maraton, futóverseny, maratoni futás, maratoni fal,

Minden, amit tudni szeretnél a maratoni falról!

Forrás: Dovile Ramoskaite / Getty Images
Érdekes tanulmányt publikáltak a maratoni rész és célidőkről, amik megmutatják, hogy a legtöbben mikor érkeznek el a híres maratoni falhoz!

Maratoni falnak hívjuk a jelenséget leggyakrabban, ám bármilyen, elsősorban hosszabb távú, versenyen előfordulhat. A lényege az, hogy a futás egy szakaszán, jellemzően az utolsó harmadban, egyszer csak megváltozik a futó közérzete, lassulni kezd és mentálisan szétesik. Ezt az állapotot akkor is el lehet érni, ha a felkészülés gondos és alapos, ilyenkor leginkább a verseny vagy frissítési stratégiában hibádzik valami.

Az említett tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálja, miért, kik és mikor ütköznek falba futás közben.

Gyorsabb vagy lassabb futók szenvednek gyakrabban?

A gyorsabbak, ami picit ellentmondásos, hisz azt gondolnánk ők tapasztaltabb futók. Ám náluk gyakoribb, főleg, ha a tempót kissé fölé lövik be annak, mint ami adott körülmények között tartható például egy maratoni távon. Ők talán hajlamosabbak a hazardírozásra a jó eredmény reményében.

Mikor érik el a falat a legnagyobb valószínűség szerint?

Mind a férfiak, mind a nők nagy valószínűséggel a maratoni PB-jüket megelőző három évben találkoznak először ezzel a jelenséggel. Ugyanis ez az az időszak, amikor fejlődsz, feszegeted a határaidat, de még nincs kellő rutinod a távot illetően. Ez alatt a hároméves időszak alatt a férfiak 40 százaléka, míg a női 28 százaléka ütközik „falba” a versenye során.

maraton, maratoni fal, futóverseny,
Forrás: Miguel A. Amutio / Unsplash

Milyen következménye van a jelenségnek?

Amikor Barry Smith, a tanulmány vezetője, megpróbálta megállapítani, hány futó ütközik falnak a világ 6 legnagyobb maratonján, megnézte a futók részidős eredményeit 25 kilométertől a célig (42,2 kilométerig), és összehasonlította őket az 5 és 20 kilométer közti szakasz részidős adataival. Azokat a futókat, akik legalább 20 százalékot lassultak az utolsó 5 kilométeren, tehát a verseny végén, úgy ítéltek meg, hogy falnak ütköztek. Hit the wall – ezt a rövidítést használták az eredmény publikálásakor.

Férfiak vs Nők

Falnak ütközött (HTW)
Férfi 28% 17%

Ennyi időt veszítettek
Férfi 31,5 perc 33,2 perc

A táv, ahol elérték a falat
Férfi 29,44 km (18.4 mérföld) 29,12 km (18.2 mérföld)

Ennyi ideig "tartott" a fal
Férfi 10,56 km (6.6 mérföld) 9,6 km (6 mérföld)

A World Marathon Majors versenyeken elért átlagos teljesítési idők és a „falon” túljutó teljesítők aránya

Boston Maraton célidő: 3:52:18 - célba ért falon túljutó: 29.45%
Berlin Maraton célidő: 4:13:42 - célba ért falon túljutó: 22.25%
NYC Maraton célidő: 4:32:30 - célba ért falon túljutó: 34.62%
London Maraton célidő: 4:36:30 - célba ért falon túljutó: 37.72%
Chicago Maraton célidő: 4:37:48 - célba ért falon túljutó: 39.05%
Tokió Maraton célidő: 4:53:06 - célba ért falon túljutó: 46.95%

Mit tanulhatunk ezekből az adatokból?

Annak az oka, hogy a futónak nehézségei támadnak egy versenyen, férfiak és nők esetében nagyon hasonló: nem elegendő edzés, rossz tempóválasztás a verseny során, illetve a nem megfelelő frissítési és folyadékpótlási stratégia. Ezek a hibák relatíve egyszerűen orvosolhatók előzetesen, ám nagyon nehezen korrigálhatók utólag. Érdemes hát az edzőknek a futókat olyan tanácsokkal ellátni, ami előre vetíti azt, hogy a hibás döntéseiknek milyen következményei lehetnek egy hosszú távú futás során. A fal, amiről oly sokan mesélnek, nem feltétele a maratoni futásnak, ugyanakkor látható, hogy bár tudjuk, hogy létezik ilyen és azt is, hogyan kerülhetünk nehéz helyzetbe, mégis túl sok a hibázó futók aránya.

Runner’s World 2021/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/04 (digitális verzió)

A Runner’s World magazin legújabb számában számos témát körbejárunk, ami egy hobbisportolót foglalkoztathat: mit ad a futás azon túl, hogy egészségesebb, fittebb leszel tőle? Hogyan hangolhatod össze a munkával és családdal? Természetesen ezúttal sem maradnak ki azok a témák sem, amik a teljesítményed javulásában segítenek: szakértőink táplálkozási és edzéstippjei abban lesznek nagy hasznodra, hogyan hozd ki ebben a zsúfolt versenyszezonban magadból a maximumot.

Ha pedig megfordítod a lapot, egy 39 oldalas ‘Futás 40 felett’ mellékletet találsz, amely a szervezet élettani változásaitól kezdve, az edzéseken át, a sérülésekig, regenerációig, fogyókúráig sok hasznos témát boncolgat, ami ebbe a korba lépve hasznos és fontos! További információ: www.runnersworld.hu/megjelent

 

595 Ft

Te ütköztél már „falba” hosszabb távú versenyen?
Igen, egyszer és tanultam is belőle.
Soha, mindig inkább biztonsági játékos voltam.
Többször is, mert sajnos hajlamos vagyok bekezdeni mindig, nagyon hajt a versenydrukk a táv elején.