sérülés, futócipő, nyújtás, achilles-ín,

Hibák, amiket irtó sok futó elkövet a lábaival szemben

Forrás: Getty Images
Szeretnénk jól futni, sőt szeretnénk sokáig jól futni, de olykor egészen triviális dolgokat sem teszünk meg a futáshoz leginkább szükséges testrészeinkért!

Pedig a láb egészsége óriási hatással van arra, hogy milyen jól és mennyi ideig futhatsz. „Mérföldenként 1000 és 1500 lépést teszünk meg, egy-egy lépés során testsúlyunk két és félszeresével érünk földet” – mondja Paul R. Langer, ortopédus szakember. Ugyanakkor az egészséges végtagok nagyon kellenek ahhoz, hogy finomodjanak a futólépés hatásai, segítenek a felszínhez történő alkalmazkodásban és aztán tovább gördítenek a következő lépés felé és így tovább. Ha a lábak nem tudják ellátni ezt a feladatot, akkor nemcsak a futásteljesítmény romlik, hanem túlterheled más ízületeidet és szerkezeteidet is – nevezetesen a térdedet, csípődet és a gerincedet, illetve ezeken túl fennáll a veszélye a leggyakoribb kellemetlenségeknek, lábsérüléseknek: Achilles-íngyulladás, vízhólyagok, futólábujj és talpi bőnye gyulladás.

Nézzük, mi az, amit rosszul teszel és mit tegyél helyette!

Soha nem nyújtasz

Timothy Miller, ortopéd sebész szerint a laza, rugalmas izomzat és szalagok sokat segíthetnek a feszülő Achilles-ín okozta hosszú távú problémák elkerülésében. A futók gyakori problémái közé tartoznak a szakadások, az ínhüvelygyulladás és a plantáris fasciitis, azaz a talpi bőnye gyulladás. A feszesség elkerüléséhez csak egy kis nyújtás szükséges, miután bemelegítettél és levezettél. A terület kicsi nyújtását azonban nem szabad rendszeresen elmulasztani. Próbáld ki ezt: Helyezd a tenyered a falra, körülbelül vállszélességben. Az egyik lábaddal lépj hátra és nyújtsd a lábszáradat 20-30 másodpercig, majd válts lábat.

nyújtás, sérülés, sportsérülés, vádli nyújtás, Achilles-ín
Forrás: Getty Images

Próba nélküli cipővásárlás

Gyorsabb és sokszor egyszerűbb online futócipőt rendelni, mint szakboltban vásárolni. De hacsak nem pontosan ugyanolyan típusú és méretű cipőt vásárolsz, amelyet egyébként is használsz jó ideje, nem javasolt így lábbelit venni, mert nem tudsz meggyőződni a kényelemről, márpedig a kényelmes futócipő kulcsfontosságú a futásteljesítmény szempontjából és a sérülések megelőzésében. A személyes vásárlást tehát új futócipő típus esetén nem érdemes online-ra cserélni.

Túl kicsi a cipő, amiben futsz

A szakember szerint főleg nőknél fordul elő olykor, hogy túl kicsi futócipőt vásárolnak, mert optikailag jobban mutat egy kisebb lábbeli, pláne, hogy a futócipőből egy mérettel nagyobb kell. Ugyanakkor nem ritkán várandósság, szülés után egy méretet nyúlik a nők lába, előfordul, hogy észre sem veszik ennek tényét, ami miatt a korábbi méretet vásárolják meg automatikusan. A túl kicsi futócipő nagyon megterheli az elülső lábfejet, és duzzanatokhoz, vagy akár fájdalmas deformációhoz, úgynevezett karmos lábujjhoz vezethet. „Ha a láb nem fér be a cipőbe, a lábujjaknak kicsit meg kell görbülniük” – mondja Miller. Futócipő vásárláskor ügyelj arra, hogy a lábnak elég mozgástere legyen – számolni kell azzal, hogy futás közben megduzzad, ezért legalább egy ujjnyi hely legyen a cipő orra és a leghosszabb lábujj között.

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin (digitális verzió)

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin (digitális verzió)

1495 Ft

1995 Ft

Figyelmen kívül hagyod a fájdalmat

A futók nem ritkán hagynak figyelmen kívül olyan minőségű fájdalomérzetet, ami már igazán kellemetlen. Inkább elviselik, semmint leállnának néhány napra a futással, emiatt viszont jóval hosszabb időre tehetik parkolópályára magukat. A fájdalomhoz kapcsolódóan fontos szabály, hogy ha három nap múlva sem érzel javulást, tarts szünetet, ha két hét után sem enyhül, fordulj szakemberhez segítségért.