Borítókép: A magnézium szerepe a frissítésben

A magnézium szerepe a frissítésben

Forrás: Getty Images
Avagy tényleg jók-e a magnézium shotok?

Az alábbi cikket Erdélyi Nándi, az ENSPORT szakértője írta:

Mielőtt bármilyen szinten is belemennék a témába, leszögezem, a magnézium kell a túléléshez. A magnézium (Mg) nem csak csontjaink alkotó eleme, de az idegrendszer megfelelő működésében is szerepet játszik, valamint az adenozin-trifoszfáttal (ATP) és adenozin-difoszfáttal (ADP) alkot sejten belüli komplexet. Ezek pedig elég fontos feladatok, így tény, hogy ezek nélkül nincs élet, tehát Mg nélkül nincs élet.

Ezeket az állításokat nem kérdőjelezem meg, nincs értelme, olyan lenne, mintha a fű zöld színét, vagy az ég kékjét vitatnám. Ahogy azt sem vitatom, hogy Mg pótlásra szükségünk van sport közben is. Azt sem vitatom, hogy a szervezet, amikor teljesen „rottyon” van, görcsölünk, hányunk, émelygünk ezeken a Mg „shot” ne segítene, de azt vitatom, hogy ezen csak a Mg segít. Abba sem szeretnék belekötni, hogy iható formában ezek a készítmények gyorsan, hatékonyan szívódnak fel, sokkal előbb, mintha sótabletta formájában vesszük be. Ez utóbbi megint csak a fű és az ég színe szintű vita lenne.

Azt viszont vitatom, hogy önmagában a Mg, különböző iható formában elég lenne, jó lenne, élettanilag elégséges lenne. A szervezetnek ugyanis nem csak Mg-ra van szüksége, hanem ásványi sókra. Oké, kell a Mg az energianyeréshez. Az ATP molekula utána az izomban bomlik le, de az izomműködéshez már kalcium (Ca) ion kell. E nélkül ugyanis nincs izomműködés. Az alábbi videó nagyon jól szemlélteti ezt.

Tehát a Ca is fontos, sőt elengedhetetlen az élethez és a sporthoz. Majd ezek után beszélhetnénk a nátriumról (Na), káliumról (K), melyek pozitív ionjai szintén nélkülözhetetlenek, és a Na-K pumpa a megfelelő ionkoncentráció fenntartásában hogyan tölti be a szerepét.