zab, zabpehely, zabkása, egészséges táplálkozás, sporttáplálkozás,

Ha szuper üzemanyagot keresel futóként, a zabpehelyről soha ne feledkezz el!

Forrás: Getty Images
Egy egyszerű tál zabpehely, az a táplálék, amellyel ki tudsz pipálni egy gyors reggelit vagy akár egy edzés utáni snacket, ráadásul a rá halmozott finomságokkal a funkcióhoz tudod igazítani könnyedén.

Még pedig azért, mert a zabpehely tápanyagban gazdag és még mindig kedvező az ára, hiszen nem kell belőle egyszerre sokat elfogyasztani, ahhoz, hogy elegendő energiával lásson el.

40 gramm zabpehely – ami tekinthető egy adagnak például reggelire – 24 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ha ezt kiegészíted még némi bogyós gyümölccsel, pár karika banánnal, olyan fogást kapsz, amiből jó hosszan elleszel akár, ha futni mész, akár, ha csak szeretnél felpörögni a napi tennivalókhoz. A szénhidrátok a futók legjobb barátai, ám a zab még ennél is több, mert rosttal is tele van, ami segít lelassítani a szénhidrátok véráramba jutásának sebességét, illetve fehérjében is gazdag, ami pedig közvetlenül az izomzatot táplálja.

Pamela Nisevich Bede sportdietetikus azt mondja, „ha el akarod érni a teljesítménycélodat, akkor folyamatos szénhidrátbevitelre lesz szükséged a nap folyamán, hogy magasan tartsd a glikogénszinted, és a tested készen álljon a futással járó terhelésre.”

A zabpehely futás után is nagyszerű – noha gyakran inkább a fehérjékre koncentrálunk az edzések után, pedig a szénhidrátok szükségesek a glikogénraktárak feltöltéséhez, hogy regenerálódni tudjunk a következő edzésre.

zab, zabpehely, zabkása, egészséges táplálkozás, gyümölcs, bogyós,
Forrás: Getty Images

Válassz rá feltétet, hogy extra finom és még táplálóbb legyen

A zabpehely önmagában is erőmű a tápanyagok közt, tele van különféle vitaminokkal és ásványi anyagokkal - beleértve a vasat, cinket és B-vitaminokat - amelyek erősítik az általános egészségi állapotot, valamint megteremtik a jó közérzetet. De ahelyett, hogy cukorral vagy mézzel édesítenéd, adj hozzá pici fahéjat, friss gyümölcsöket, aszalványokat, magokat és tejet vagy növényi italt. Az ízélmény úgy lesz édes, hogy nem teszel bele hozzáadott cukrot.

Turbózd tovább, ha futás után fogyasztod

Az eddigiekhez egyszerűen keverj hozzá némi fehérjét. Kutatások szerint az ideális szénhidrát-fehérje arány az állóképességi edzés után körülbelül 4:1. Ezt szem előtt tartva tökéletes recovery fogást készíthetsz zabpehely felhasználásával, ha egy adag fehérjeport is adsz hozzá.

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

Készítsd el már este a másnapi zabkásádat

A zabpehelyhez adható kiegészítők listája végtelennek tűnik. Jó tudni, hogy egyáltalán nem kell felfőzni, vagy forrázni, hanem elég csupán áztatni, ahhoz azonban, hogy a pelyhek krémessé puhuljanak, érdemes már előző este összeállítani. Egy dunsztos üveg aljára tégy zabpelyhet, adhatsz hozzá chia és lenmagkeveréket, tejet, növényi italt vagy joghurtot, a tetejére pedig gyümölcsöket, aszalványokat, magokat. Ha így fogyasztod, inkább futás után edd, vagy jóval futás előtt, mert rosttartalma még magasabb lesz, ami okozhat emésztési problémát edzés közben. Ám a rostban gazdag feltétek reggelihez, tízóraihoz, délutáni snacknek tökéletesek.

Ha olvasnál még többet zab, zabpehely, zabkása témákban ezeket a cikkeket is ajánljuk: