futni, futás,

Kényelmesen lefutom az 5K-t - a távot növeljem vagy a tempóra koncentráljak?

Forrás: Unsplash/ Nomadic Julien
Kezdő futóként már úgy érzed, kényelmesen megy az 5K, magabiztosan teljesíted hetente 2-3 alkalommal. Mi a következő lépés? Semmi, és itt megállsz, mert bőven elég ennyi a sportolásból, vagy új célokon agyalsz?

A fenti kérdésre nem is kell igennel vagy nemmel válaszolnod, mert nincs jó és rossz válasz. Teljesen érthető, ha heti párszor van időd edzeni 30-40 percet, és neked ennyi elég, nem is vágysz másra. Ez már rengeteget számít a fittséged, az egészséged, a szív és érrendszer szempontjából.

De az is érthető, ha már kényelmesen megvagy a heti 3x5K futással, és bár eszedbe sincs mondjuk maratont futni (még?!), de vágysz az új kihívásokra, és szeretnél kicsit fejlődni is.

De mi a jó megoldás - ha van egyáltalán ilyen?

A tempón variálj, vagy a távot fontosabb növelni? Én a pandémia óta futok kiegészítő edzésként, és bevallom, a tempó növelése számomra piszok nehéz - ezért inkább, ha olyan napom van, hogy érzem, most tényleg kirobbanó formában vagyok, akkor beiktatok egy nagyon spontán hosszabb futást. De azért olykor a kisördög is megszólal bennem a tempót illetően - ezért is kérdeztem meg Sipos Fanni futóedzőt arról, ő mit javasol egy kezdőnek, aki fejlődésre vágyik.

futni, futás,
Forrás: Unsplash/Sportlab

Mit javasolsz kezdő futóknak, akiknek megvan már viszonylag kényelmesen mondjuk az 5K - a tempóra vagy a távra koncentráljanak?

Amikor egy távot álmunkból felébredve is, kényelmesen, bármikor képesek vagyunk lefutni, akkor érdemes azt elkezdeni felgyorsítani. Egy idő után a gyorsuláshoz az edzés mennyiség növelése is szükséges lesz, így a táv növelést sem úszhatjuk meg hosszútávon. A lényeg, hogy ne egyszerre akarjunk mindent, a táv és az intenzitás egy időben való növelése sérüléshez, túlterheléshez vezethet.

Nyilván ez függhet attól, kinek mi a célja, de ha valaki nem maratont akar, csak annyit, hogy általánosságban edzhessen, nekik mit érdemes tenni a fejlődésért?

Az általános fejlődéshez a legfontosabb a rendszeres edzés!

Egy jól felépített edzéstervben vegyesen vannak hosszú állóképességi edzések és gyorsító, magas intenzitású futások is. Ha hét közben van 2-3 pörgetősebb, kihívást jelentő gyorsító edzés, akkor azon a hétvégén ne növeljük tovább a távot. A táv növelés az alapozó időszak feladata. Ha formába hozó időszak van, akkor a hangsúly a tempós, pörgetős edzéseken van, a hosszú futásokat jobb elkerülni, hiszen azokat hosszabb idő lehet kipihenni. Ha fáradtan megyünk bele egy edzésbe, azt nem fogjuk tudni hatékonyan kivitelezni, még le is sérülhetünk.

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

 

395 Ft

Mit gondolsz, hobbifutóként mindig kell a fejlődés, vagy bőven elég, ha azt mondom, hogy heti 3-4 napon futok cél nélkül fél órát, és ezzel letudtam az edzést?

Ha a fittségünk fenntartása, egészségmegőrzés a cél, akkor elég lehet ez is.

Te mivel ösztönzöd a vendégeidet, miért érdemes folyton fejlődni - ha érdemes.

Az állandó fejlődés utopisztikus, sajnos ilyen az életben nagyon ritka. Az ösztönzés a reális cél kitűzésével kezdődik. Kell egy olyan kapaszkodó, amiért a verejtékes résztávos edzéseket is jó szívvel végezzük, amikor 400-on az utolsó 100 méteren is tudunk még küzdeni, komfortzónát átlépni. Edzőként az ösztönzés másik fontos eszköze a folyamatos visszajelzés adás.