kezdő futó, futás öröme, motiváció, futócél,

5 tévhit, amit kezdő futóként biztosan felejts el

Forrás: Getty Images
Kezdő futóként sokkoló lehet a régóta futó ismerősök sztorijait hallgatni versenyekről, maratonokról, gardróbnyi futóholmikról, 6 percnél gyorsabb tempókról. Ez a cikk azért készült, hogy megnyugtassunk: szükségtelen aggodalmakat dédelgetsz magadban arról, hogy hová „kell” eljutni futóként.

Persze ez nem jelenti azt, hogy sohasem fogsz ilyesmit saját magad is megélni, de ez nem „feladata” egyetlen futónak sem. Tehát…

Nem KELL maratont futnod!

Kétségtelen, hogy ma már közel bárki dönthet úgy, hogy maratont fut. Rengeteg verseny van világszerte, a szervezők pedig tárt karokkal várják a futókat saját versenyeikre. DE neked nem kell, hogy olyan érzésed támadjon ennek nyomán, hogy a maratonfutás megkerülhetetlen egy futó számára. Ez egyáltalán nem így van. Ha a maraton lenne az egyetlen verseny, ami számít, akkor a maraton lenne az egyetlen verseny a futóverseny palettán. Azonban annyi más versenytáv és lehetőség közül választhatsz, ha úgy érzed, erre visz a futóutad.

De például az sem biztos, hogy egyáltalán versenyezni kell!

Ahogy a maratoni táv teljesítése nem kötelező állomás egy futó életében, úgy maga a versenyzés sem. Van, akit a versenyek motiválnak, de mások számára pedig nem ez adja a legfőbb vonzerejét e sportágnak. Ha örömödet leled a futásban versenyzés nélkül, az is tökéletes. Ne hagyd, hogy bárki megpróbáljon meggyőzni arról, hogy versenyezni kell, mert ez így egyáltalán nem állja meg a helyét.

kezdő futó, futás öröme, motiváció,
Forrás: Getty Images

A futás drága sport

A legújabb futócipő modell - abból is terep és aszfaltos verzió, minden szezonban új ruházat, évente új sportóra, a legnagyobb hazai versenyek nevezési díjai, külföldi futamok, egy hetes pihenővel egybekötve. Ez a „futócsomag” valóban nem ugyanazt a költségvetést képviseli, mint egy megbízható, középkategóriás futócipő, több szezonon át használt futóruházat, egy jó minőségű, de éveken át bevethető sportóra (netán futás sportóra nélkül) és pár kisebb hazai, illetve 1-2 közeli országban rendezett verseny. De ha visszapillantunk az előző pontra, és egyáltalán nem a te utad a versenyzés, igen baráti áron űzhető ez a szabadidős tevékenység.

Gyorsnak kell lenni

A sebesség fontos összetevője a futásnak, mármint egyesek szerint. Valóban gyakori téma futók közt az átlagtempók és versenyidők témája, de ne érezd azt, hogy neked is hozzá kell szólnod egy ilyen típusú beszélgetéshez. A futás legfőbb pozitívuma a tested megmozgatása, az egészség megőrzése, minden további motívum egyéni indíttatás kérdése. Fuss nyugodtan szórakozásból és feledkezz meg a tempóról!

A futás egyéni sport

Bár a futás egyéni sport, ha versenyzel – persze egyeseknek akkor sem - ám ez nem jelenti azt, hogy mindig egyedül kell futnod. Ha úgy tetszik, minden nap futhatsz egy barátoddal vagy közösségben, többedmagaddal. Nagyon sok előnye van annak, ha nem egyedül kelsz útra a napi edzéseidre. A közös futás alkalmas lehet új barátságok kialakulására, szerelmek fellobbanására, futócélok átértékelésére, elveszített motiváció meglelésére, nehéz beszélgetések megejtésére, vagy akár négylábú futótársad megmozgatására.