pálya etikett, pályaedzés, atlétikai pálya,

Pálya etikettről röviden: egyszerű tippek, melyeket minden futónak tudnia kell

Forrás: Getty Images
Az atlétikai pálya nem csak a profiké, számos amatőr futóklub tart pályaedzéseket, de egyénileg is dönthetsz úgy, hogy pályán végzed el a napi futásodat. Ahhoz, hogy baleset- és feszültségmentesen tudj futni, ismerni kell a pályahasználat konkrét szabályait!

Négy alapvető szempontot mutatunk be, amelyek garantálják a zökkenőmentes és élvezetes sportélményt neked és persze a többi futónak is.

1. Olvasd el a szabályokat

Mielőtt elkezdenéd az első edzést, szánj pár percet arra, hogy megismerd a létesítményben kifüggesztett pályaszabályokat vagy előírásokat. Ezek a szabályok vonatkozhatnak a sávhasználatra, a megengedett lábbelire, a kijelölt futó irányokra és a nyitvatartási időre. Ezen információk híján akaratlanul is belefuthatsz kínos szituációkba, illetve előfordulhat, hogy nem tudod kényelmesen befejezni az edzésedet, ha zárás előtt nem sokkal esel be.

2. Keresd meg a sávod

Lehet, hogy elsőre furcsának tűnik, de még akkor is tudni kell, hogy melyik sávba helyezkedj el, ha te vagy az egyetlen futó a pályán, ugyanis érkezhetnek további edzőtársak bármikor. Ha nyolc sávos pályán vagy, a belső három sáv a gyors futásokat végző futóké, a közbülső három sáv a kocogóké, illetve a bemelegítést vagy futóiskolákat végzőké. A két külső sáv általában a gyalogosok számára van fenntartva, így jelentős teret és biztonságot kap mindenki. Próbálj meg mindent megtenni azért, hogy a sávodban maradj, tartsd tiszteletben a pályán való közlekedés szabályait, kerüld a gyakori sávváltást, hogy minimalizáld az ütközéseket és a fennakadásokat. Ha egyébként már a gyors tempódat futod, de láthatóan lassabban haladsz, mint a többi futótársad, ne állj a legbelső sávba, hanem helyezkedj egyel, vagy kettővel kijjebb. A legbelső sáv mindig a leggyorsabbaké! Ha kiállsz a pályáról, mindig nézz hátra, mielőtt elindulnál.

pályaedzés, atlétikai pálya,
Forrás: Getty Images

3. Használd a hangodat

Ha el akarsz menni egy másik futó mellett, jelezd számára az érkezésed udvariasan, és jobbról kerüld. A kerülés irányát fontos jelezni! Egy rövid „jobbról pálya” jelzés bőven elegendő. Igyekezz az előzés pillanatában olyan távolságban elhaladni a másik mellett, hogy ne érintsd meg, a gyors tempó miatt akár ütésnek is hathat egy véletlen érintés. Mindez a kölcsönös tiszteletről és a biztonságos sportolás élményének előtérbe helyezéséről szól. Pályán semmiképpen ne használj fülhallgatót, ne hallgass zenét kihangosítva sem! A környezetre való odafigyelés itt kulcsfontosságú, minden zavaró tényező ronthatja a többi futó fókuszát és edzésminőségét.

4. Érezd jól magad

Ne feledd, hogy egy nyílt atlétikai pálya minden szintű futó számára lehetőséget ad futóedzések, gyaloglóedzések elvégzésére. Ha követed ezeket az irányelveket, magabiztosan és másokat megtisztelve mozoghatsz a pályán. Csak így abszolválhatsz minőségi és élvezetes pályaedzést!