, ami nagyon fontos, ha igazán kerek, tónusos farizmokat szeretnél

Forrás: getty images
Rendszeresen edzel, de most szeretnél célirányosan farizmokat erősíteni? Jól teszed, ha ugyanis erősebb ez a terület, az a gerincedre, a csípődre is jótékony hatással van.

Jó ideje edzel már rendszeresen, a futás mellett erősítesz is, de úgy érzed, a farizmokon, a csípő környéként lenne még mit dolgozni? A farizmokra bizony érdemes célirányosan edzeni, ha kerek, tónusos feneket szeretnél. Ha pedig ez megvan, akkor is ott van még az étkezés és a genetika.

A következőket mindenképp tartsd szem előtt a cél érdekében!

Sprintelj!

Bizony: futással is lehet ám gyönyörű feneked, ez a sport nem csak sima kardióedzés, de nagyon alaposan megedzi ám a farizmokat - érdemes megnézni például a rövidtávfutók izomzatát. A sprintek a leghatékonyabbak, ezért ha a kerek fenék a cél, érdemes legalább heti 1, de inkább 2 alkalommal egy ilyen edzést lenyomni. Ehhez azonban nagyon kell a rákészülés, az, hogy edzett legyél, tudd, hogyan kell sprinteket futni, hogyan kell előtte bemelegítened.

A sprintek kiválóan fejlesztik a robbanékonyságot, nem mellesleg rengeteg zsírt lehet velük égetni, ám ehhez el kell fogadnod, hogy ez nem hosszútávfutás, hanem egy sokkal rövidebb edzés, abba viszont érdemes mindent beleadni. Már csak azért is, mert a sprintek nem csak a farizmokat alakítják gyönyörűen, de a hasizmokat is. Ha meghoztuk a kedved, kezd el gyakorolni a sprinteket:

Ha viszont maradnál a futópadnál, ott is simán végezheted őket, méghozzá így:

Célzott erősítő gyakorlatok nagyobb súllyal

Ha izmot szeretnél építeni, több más mellett az is nagyon hasznos, ha nagy súlyokkal dolgozol. A guggolás és variációi ehhez abszolút alapgyakorlatok, de a felhúzás, vagy a kettlebell swing is zseniálisan képesek kerekíteni a farizmokon. Ha helyesen végzed ezeket a gyakorlatokat, és rendszeresen, akár minden nap, nagyon látványosan képes alakulni ez a terület.

Dolgozz nagy ellenállással!

Edzettségi szinttől függően érdemes gumiszalagot választani: ha sikerül olyat találnod, amivel tényleg kihívás a meló, akkor nem tudod majd eldönteni, hogy egy gumiköteles vagy egy nagy súlyos farizomedzés a nehezebb. A nagy ellenállás miatt a gumiköteles gyakorlatoknál is nagyon intenzíven képesek dolgozni az izmok, gyönyörűen formálnak ezek a gyakorlatok, ráadásul ezt az icipici eszközt bármilyen utazáskor magaddal viheted.

Ne lazsálj!

Ha tényleg komolyan gondolod ennek a területnek az erősítését, akkor fektess arra is nagy hangsúlyt, hogy MINDIG érezd az edzést. Tehát hiába csinálsz meg 150 ismétlést a gumikötéllel, ha nem érzed azt, hogy meggyullad a popsid. Vagy guggolsz, felhúzást végzel, ám simán, minimális fájdalommal letolod a 4x10 ismétlést. Ha ezek könnyen mennek, kell a nehezítés, a tempó, vagy épp a lassabb mozgás, a nagyobb súly, az új gyakorlatok. Az, hogy új és új inger érje az izmokat, és az, hogy valóban használd őket, hogy dolgozzanak. Kényelmes edzegetéssel közel sem lesz olyan hatásos a befektettett idő, mintha tényleg odatennéd magad!

Táplálkozz okosan!

Csak azért, mert sokat edzel, még nem feltétlenül kell sokat enni. Az is tévhit, hogy mindent megehetsz: ha kerek, tónusos feneket szeretnél, és közben az a cél, hogy alapvetően vékony maradj, akkor a táplálkozáson rengeteg múlik. A testzsírszázalék csökkentése és az izomtömeg növelése kemény odafigyeléssel érhető el. Nem kell éheztetni magad, hiszen ha izmosabb lennél, ahhoz kell a bevitt kalória, de fókuszálj a sovány húsokra, halakra, zöldségekre, egészséges köretfélékre. Ha a sok farizomedzés mellett állandóan nassolsz és nem figyelsz a minőségi étkezésre, az eredmény egyáltalán nem az lesz, mint amire vágysz!