maraton, hosszú futás, edzéstipp,

Tavasszal maratoni PB-t szeretnél futni? Próbáld ki a tempóváltást a hosszú futásodon!

Forrás: Getty Images
A hosszú futás az egyik kulcsedzés a maratoni felkészülésben. Ha gyakorlott maratonfutó vagy és idén tavasszal az egyéni csúcsot tűzted ki célul, a következő edzés neked való!

A hosszú edzések önmagukban is nehezek, hiszen hosszan kell kitartani – akárcsak egy maraton során. Ám lehet még bonyolítani ezt az edzéstípust azzal, hogy a táv egy bizonyos szakaszában iramot váltasz. Nem lesz könnyű, erre érdemes fejben készülni, ám nagyszerű edzésmód, ami ráadásul az önbizalmat is kitűnően építi.

Míg a sebességet fokozó munkát a hosszú és könnyű futásoktól külön szokás végezni, a gyors végű hosszú futás olyan új edzéselem lehet a felkészülésben, amit érdemes kipróbálni, mert sokféle előnyt tartogat. Ha viszont még nem futottál korábban maratont, és most készülsz az elsőre, illetve nem releváns számodra a célidő, akkor nyugodtan hagyd ki ezt az edzéstípust, hagyatkozz a hagyományos fizikai és mentális felkészülési útra.

Hogyan végezd és miért jó a gyors végű hosszú futás?

Az edzést normál tempóban kell indítani, majd az utolsó 30-60 percben növelni kell az iramot maratoni és még gyorsabb tempóra. A tempósabb szakasz lehetőséget biztosít a maratoni versenyzés gyakorlására. Lényegében egy az egyben a verseny napi rutint lehet modellezni, ezért érdemes a szénhidrát töltésnél, hidratálásnál és a frissítésnél is gyakorolni azt, amit éles helyzetben tervezel.

Úgy készülj, hogy nehezebb lesz edzésen megvalósítani mindezt, mint a tényleges versenyen, hisz hiányozni fog belőled az az adrenalin löket, ami a rajtvonalnál már biztosan átjárja a tested és hatással lesz a teljesítményedre. Sőt mivel a hosszú futást megelőzi a hét többi edzése, a lábaid sem lesznek annyira kipihentek. Ha betervezed ezt az edzést a hétvégére, érdemes előzetesen egy feladatos edzést kivenni vagy jelentősen könnyíteni rajta, illetve nagyobb mennyiségű szénhidráttöltés is sokat segíthet az edzés sikeres megélésében.

edzéstipp, maraton, maratoni felkészülés, hosszú futás,
Forrás: Getty Images

Példa edzés

  • A hosszú futás teljes hossza: 28 kilométer.
  • Első rész: fuss a megszokott tempódban 20 km-t (az első 2-3 kilométert könnyebb, bemelegítő iramban).
  • Második rész: növeld a sebességet 4 kilométeren át először a maratoni tempódra, majd 25 km-től 2 kilométeren át a félmaratoni tempódra válts és az utolsó 1 kilométeren ameddig tudsz, gyorsulj tovább.
  • Levezetés: az edzés utolsó kilométerét könnyen kocogd, majd nyújts le alaposan.

Mivel olyan edzésről van szó, amely a normál hosszú futásnál nehezebb, ne váltsd ki vele egy az egyben a hosszú edzéseidet, 3 hetente viszont berakhatsz egy ilyet. Ne felejtsd el, hogy a sebességet fokozó vagy hosszú futás utáni napon legfeljebb rövid, könnyű kocogást iktass be vagy teljes pihenőnapot nyújtással, hengerezéssel.

1000 profi tipp futáshoz

1000 profi tipp futáshoz

Segítségedre van szükséged az edzésterved kialakításához? Legyél teljesen kezdő, vagy vár profi futó, cikkeinkben megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő edzésterveket.

 

1590 Ft

1990 Ft