férfiak vs nők, ultrafutás, állóképesség, gyorsaság,

Nők a távfutásban: miért csökken a nemek közötti különbség?

Forrás: Getty Images
Ma már nem feltétlenül kapjuk fel a fejünket egy olyan hírre, ha egy nő abszolút nyertese egy futóversenynek, de az is tény, hogy a távok növekedésével csökken a férfiak előnye a nőkkel szemben, vagy meg is fordul.

Nemzedékeken át voltak gyorsabbak a férfiak minden távon a nőknél, de az elmúlt néhány évtizedben változás tapasztalható. Egyre több női név jelenik meg az ultra versenyszámok ranglistáinak élén, és megnőtt a női résztvevők száma bármilyen hosszúságú futóversenyen. Egyes kutatások arra utalnak, hogy a távfutásban a nemek közötti különbség bezárulni látszik (különösen az extrémebb ultratávokon).

Nők, mint állóképességi sportolók

1992-ben publikáltak egy tanulmányt, amelyben elemezték a férfiak és nők teljesítményét mind rövid, mind hosszú távú versenyeken, és megdöbbentő következtetésekre jutottak: a nők teljesítménye sokkal gyorsabban fejlődött, amiből levonták a következtetést is: idővel be fogják érni a férfiakat. A kutatásban résztvevő szakemberek azt is megjósolták, hogy az első verseny, melyen nő lesz az első befutó 1998-ig bekövetkezik.

Ugyan ez nem történt meg olyan hamar, mint ahogy azt előre jelezték, de az elmúlt években sok abszolút győzelmet arattak a nők, sőt volt néhány olyan eset is, amikor a nők megdöntöttek egy férfi által felállított rekordot.

futás nőként, állóképességi sport, gyorsaság, férfiak vs nők, futóverseny, ultrafutás,
Forrás: Getty Images

Vegyük például Jasmin Paris brit futónő esetét. 2019-ben megnyerte a 268 mérföld (kb. 429 km) hosszú Montane Spine Race-t. Nemcsak, hogy abszolút elsőként ért célba, de megdöntötte a korábbi női pályacsúcsot több mint 24 órával, a férfi pályacsúcsot pedig több mint 12 órával. Ráadásul, egészen pici baba mellől indult el a versenyen, aminek okán futás közben gyakran megállt anyatejet fejni.

Számos más eset is akad a női erő rendkívüliségét bizonyítandó. 2018-ban Camille Herron megnyerte a Desert Solstice Track Invitational 100 mérföldes versenyt 13 óra 25 perccel, miközben megdöntötte a 24 órás világcsúcsot (262,192 kilométer), illetve a 100 mérföldes világrekordot. Courtney Dauwalter több mint 10 ultrafutó versenyt nyert összetettben, köztük a 2020-as Big’s Backyard Ultra-t, a 2018-as Continental Divide 50K-t és a 2017-es Moab 240-et.

Ezeken túlmenően jelenleg is több FKT-t (fastest known time – a leggyorsabb idők egy-egy ismert útvonalon) tartanak nők. Például Karen Holland az ontariói 900 km-es Bruce Trail-en, Anne Bouchard pedig GRA1-en (Sentier International des Appalaches), lett FKT „tulajdonos”. Utóbbi egy 650 km hosszú, 7315 méter szintet tartalmazó útvonal. Anne ideje 11 nap, 8 óra, 21 perc és 41 másodperc.

Anne Bouchard azt mondja, hogy két gyermekes anyaként, dolgozó nőként is megtalálja az időt arra, hogy elvégezze az edzéseket. Sok női ultrafutóval találkozott az évek során, és úgy véli, hogy a nőknek egyedülálló képessége van a fájdalom átvészelésére. „Az ultrafutás arról szól, hogy ráállsz egy sebességre, amit hosszú kilométereken keresztül tartasz, majd idővel elkezded érzeni a fájdalmat és túllépsz ezen. A nők nagyon jók abban, hogy elviseljék a kellemetlenségeket, ez adja az erejüket” – mondja Anne.

Férfi vs női fájdalom

A férfiak és nők fájdalomtapasztalatait összehasonlító kutatások többsége arra utal, hogy a nők érzékenyebbek a fájdalomra, és alacsonyabb a fájdalomküszöbük. Érdekes módon a McGill Egyetem 2019-es tanulmánya kimutatta, hogy a férfiak tisztábban emlékeznek a múltbeli fájdalmas élményekre, mint a nők, ami stresszesebbé és túlérzékenyebbé teszi őket a későbbi fájdalommal szemben.

Egyes kutatók elmélete szerint az, hogy kevésbé tudnak emlékezni a múltbeli fájdalmakra a nők, hasznos lehet számukra a hosszú, akár többnapos állóképességi eseményeken. (E teóriával magyarázható az is, hogy bár nagyon nagy fájdalommal jár a gyermekszülés, mégis újra és újra vállalkoznak rá az anyák, vélhetően azért is, mert elméjük finomítja a vajúdás és szülés közben megélt kellemetlenségeket.)

Nemek közötti különbség az elit távfutásban

Természetesen, ha összehasonlítjuk a világ leggyorsabb férfiait a világ leggyorsabb nőivel, a férfiak még mindig lényegesen gyorsabbak. A vélekedés arról szól, hogy egy átlagos nő teljesítménye felzárkózik-e egy átlagos férfi teljesítményéhez, és ez viszont elképzelhető.

De ha megnézzük az elit mezőny eredményeit, látható, hogy a női eredmények arányaiban többet javultak. 1970 óta a férfi maratoni rekord körülbelül hat perccel csökkent. Ezzel szemben ez idő alatt a női rekord több mint 45 percet javult. Az ultratávoknál ez a különbség még nagyobb, tehát a női rekordok ezeken a távokon jóval közelebb vannak a férfi rekordidőkhöz képest.

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Tavasszal indul be igazán a futóélet, egyre több a verseny, mi pedig igyekeztünk rengeteg hasznos tanácsot és érdekességet összegyűjteni számodra, hogy a legtöbbet hozd ki magadból. Akár az a célod, hogy ledobj pár kilót, esetleg szeretnél az időeredményeden javítani, vagy most fogsz először egy nagyobb távot lefutni, de akkor is, ha jelenleg nem a teljesítmény motivál, csupán az, hogy élvezd a futást! Ha kitűzted a vágyott célt, bizony nagyon sok akadály húzhatja keresztül a számításaidat, akár egy betegség vagy sérülés, egy nem várt járvány, vagy sokkal súlyosabb helyzetek a világban. De vajon ilyenkor mi a teendő? Erre is vannak tippjeink! A magazinban számos inspiráló interjút találsz, köztük egyet a 86 éves Európa-bajnok sprinter Lóki Tamásné Marika nénivel, aki minden nap edz, komoly versenycéljai vannak, és annyi energia árad belőle, hogy minden olvasónknak jutna belőle! Wossala Rozina új oldaláról mutatkozik be nálunk – korábban a TV-ből ismerhetted, és bizony nagyon máshogy emlékezhetsz rá. Azóta azonban élete csúcsformájába lendült, imád bringázni és futni, na meg az étkezését is jelentősen átalakította. Erről mesélt a legfrissebb számunkban! Simonyi Balázs pedig a maratonfutás legendájának járt utána, úgyhogy az is kiderül, honnan ered a történet, mi az igazság belőle, és valójában mi történt Marathónnál. Érdemes elolvasni!

 

995 Ft

1095 Ft

A nők utolérik a férfiakat?

Sok szakértő úgy véli, hogy a nők idővel olyan gyorsan fognak futni, mint férfi társaik, de nem lehet megmondani, hogy ez mikor fog bekövetkezni. A nők sokkal rövidebb ideje sportolnak, különösen távfutóként, mint a férfiak, és időbe telik, mire behozzák a hatalmas lemaradást.

Természetesen minél több nő kapcsolódik be a futás világába, annál jobban fejlődik a női atlétika. Anne Bouchard mindenképpen arra biztatja a nőket, hogy fussanak. „Felejtsd el, hogy nő vagy, felejtsd el az életkort, felejtsd el, hogy 50 órát kell dolgoznod, felejts el bármit – tedd azt, amit az álmaid diktálnak!”