pihenőnap, regeneráció, edzéstippek,

Pihenés vs aktív regeneráció - mikor melyiket válaszd?

Forrás: Getty Images
Mindkettőre szükség van ahhoz, hogy a szervezet helyre tudjon állni a kemény edzéseket követően.

De vajon mit takar az egyik és mit a másik kifejezés és melyiket mikor érdemes bevetni?

Az nem kérdés, hogy a rendszeresen végzett, tudatosan felépített edzésmunka része a pihenés is. Az edzők általában 4 hetes ciklusokban dolgoznak, ami annyit jelent, hogy 3 egymásra épülő, edzőhetet egy pihenőhét követ. A pihenés és az aktív regenerálódás olyan eszközök, amelyek abban segítenek, hogy elérd a céljaidat futóként.

A pihenőnap egyáltalán nem tartalmaz testmozgást. Ezeket a napokat úgy tervezd, hogy teljesen ki tudj kapcsolni: aludj, élvezd a szeretteid társaságát, maximum könnyű házimunkát végezz, menj szaunába, gőzbe, masszőrhöz. Kerüld az olyan megerőltető feladatokat, mint a kertészkedés, az otthonod kifestése, vagy cipekedés egy barátod költözésénél.

Az aktív regenerációs napok során viszont végezhetsz könnyű vagy mérsékelt intenzitású tevékenységeket – akár kocogást vagy keresztedzést. Ilyenkor az a cél, hogy a keringés finoman fokozódjon, ezzel segítve az izomzat regenerációját. Ajánlott mozgásformák közé tartozik a kerékpározás, túra, úszás, jóga vagy nem magas intenzitású erősítő edzések. A könnyű futások helyett választhatsz más, szintén könnyen végzett mozgásformát az aktív regeneráció jegyében, ez olyankor kifejezetten ajánlott, ha a fokozott terhelés hatására érezhető az izomzat és a szalagok feszülése, ilyenkor kifejezetten jót tehetsz, ha a futás alól kissé tehermentesíted a szervezeted.

pihenőnap, aktív regeneráció, edzéstipp,
Forrás: Getty Images

Melyikből kell többet beiktatni futóként?

Az optimális felépülés magában foglalja a teljes pihenőnapokat és az aktív regenerációt is. Ha konkrét cél elérése érdekében épülnek fel az edzéseid – például egy táv teljesítése, vagy egy távon elért egyéni legjobb a terv - akkor könnyű vagy mérsékelt erőkifejtési szinteken végezz keresztedzést, hogy egyensúlyba hozd az elvárásaiddal a terhelés mértékét. Ha a futást aktív helyreállítási folyamatokhoz alkalmazod, akkor legyen könnyű az iramod és ne fuss hosszan.

1000 profi tipp futáshoz

1000 profi tipp futáshoz

Segítségedre van szükséged az edzésterved kialakításához? Legyél teljesen kezdő, vagy vár profi futó, cikkeinkben megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő edzésterveket.

 

1590 Ft

1990 Ft

Ha azonban általános egészségmegőrző funkciója van a futásnak az életedben és nem futsz heti 3 napnál többet, akkor azzal a három futóedzéssel nagyobb rugalmasságod van. Beépíthetsz egy intervallum edzést, egy rövidebb futást benne pár repülővel vagy rövid sprintekkel és egy hosszabb edzést, a végén akár egy iramváltással. Természetesen azt szem előtt kell tartani, hogy ne egymás utáni napokon fuss. A köztes időszakokban viszont itt is ajánlott némi keresztedzés, nem magas erőbedobás mellett. Az edzések felépítésének az a kulcsa, hogy hetente kettő, maximum három erősebb edzésen túl már csak könnyű mozgásformákat végezz és legyen legalább egy pihenőnapod, így érhető el az, hogy nem alakul ki túledzés és sérülés.