pihenés

A pihenőnap szóljon a pihenésről

Forrás: Getty Images
Ha az edzéstervben azt látod, hogy pihenő, akkor az nem véletlen. Ezeken a napokon tényleg figyelj arra, hogy ne terheld a tested, még az olyan ártalmatlannak tűnő házimunkákkal sem, mint például az ablakpucolás.

Neked is Monica volt a kedvenc karaktered a Jóbarátokban, és az első porszemnél már kapod is elő a tárolóból a porszívót? Téged is teljesen kikapcsol a teregetés, és imádsz több órán keresztül állni a vasalódeszka mellett, miközben megnéznel egy komplett évadot kedvenc sorozatodból? Ez szuper, de ne a pihenőnapjaidon végezz megterhelő házimunkát, ne ilyenkorra időzíts nagytakarítást, fűnyírást, vagy lomtalanítást, ugyanis a testednek jár a teljes feltöltődés, és a ház körüli teendők ugyanúgy megterheli a szervezetet, mint az edzés. Igen, például ablakpucolástól is lehet izomlázad.

A pihenőnapokra azért van szükséged, mert bármennyire is furcsa, az izmok ilyenkor is dolgoznak a háttérben, csak ez a munka láthatatlan és észrevétlen. Leginkább alvás közben és a pihenőidő során megy végbe a szakszóval szuperkompenzációnak nevezett folyamat, vagyis ilyenkor épül be ténylegesen az elvégzett edzésmunka. Tehát a pihenőnap ugyanolyan fontos része a felkészülésnek, mint a résztávos edzés, vagy a hosszú futás. És nem, semmiképp nem férnek bele az olyan csalások, hogy csak kocogsz egy órácskát, elkíséred a barátnődet a saját edzésén, túrázol egy nagyot a kutyáiddal, elmész a konditerembe, vagy körbebringázod a Balatont. Ezek egyáltalán nem pihentető tevékenységek.

Nézzük, miként töltsd úgy a pihenőnapjaidat, hogy valóban a pihenésé legyen a főszerep!
  • A szokásos edzésidőd alatt aludj egyet, vagy legalábbis dőlj le a kanapéra, helyezd a lábaidat vízszintbe és olvass, hallgass kellemes zenét, vagy nézz meg egy jó filmet!
  • Ha semmiképp sem bírsz magaddal, és mindenáron mehetnéked támad, akkor sétálj, de kizárólag lassan, és ne szintes terepen, beszélgetős, könnyű tempóban!
  • Jóga, vagy egy nagyon laza úszás belefér, de semmi esetre se legyen a mozgás megerőltető!
  • Hengerezd át a tested, végezz pár légzőgyakorlatot, és próbálj ilyenkor teljesen kikapcsolódni, ha lehet, ne is gondolj a futásra.
  • Élvezd, hogy ma a pihenésé a főszerep! Ugye, nem is olyan egyszerű, ezt is gyakorolni kell!?