Borítókép: Mítoszok a regenerációról, amiknek nem szabad bedőlni!

Mítoszok a regenerációról, amiknek nem szabad bedőlni!

Nem, a sorozatnézés a kanapén nem túl jó módszer a regenerációra.

Tudjuk, sokan nem szánnak elég időt arra, hogy megfelelően regenerálódjanak az izmaik, ízületeik és úgy egyáltalán a testük. Lehet, hogy 1-2 napot beiktatsz egy nagy verseny után, azonban érdemes tényleg annyit pihenned, amennyi időre a testednek szüksége van.

Egyébként pedig rengeteg téves információ kering a regenerációról, összeszedtük a négy leggyakoribbat, aminek nem szabad bedőlnöd!

Hetekig egyáltalán nem futhatsz

Ez még nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem szabad mozognod és a kanapéra kell költöznöd, mert így akár a depresszió is megkörnyékezhet. Ebben az időszakban jön el a könnyed, regeneráló futások ideje, amikor nem kell figyelned a tempóra és a távra sem, csak arra, mi esik jól. Ezen kívül az erősítés és a keresztedzés is segít abban, hogy fitt maradj. Ha például félmaratonon indultál, 2-3 hét pihenőt érdemes tartanod, amit nyugodtan jelölj be a naptáradban.

Minek kell a regeneráció, ha amúgy is jól megy a futás?

Ennyi erővel minek aludni, ha úgyis egész nap egy székben ülsz? Ha az elmúlt hetekben több versenyen is indultál, 4-6 hét regenerációra van szükséged. Ebben az időben érdemes hetente háromszor kisebb távokat futnod, vagy túráznod, biciklizned, erősítő edzést végezned. Arra is jó, ha szánsz időt, hogy mentálisan is felfrissülj, ezért a családi programokat is bátran betervezheted erre az időszakra.

Nem próbálkozhatsz a fejlődéssel

Ha egy nehéz versenyen vagy túl, fájdalmaid vannak és elfáradtál, a regenerációs időszak végén próbálkozhatsz újra keményebb edzésekkel, amikor már elég erősnek és motiváltnak érzed magadat. Az első hét teljen pihenéssel (1-2 napig ne is fuss), aztán jöhet a bringa, mobilitás fejlesztés és végül a futás. Ebben az időszakban is fokozatosan növeld a távot, hogy elkerüld a sérüléseket.

Fel fogsz szedni pár kilót és nem leszel annyira fitt

A regeneráció fontos része a wellness is, melynek jelentése, hogy visszaállítod az egyensúlyt az életed többi területén - például az elmédben, a hétköznapi teendőidben. Egyébként pedig ha ebben a néhány hétben odafigyelsz a táplálkozásodra és nem hanyagolod el a keresztedzést, nem veszítesz a fittségedből és nem gazdagodsz plusz kilókkal.

Nem győztünk meg? Hidd el, az elit futók között is sokan vannak, akik több hetet kihagynak a célverseny után. Számodra is fontos, hogy egészségesen, teljes erőbedobással állj neki a következő felkészülésnek!

Olvasnál még a témában?