Borítókép: 4 étel, amiről nem tudtad, de elektrolitokban nagyon gazdag!

4 étel, amiről nem tudtad, de elektrolitokban nagyon gazdag!

Az elektrolitokról valószínűleg neked is a különféle sportitalok jutnak eszedbe, pedig más alapanyagokban is megtalálhatóak!

Egyáltalán mik az elektrolitok?

Elektromos töltéssel rendelkező ionok (például nátrium, kalcium, magnézium, kálium), melyek segítik az izmok és idegek működését és a folyadékháztartásra is kihatnak.

Azért fontos a pótlásukra odafigyelni, mert egy 60-90 perces intenzív edzéssel rengeteg távozik a szervezetből a verejtékkel. Ha pedig nincs elég elektrolit a szervezetedben, izomgörcsökkel, fáradtsággal, émelygéssel kell megküzdened.

Az italokon kívül másban is fellelhetőek, például olyan természetes alapanyagokban, melyek nem kalóriadúsak és hozzáadott cukrot sem tartalmaznak. Jó hír, ugye? Legközelebb futás után válassz a következő kajákból!

1. Húsleves

A nagyi kedvence sok sót tartalmaz, mely fontos az izomgörcsök megelőzésének szempontjából.

2. Kakaó

Nem véletlenül ez az egyik legjobb ital, amit futás után szürcsölhetsz! Kalciumban, sóban és káliumban is gazdag, emellett fehérjével és szénhidrátokkal is ellát, így segítve a regenerációt.

3. Görög joghurt

Az energiatermeléshez a sejteknek szükségük van foszfátra. Ezt a legtöbb, fehérjében gazdag étel tartalmazza, így a görög joghurt is. Emellett kalciummal is ellát.

4. Gyümölcsök

A banán, narancs és dinnye a kálium szuper forrásai, ezért szuperek futás után. Emellet szénhidrátokat is tartalmaznak, így segítve a regenerációt.

Olvasnál még a témában?