kezdő futó, motiváció, flow, reggeli futás, regeneráció,

6 dolog, amit akkor fogsz megérteni, ha futni kezdesz

Forrás: Getty Images
Sok olyan jelenség van egy futó életében, amit leginkább azok értenek meg, akik maguk is futnak.

Hogy miért jó például hajnali 5-kor kelni egy futóedzés miatt, amikor még egy órányit alhatnál, vagy miért jó a vasárnap délelőtti heverészés helyett inkább lefutni egy 20-ast, és az sem tiszta, hogy minek heti 6-8 órát futással tölteni a legzordabb időben azért, hogy néhány hónap múlva teljesíts például egy félmaratont. Ezek mind-mind nagyon rejtélyes dolgok egészen addig, míg magad is futóvá válsz!

Összeszedtünk 6 olyan futással összefüggő fogalmat, helyzetet és érzést, amiket nem biztos, hogy megért más, mint egy futó!

A futás lehet könnyű

Igen, ez így igaz! Sokan úgy vélik, hogy a futás olyan vágta, amiben teljesen kimerülnek és ez minden edzést meghatároz. Ám a valóság az, hogy az edzések jelentős része inkább könnyű és kifejezetten kellemes mozgástartományban zajlik és csak körülbelül 20 százalékuk nehéz vagy nagyon nehéz. Egyébként, ha állandóan keményen futna a futók jelentős része, minden bizonnyal jóval kevesebb aktív státuszú futó lenne, hisz legtöbbjük folyton sérült lenne. Tehát az edzéseket kényelmes tempóban kell megtenni. Ha képes vagy könnyedén beszélgetni és nem érzed fárasztónak, megerőltetőnek a mozgást, akkor jó a tempó. Eleinte lehetséges, hogy a futómozgás helyett inkább gyors sétát kell választanod, és csak pár hét elteltével tudsz kocogásra váltani. Sok kezdő futó türelmetlen és jóval gyorsabban fut az első futóedzéseken, sőt mindegyiken. Ha tapasztalod ezt a jelenséget magadon is, jusson eszedbe, hogy a házat sem a 10. sor téglától kezdik építeni, hanem először alapoznak.

A futás lehet kifejezetten kellemes, flow élményű mozgás

Bár idő, míg eljutsz odáig, de ha ezt megtapasztalod, na akkor fogod igazán megérteni, hogy az emberek miért szeretnek futni. Sokan a mentális felfrissülésért, az elme kitisztításáért, vagy a természetben való szabad elmerülésért is futnak. Tehát túl azon, hogy alaposan megmozgatják a testüket, rengeteg további előny, sőt inkább élmény származik a futásból. Ha már nem magára a futásra figyelsz, hanem arra, ami benned és a környezetedben zajlik, ráadásul csupa jó érzés kerít hatalmába, akkor a futás flow élményét éled át.

kezdő futó, motiváció, reggeli futás, flow, pihenés, regeneráció,
Forrás: Getty Images

Mennyire nagyon gyorsan telik az idő

Amíg nem futsz, az egyórás futás örökkévalóságnak tűnhet, de ha egyszer magad is eljutsz odáig, akkor érzékelni fogod, hogy egyszerűen elrepül az idő. Sőt minél felkészültebb futó vagy, annál inkább megváltozik az idő fogalma. Egy 2 órás félmaraton csak úgy elillan, aztán pedig a maraton órái röppenek el nagyon gyorsan. Sőt, amikor egyszer majd utánaszámolsz annak, hogy mennyi időt töltesz egy héten, egy hónapban vagy akár egy évben futással, magad is meglepődsz azon, hogy egyrészt milyen sokat, másrészt a gyakorlatban, az edzések során mennyire nem tűnik hosszúnak azaz idő. Talán ebből ered az is, hogy idővel egy rövidebb futás olyan kevésnek tűnik időben, hogy úgy fogod érezni, szinte nem is futottál. Erre szoktál mondani a tapasztalt futók, hogy „annyi idő alatt be sem melegszem”.

Pihenés közben is fejlődsz

Azt mondjuk, hogy a futó a regenerációs időszakban is fejlődik, hisz az elvégzett edzésmunka akkor tud optimálisan beépülni, ha van ideje a megnyugvásra is. A pihenés helye és ideje nagyon fontos faktorok a futó életében, ezeket ugyanúgy nem lehet elbliccelni, mint magát a futóedzést. Ha pihensz, akkor tényleg pihenj, ne indulj el például egy magashegyi túrára, azzal, hogy az csak séta, meg ne feltétlenül aznapra időzítsd a lakásod nagytakarítását, mert a takarítás sokféle aszimmetrikus mozgást takar, amit egy futó szerkezete nagyon nem szokott jól viselni, ráadásul nagy dózisban erős terhelést ad. Pihenés időszakában azonban belefér egy könnyű séta, egy lazító jóga, egy meleg illóolajos fürdő, könnyű, de tápláló ételek, finom teák, jó beszélgetések vagy akár olvasmányok. A lényeg, hogy alacsony terheléssel járó mozgáson kívül semmi megerőltetőt ne végezz.

Kora reggeli futások

A kora reggeli futás nem kínzás – talán ezt a legnehezebb elhinni most még! Nem állítjuk, hogy mindig könnyű, ám azt igen, hogy amikor elmész az első hajnali futásra és megéled a környezeted finom ébredését, a fények változását, az ismeretlen futótársakkal való összekacsintás élményét és persze azt, hogy a nap hátralévő része szabadon alakítható, esetleg a szeretteid körében, akár lazítással töltheted, az időt, akkor rájössz, hogy megéri egy órával korábban ágyba bújni heti néhányszor, hogy reggelente ne legyen annyira nehéz az ébredés.

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

A legújabb Runner’s World fő témája a téli futások és az alapozás, hogy ebben az időszakban is megtartsd az egészséged, a fittséged és a teljesítményed, és magabiztosan kezdhess el majd készülni a tavaszi versenyekre. Ezen kívül a zene is főszerepet kapott, hiszen az egyik leghűségesebb futópartnered lehet, ha jól használod. Hazai futók pedig el is mondják, melyek a kedvenc zenéik az edzések alatt. A címlapon Szakács Gergő, akit bár dalszövegíró, zeneszerző és énekes minőségben ismerünk legtöbben, szenvedélyes futó is. Természetesen az izgalmas interjúk és történetek sem maradtak el, jó olvasgatást mindegyikhez! További információk: https://www.runnersworld.hu/megjelent/uj-runners-world-szakacs-gergo

995 Ft

1095 Ft

Mit jelent lefutni a maratoni távot

Teljesen más értelmet kap 42 kilométer az életedben, amikor futóvá válsz. Még lehet, hogy nem tudod teljesíteni, de már megérted, hogy aki ezt megteszi, mennyit fut. A Budapest-Visegrád közti távot lehet, hogy már úgy autózod le, hogy közben felsejlik, ennyit fut az, aki maratont fut. Vagy, amikor az autópályán meglátod a 42. kilométerkövet, akkor azt is tudod, hogy, aki onnan elfut a főváros 0. kilométer kövéhez, az pontosan egy maratont teljesít. A 42-es szám beférkőzik a fejedbe, mert futó lettél és onnan már bármi megtörténhet veled is!

Ha futni kezdesz, erősíteni is kezdj el, hogy flottabbul fejlődj, és a sérülés is messze elkerüljön!