kezdő futó, beszélőtempó, könnyű futás,

Kezdő futóként miként értelmezheted a beszélőtempót?

Forrás: Getty Images
Az egyik leggyakoribb tanács a „jó” tempóválasztáshoz főként kezdők számára az, ha futás közben képes vagy beszélgetni. Ám közel sem értelmezhető egyszerűen ez az iram – mondjuk is miért!

Milyen a kényelmes tempó? Amikor ezt próbáljuk magyarázni, akkor szokott előkerülni a futás és a beszéd kapcsolata. Tapasztaltabb futóként már inkább fel tudjuk mérni, hogy a tempó, amelyben éppen futunk, milyen intenzitású lehet, sőt idővel az is tudott ténnyé válik, hogy miért fontosak a könnyű futások a fejlődés útján. Ha pulzus alapú edzéseket végzel, akkor pedig már csak egy pulzustartományt kell figyelni az óra kijelzőjén. Ám egy kezdő futó számára mindez lehet, hogy túl sok és kezdetben lényegtelen információk halmaza lenne, mégis valahogy jó lenne értelmezni a könnyű futást és a hozzá társítható érzeteket.

Fuss olyan tempóban, hogy közben kényelmesen tudj beszélgetni. Körülbelül ezt szoktuk tanácsolni. Ám az első jó pár futás alkalmával előfordul, hogy értelmezhetetlen a beszélőtempó, mert konkrétan nem létezik. Mi a teendő ilyenkor?

A futás élménye kezdetben attól függ, hogy a futómozgás előtt, milyen aktivitási szinten voltál. Magyarul: sportoltál-e valamit, s ha igen, mit? Ha például korábban túráztál, bringáztál, fociztál, akkor már valószínű rendelkezel olyan edzettségi szinttel, amely lehetővé teszi számodra, hogy találj egy egyenletes, kényelmes futótempót, még ha nem is túl hosszút. Ha viszont mozgásszegény életmódból érkezel a futás világába, akkor talán maga a helyzet is teljességgel idegen, hogy mozgás közben beszélgess. Ilyenkor történik az, hogy bármennyire is lelassítasz, ugyanúgy szuszogsz és hörögsz. Fontos, hogy ne add fel, mert a futás valójában egyáltalán nem könnyű mozgásforma. Éppen ezért szükséges a gyaloglást is segítségül hívni a kezdeti időszakban, mert ott fogod tudni megélni a mozgás könnyedségét, majd, ha ebbe a mozgásba belecsempészel némi futást és idővel egyre többet, majd többet, képes leszel eljutni a folyamatos, kényelmes futómozgásig.

kezdő futó, könnyű futás, beszédtempó, edzéstipp,
Forrás: Getty Images

Addig pedig azt tanácsoljuk, hogy a futó-gyalogló edzéseket ne húzd túl, azaz nem kell minden egyes nap futni (és gyalogolni). Heti három nap bőven elég egy teljesen kezdő futó (gyalogló) számára. Ha a köztes napokon is mozognál, válassz valamilyen más mozgásformát – az úszás, bringázás, jóga, pilates például mind szuper választás.

Kezdd kicsiben, tehát kezdj rövidebb távokat futni és fokozatosan növeld a hosszt, ahogy az edzettséged javul. 15-20-30 perces futó-gyalogló edzések tökéletesek és az se zavarjon, ha kezdetben többet gyalogolsz, mint futsz, ez az arány biztosan változni fogsz, ha kellően kitartó vagy. S hogy mindez mennyi ideig fog tartani, mikor jutsz el oda, hogy egyben 30 percet lefuss könnyű iramban? Erre senki nem fog tudni válaszolni. Van, aki pár hét alatt eljut ide, más hónapokon keresztül gyűri a futó-gyalogló edzéseket. Ám az idő nem számít, viszont az igen, hogy mozogsz és egy vélhetően kevésbé aktív életet zársz le éppen!