kezdő futó, tempó, tempóválasztás, futóedzés, motiváció,

A kezdő futó bölcsessége: lassan fuss, tovább érsz!

Forrás: Getty Images
Egy kezdő futó nagyon gyakran esik abba a hibába, hogy túl gyorsan fut. Valójában tényleg nem egyszerű belőni azt az iramot – kezdőként – amiben kényelmesen érzed magad 2-3-4, stb. kilométert követően is.

Ez az egyik oka annak, hogy hamar el is illan a motiváció: a túl gyors kilométerek ideje korán kifullasztanak, élvezhetetlenné válik a futás, ráadásul a fejlődés is igen lassan lesz tetten érhető.

Ahhoz adunk néhány támpontot, hogyan határozd meg a saját kényelmes tempódat az első jó pár futóedzésed során. Ezek segítségével a számodra megfelelő szinten futhatsz és fejlesztheted is a teljesítményedet, és az is jó hír, hogy észre sem fogod venni és már könnyedén suhansz el más futók mellett!

Az erőfeszítésre koncentrálj, ne a tempóra

Ez főleg azoknak jelenthet újat, akik már kezdő futóként is sportórával vagy valamilyen futóapplikációval futnak. Egy kezdő futónak arra kell koncentrálnia, hogy a futást kényelmes erőfeszítéssel teljesítse. Ha a légzés túl nehéz ahhoz, hogy futás közben társalogj, egyértelműen lassítani kell a tempón. Beszélgetőpartner híján, a kifulladás érzés is egyértelműsíti a túl gyors iram tényét. A kezdő futó egyik legfontosabb feladata, hogy megismerje szervezete jelzéseit. Ez a tudás nagyon fontos lesz később is. Ezen keresztül hamarosan megérted, hogy a futás tempóját, számos változó határozza meg, amiket bele kell kalkulálni mindig az aktuális napi edzésbe. Például egy könnyű futás tempója akár 60 másodperccel is változhat egyik napról a másikra attól függően, hogy milyen meleg van, mennyit és milyen minőségben aludtál, függ a táplálkozástól, a folyadékfogyasztástól és persze a futóútvonal nehézségétől, amin éppen edzel. A sportóra persze már egy kezdő futó számára is szolgáltat lényeges és érdekes adatokat, de érdemes ezeket utólag figyelni és nem futás közben. Praktikus trükk, ha egyszerűen lefeded az óra számlapját, hogy még csak kísértésbe se ess azzal kapcsolatban, hogy edzés közben nézegeted a számokat. Persze, ha kellően fegyelmezett vagy, egyszerűen csak váltsd a kijelzőt a pontos időre.

Ami tehát biztosan jelzi, hogy jó a tempóválasztásod: simább a légzés, könnyebb a futás, nincs fájdalmas és kellemetlen érzet futás közben, növekszik a futás/séta arány a futás irányába, ha felfelé futsz, könnyebbnek éled meg a mozgást, összességében nem igényel túlzott koncentrációt a mozgás, egyszóval élvezed!

kezdő futó, futótempó, futóedzés, edzés kezdőknek
Forrás: Getty Images

Az időt nézd, ne távolságot

Kezdő futók számára hasznos lehet, ha a futással eltöltött időre összpontosítanak, szemben a távolság megcélzásával. Minden futással észre fogod venni, hogy az időintervallum egy kicsit könnyebbé válik, mert fejlődik az állóképességed. Sőt azt is látni fogod, hogy adott idő alatt egyre hosszabb távot teszel meg, tehát a tempód is csökkenni fog.

Nyugodtan válaszd a futás/séta váltogatást

Nem kell a távot egy az egyben futva megtenni kezdőként. Sőt nagyon sokat javíthat a futás egyéni megítélésén és a motiváción, ha edzetlenül nem vállalod túl magad. Lehet 2-3 perc futást 1 perc sétával kombinálni és ebből több sorozatot végezni. Ezzel segíted a pulzust kordában tartani, a légzés is meg tud picit nyugodni és a mozgásszervrendszernek jóval kíméletesebb feladatot adsz a futómozgáshoz való adaptációban. A futás/séta edzéseket akár hetekig végezheted a teljes edzésidő, és idővel a futott idő növelésével, mígnem eljutsz oda, hogy kényelmesen le tudsz futni 2-3-4, stb. kilométert.

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

 

 

1495 Ft

1995 Ft

A lényeg: hallgass a testedre!

A futás erőteljes, nagy igénybevétellel járó mozgásforma. Nem igen van olyan kezdő futó (kivéve aki más állóképességi sportágból „igazol” át), aki kezdettől fogva minden egyes kilométert élvezettel tesz meg. Ha kellő figyelemmel viseltetsz a szervezet megannyi jelzése iránt, akkor viszont biztos, hogy gyors és fenntartható fejlődésre számíthatsz már a kezdeti futólépésektől.