futas, futo, maraton

Mire figyelj, ha egyedül utazol futóversenyre?

Forrás: Getty Images
Az év ezen időszaka az alapozás mellett a tervezgetésről is szól. A legtöbb futónak ilyenkor kezd összeállni a jövő évi versenynaptár, amibe belecsúszhat olyan esemény is, ahová bizonyos körülmények okán teljesen egyedül tudsz csak elutazni. Erre pedig, ahogy a futásra, érdemes már jó előre felkészülni.

A futás sokunknak magányos hobbi, azért megyünk, hogy végre egyedül lehessünk a gondolatainkkal. A versenyeket azonban sokszor épp az indulók sokasága varázsolja különlegessé, még akkor is, ha egy kisebb létszámú rendezvényen vagyunk, ahol a rajt és a cél között, amint szétszóródik a mezőny, a pálya melletti szurkolók hiányában csak magunk vagyunk. Mivel a versenyek közösségi események, ilyenkor soha nem érezhetjük, hogy egyedül volnánk, ám az könnyen előfordulhat, hogy az élet úgy hozza, hogy egyedül megyünk el egy hőn áhított rendezvényre. Amire ugyanúgy fel kell készülni, mint magára a futásra, és sok minden már jó előre át kell gondolni, hogy miként oldjuk majd meg önállóan a szervezést, főleg, ha az adott verseny nem a szomszéd városban kerül megrendezésre.

Az alábbiakban azokat a szempontokat vesszük végig, amik egy amolyan csekklistaként a segítségedre lehetnek, ha a jövőben rád is vár olyan verseny, ahol nem lesz ismerősöd, segítőd, kísérőd, nem tudsz más magyar indulókhoz csatlakozni így kizárólag saját magadra számíthatsz és neked kell egyedül mindent megszervezned.

Logisztika: utazás és szállás

  • A cél megvan, kinézted a versenyt, tudod az időpontot, tehát már csak ki kell találnod, hogy miként jutsz el a helyszínre. Saját autóval, tömegközlekedéssel, busszal, vonattal, repülővel? Azt is érdemes ilyenkor szem előtt tartani, hogy az adott városon belül hogy fogsz majd közlekedni. Bérelsz autót? Vagy épp egy bringát? Hol vannak a kölcsönzők? Lehet, hogy a taxizással jársz a legjobban, de akár még az is előfordulhat, hogy a városon belül majd gyalogos távolságban minden könnyedén elérhető lesz! A legfontosabb, hogy tájékozódj, még van időd, érdemes előre megvenned például a repülőjegyet, ha olyan versenyre mész, ahová másképp nem tudsz eljutni, mivel ha korábban vásárolsz, jobb árakat tudsz kifogni.

  • Azt is ilyenkor kell előre eldöntened, hogy a futás előtt és után mennyi időt szeretnél még a környéken tölteni. Ha olyan helyszínre utazol, ami időeltolódással is jár, akkor az ökölszabály szerint annyi nappal előbb javasolt kiérni, ahány óra az eltérés, szóval a bioritmusod érdekében erre is légy tekintettel!

  • A szállás foglalásánál két alapvető dolgot tarts szem előtt a biztonságos környék mellett, méghozzá a szállásod rajttól és a céltól való távolságát, főleg, ha egy számodra teljesen új és ismeretlen helyre utazol. A nevezéskor a rajt és a célterület általában már fixen adott és fogod látni a hozzávetőleges rajtidőpontodat is, így tudsz számolni a távolságokkal. A szállás lefoglaláskor pedig mindenképp nézz utána annak is, hogy milyen közlekedési lehetőségek vannak, vedd számba a lehetőségeknél, hogy honnan, miként jutnál majd el a rajtba és a célból vissza. Természetesen a verseny mellett érdemes szétnézned is, így turisztikai szempontokra is legyél figyelmes, a kedvező árról már ne is beszéljünk! Na ugye, hogy érdemes jó előre mindenre gondolni?!

  • A reptérről, a vasútállomásról vagy bárhonnan bárhová eljutni szinte minden nagyvárosban, versenyhelyszínen komoly logisztikát igényel, ami hidd el, agyban fárasztó. Erre épp úgy fel kell készülnöd, mint magára a futóversenyre, ahogy ismerned kell a pályát, a frissítőpontok helyét, számát, úgy át kell látnod, hogy miként jutsz majd el A-ból B-be. Szerencsére az internetnek hála ez már otthonról a fotelból sem okoz problémát. És szerencsére még van időd mindenre, csak kezdd el mihamarabb a felkészülést, ahogy az edzéseket is, amint kinézted a célversenyt!
tokio marathon
Forrás: Getty Images

Verseny előtt és után

  • Tegyük fel, tudod miként jutsz el a helyszínre és megvan a szállásod, most jöhet a következő lépés! Mit fogsz csinálni a verseny előtt és után? A rajtcsomag felvétel, és az expo látogatása kötelező program, amire egy napot mindenképp hagyj a rajt előtt. Azonban a kultúraprogramokat, a nagyobb, megerőltetőbb sétákkal járó felfedezéseket inkább a verseny utánra időzítsd, ha megteheted. Tájékozódj a bevásárlási lehetőségekről, hogy hol tudod beszerezni azokat a dolgokat, amikre adott esetben még szükséged lehet a nagy napra. Kell egy pár új zokni, vagy hiányzik még valami a frissítésedhez? Szerencsére az expón általában mindenre lesz megoldás.

  • Ha megvan a rajtcsomagod, gondold át a logisztika következő részét: a szervezők biztosítanak-e csomagszállítást a rajt és a cél között? Ennek függvényében, ahogy összeállítod a verseny szettedet gondold azt is végig, hogy miben mész ki a rajtba. A célban át tudsz majd öltözni? Van lehetőséged előre küldeni oda is valamit? Egyedül vagy, ne feledd, senki nem vár majd egy meleg poncsóval, ha épp zuhogó esőben futottál például egy maratont, szóval előre mindenre fel kell készülnöd! Tervezz, gondolkodj, ez mind a felkészülés része.
boston marathon
Forrás: Getty Images

Egyszemélyes bulika

  • Sajnos, még egy dologgal érdemes előre kalkulálnod, méghozzá, hogy a sikeres célba érkezést követően önmagaddal fogsz majd ünnepelni! Nem vár senki tárt karokkal a célkapu alatt, nem koccint veled senki pezsgővel és nem lesz közös vacsora a legjobb barátaiddal. Persze, hozzá csapódhatsz bárkihez, lehet, hogy akár már a szálláson, vagy majd az expón, vagy akár a verseny közben megismerkedsz tök jófej emberekkel, akikkel majd együtt bandázhatsz, de most még inkább arra készülj, hogy egyedül leszel. Nyilván telefonon tud neked mindenki gratulálni, aki fontos számodra, de simán előfordulhat, hogy hiába van körülötted akár több tízezer futó, a boldog pillanatokat egyedül, önmagadban kell majd megélned. Ami persze nem rossz, sőt lehet nagyon különleges élmény is, minden csak hozzáállás és felkészültség kérdése!

Egy a lényeg, most még mindenre van időd, így ha ezek után azt mondod neked még sincs egyedül kedved elmenni, akkor van időd arra is, hogy találj magad mellé társat az útra. De az is lehet, hogy épp most kaptál igazán kedvet ahhoz, hogy kipróbáld magad egyedül egy versenyen? Igazából nincs mitől félned. Hatalmas kaland lesz így is, úgy is!