runners world

Itt a legújabb Runner's World, hogy télen is kihozd magadból a maximumot!

Forrás: Ajkai Dávid
Végre megjelent legújabb számunk, olvasd el főszerkesztőnk, Birta Brigi ajánlóját!

Hónapokkal ezelőtt készítettünk egy nagy futókutatást, amelyben a válaszadók 55%-a mondta, hogy szinte mindig zenével fut. Néha, amikor láttam a témában kommenteket, nagyon vehemensen ütköztették a véleményeket az emberek, hiszen van, aki szerint nem is igazi futás, ha közben zenét hallgatunk, míg más el sem tudja nélküle képzelni. Én nagyon unalmas vagyok, nem tudok szélsőségesen kiállni egyik álláspont mellett sem, nem mondanám magam „zenével futó” típusnak, de azt sem, hogy mindig csendben edzem. (Mint ahogy a „kutyás vagy macskás vagy?” kérdésre is az a válaszom, hogy mindkettő, mert alapvetően szeretem az állatokat!) Egy hosszú futásnál legszívesebben podcastet hallgatok, tempós edzésnél nyomatom az ütemes nótákat, terepen és könnyed futásoknál pedig csak a lépteimet, a légzésemet, a szelet és a madárcsicsergést figyelem. De az biztos, hogy a zene teljesítménynövelő hatással bírhat, és magamon is tapasztaltam már, hogy mennyire fel tud dobni, ha éppen felcsendül az ikonikus Eye of The Tiger vagy a Szomorú szamuráj (bocsánat, de ez a bűnös szenvedélyem...). Hogy mekkora lendületet, erőt tud adni, és akár a mozgásunk is javulhat egy frissítő muzsika hatására.

E lapszám egyik központi témája a zene és a futás kapcsolata, hazai híres futók pedig el is árulják, melyek a kedvenc futós zenéik.

A címlapon egy olyan szenvedélyes terepfutó szerepel, akit a szélesebb közönség nem ebben a szerepben ismer, hanem mint zenész: Szakács Gergő, énekes, zeneszerző és dalszövegíró, a Follow the Flow frontembere többek között arról mesélt nekünk, hogyan és miért kezdett el futni, és hogy nála miként kapcsolódik össze a futás és a zene. Az biztos, hogy számára is pozitívan hatnak egymásra, és nemcsak a zene motiválja a futásban, hanem a futás is inspirálja az újabb dalok megalkotására.

Mindemellett belevetjük magunkat az alapozásba: megtudhatod, hogyan pihenheted ki magad jól a versenyszezon végén, mik azok a tippek, amelyekkel komfortosabb lesz télen futni, és hogyan tervezd meg a jövő éved!

Csáki Enikő gyógytornász, ultrafutó abba avat be minket, hogyan erősítheted meg úgy az izomzatodat, hogy minél kiegyensúlyozottabban működjön a tested és elkerülhesd a sérüléseket.

Természetesen a D-vitamin fontosságáról is szó esik, hiszen a sötét hónapokban még nagyobb szükség van rá!

Az izgalmas interjúk, történetek sem maradnak el, például Erős Tibor, minden idők leggyorsabb magyar Spartathlon-teljesítője mesélte el nekünk, mi történt vele a verseny óta, de Kozák Luca, Eb-ezüstérmes gátfutó is megszólalt nálunk.

A több izgalmas és érdekes cikket keresd a friss Runner's Worldben!