futas nyarals edzes felkeszules

Egy hét nyaralás a futásban is belefér?

Forrás: Szász Norbert
Fontos versenyre készülsz az ősz elején, de közben nyaralni is mész, és nem tudod hogyan oldod meg az edzést a pihenés alatt? Cikkünkből megtudhatod, hogy mit tanácsol a futóedző.

Még visszavan pár hét a felkészülésből a Night Run Luxuskivitelben játékunk nyertesei számára, de azért túl sok pihenésre sincs már ideje Harmati Grétinek és Hasilló Norbinak, akiket a nyaralás sem állíthat meg az edzésmunkában.

Forrás: Száasz Norbert
Gréti és Sanyosz konzultálnak az edzés után

"A legtöbb futó hobbi szinten űzi ezt a sportot, nem ebből él, ezért edzőként nem orrolhatunk meg rá, ha nyáron szeretne egy keveset lazítani, a vízparton, vagy a hegyekben a családjával lenni" - vélekedik Markocsán Sándor, a Runner's World edzője, aki Harmati Gréti felkészülését is vezeti.

"Azt szoktam mondani – nyilván félig tréfásan -, hogy először a futócipőt rakja be mindenki a bőröndbe, utána jöhet minden más. Ilyenkor az edzésterv is lazább, azt szoktam írni, hogy akkor és annyit fussunk, amennyi belefér, de ne menjen a nyaralás rovására. Tapasztalatom szerint szinte mindenki fut, futva fedezi fel a környéket, ami külön izgalmas program is lehet. Ha valaki nem tudja megoldani a futást és más aktív pihenést sem tud választani (túra, bringa), akkor sincs semmi gond. Jellemzően újult erővel, feltöltődve jönnek haza, ami mentális pluszt is jelenthet az őszi versenyekre való felkészülésben."

Gréti kétszer is elutazik a felkészülési időszak alatt, de azt vallja, hogy ez egyáltalán nem befolyásolja az edzésmunkát.

"Szerencsés nyaram van, a versenyig kétszer is utazom külföldre, egy-egy hétre, de egyáltalán nem befolyásolja az edzéseket. Nekem tulajdonképpen a helyszín mindegy az edzéshez, sőt, fel is dobja az, ha nem mindig ugyanazokat a köröket futom. Így lesz szerencsém több országban is körözni. Eddig is voltak pár napos útjaim, amik alatt mindig végre tudtam hajtani az edzéseket. Azt gondolom, hogy ez csak az időbeosztáson és a tervezésen múlik, meg persze azon, bepakoljuk-e a futócipőnket. Nálam ez nem kérdés, sőt! Izgatottan várom a tengerpartos, városnézős futásokat" - meséli női nyertesünk, hozzá pedig csatlakozik Norbi is, aki épp a beszélgetés után indul a családi nyaralásra.

"Hamarosan indulok a párommal és a családjával Egyiptomba egy hétre. Az edzőmmel abban maradtunk, hogy az utazások napjain nem lesz edzésem de ezt leszámítva haladunk tovább. Nem lesz idegen az, hogy a nyaralás közbe el kell mennem futni, mert eddig is bárhol és bármikor mentünk reggelente vagy esténként elmentünk futni egyet. Úgyhogy a nyaralás nem fogja befolyásolni a felkészülésemet.”

Sanyosz szerint egyébként egy hét futószabi még belefér a felkészülésbe, és a formát hamar vissza lehet hozni a megszokott kerékvágásba.

"Egy hét kiesést hamar vissza lehet hozni, 7-10 nap alatt vissza tudunk érni arra a szintre, mint amikor csomagoltunk a nyaralásra. 2 hét teljes pihenő, az már több visszatérést igényel, ott már 2-3 héttel is számolhatunk. Edzőként azt javaslom, hogy vigyünk futócipőt, és ha nem ütközik egyéb, előre tervezett programokkal, akkor ne féljünk használni."