futas futoverseny celverseny osziverseny versenyszezon

Célversenyt keresel az őszre? Mutatjuk milyen versenyre ne nevezz!

Forrás: Getty Images
Egy verseny kiválasztásában több szempont is fontos lehet a távon kívül, mint például a helyszín, a lakóhelytől való távolság, a táj, a terep, és az útvonal. Ám vannak olyan tényezők, amelyeket szintén érdemes figyelembe venni, most ezeket vesszük sorra.

Manapság szinte minden hétvégére több futóverseny közül is választhatunk, így akár verseny-szimulációs gyakorlásról, akár edzőversenyről, vagy egy valóban komoly célként kitűzött megmérettetésről van szó, a nevezési lehetőségek tárháza mondhatni határtalan. A nevezési díjon túl azonban nagyon sok fontos tényező van, amit érdemes szem előtt tartani egy regisztráció során, és épp amiatt, hogy nagyon sok a verseny, és sok a szervező is, a piac gyakorlatilag minden igényt kielégít, ám a legfontosabb, hogy bárhová is nevezel, végül jó szájízzel távozz a célból, még akkor is, ha épp a futás nem úgy alakult, ahogy tervezted.

Először is nézzük át, mik azok a legfontosabb szempontok, amik meghatározzák egy verseny általános megítélését, és a hosszú távú népszerűségét:

- Nevezési díj: ár-érték arányban mit kapsz a pénzedért

- Frissítőpontok száma, és kínálata

- Útvonalbiztosítás, felvezető autó, pálya jelölés

- Rajtszám, befutóérem, póló

- Étkezési lehetőség a célban

- Öltöző, zuhanyzó, WC (ez utóbbi akár a frissítőpontokon is, vagy a pálya mellett)

A fenti felsorolás csak a legalapvetőbb elemeket tartalmazza egy versenynél, ezeken túlmenően még számos tényezőt érdemes mérlegelni, és figyelembe venni a döntésnél. Ilyen például a helyszín, hogy mennyit kell utaznod, és miként jutsz el oda. Autóval, tömegközlekedéssel, közösségi fuvarral? Meg kell-e szállnod a verseny előtt, vagy után a helyszínen, és az mibe kerül?

Ha megvan a költségvetés, akkor javasolt elolvasni korábbi versenybeszámolókat, kikérni futótársak véleményét, megnézni a régebbi eseményeknél a közösségi média oldalakon a kommenteket. Ezekből mind számos hasznos információt gyűjthetsz, és vagy meg tudod magad erősíteni, vagy épp le tudod magad beszélni a kiszemelt versenyről.

Amire azonban mindenképp célszerű figyelned, hogy kizárólag felelősségteljes és megbízható szervező által meghirdetett eseményen vegyél részt. Árulkodó jel lehet például, ha nem biztosít a szervező mentőautót, ugyanis a rendezvények egészségügyi biztosítását az 5/2006. (II.7.) EüM rendelet 2. számú melléklete szabályozza, amely kimondja, hogy a:

– Kisebb létszámú, 1000 fő alatti rendezvény esetén rendezvénybiztosítás akkor szükséges, ha a rendezvényt kifejezetten betegek vagy időskorúak számára szervezik, illetve jogszabály az esemény, sportesemény jellegére tekintettel azt kötelezően előírja,

– 1000-5000 fő részvétele esetén egy esetkocsi és legalább annyi mentőgépkocsi szükséges, hogy a mentőegység elhelyezési pontja és a rendezvény legtávolabbi pontja 10 percen belül elérhető legyen.

Tehát erre a szabályozásra is érdemes figyelned a saját biztonságod érdekében.

Egy futóversenyre a legtöbb futó azért megy, hogy jól érezze magát, kikapcsolódjon, és boldogan távozzon. A szervezés körülményei pedig valóban sok esetben döntően tudják befolyásolni egy verseny végkimenetelét, hiába vagy csúcsformában, vagy edzettél becsületesen hosszú időn keresztül, elég egy apró szervezői baki, és máris oda a maradandó élmény.

Nem attól lesz élmény egy verseny, ha sokba kerül, méregdrága márkás pólót kapsz ajándékba, és nagyon messze kell elutaznod. A versenyen nyújtott szolgáltatások, a hangulat, a szervezők segítőkészsége, a frissítőpontokon dolgozó önkéntesek, vagy fizetett alkalmazottak kedvessége, és a saját biztonságod a legfontosabb minden eseményen. Lehet, hogy mindezt épp úgy megkapod egy hangulatos, családias, vidéki rendezvényen, mint egy többezer fős tömegeseményen. A választás a tiéd, a lényeg pedig, hogy jó emlékeid legyenek. Persze mindig lesz olyan, amikor nem úgy sikerül egy verseny, ahogy szeretnéd, de mivel annyi verseny közül tudsz választani, mindig lesz újabb lehetőség, hogy felülkerekedj a csalódáson. És a futás ezért is nagyszerű sport, mert rengeteg helyre eljuthatsz általa.