Borítókép: 3 sebesség szabály, amit tarts be a versenyeken

3 sebesség szabály, amit tarts be a versenyeken

Forrás: Getty Images
Még, ha hónapokig is gyakoroltad a versenytempódat, könnyen hiba csúszhat a számításaidba, amivel a kemény munkádat tönkre is teheted. Íme 3 tipp, amit érdemes betartani a következő versenyen:

1) Tömeg szabály

Amikor elrajtolsz, általában nehéz a haladás a hatalmas tömeg miatt, és sokan ilyenkor őrült előzgetésbe kezdenek. Pedig nem baj, ha inkább lassabban mész egy ideig a tömeggel, hiszen arany középút nincs: vagy lassan velük, vagy gyorsan előzgetve, és sokkal inkább ajánlott nem elfutni az elejét, minthogy nyugiban letudni az első 15-20 percet. Szóval maradj inkább a tömeggel (de azért 20 percnél ne tovább)!

2) Feles szabály

Minél hosszabb távon indulsz, annál jobban érdemes odafigyelni arra, hogy a táv első felét könnyű tempóban fusd le. Tehát nem kell már a második kilométernél teljesen kipirulnod és magas pulzussal menned, tartogasd az erődet a táv második felére. Egy maratonnál pedig inkább egyharmadára.

3) Rejtett kütyü szabály

Természetesen egy felkészülés alatt nehezen tudnád követni a fejlődésedet, ha nem használnál semmilyen futóórát vagy appot, de ha versenyen futsz, akkor ne ez legyen a középpontban. Frusztráló tud lenni, ha folyton az órádat lesed, hogy milyen tempóban mész, és emiatt esetleg bestresszelsz. Nyugodtan viseld, csak esetleg rejtsd el a felsőd alá, vagy tedd a bokádra, hogy ne nézegesd folyton!

Beneveztél már a következő versenyedre?