nagy kato

Jubileumi ultra után újra a világbajnokság a cél - Nagy Kató ultrafutó 3 év után visszatér!

Hosszabb kihagyásból tér vissza az Amerikában élő ultrafutó Nagy Katalin, aki idén újra szeretne vb szereplést érő eredményt futni 24 órán, jövőre pedig hazatérne az Ultrabalatonra is.

Hosszabb kihagyásból térsz vissza. Hogy mennek most az edzések?

Szerencsére jól, hosszú idő után, minden probléma nélkül megy a futás. Jól mennek az edzések, egyedül a folyamatos melegedést érzem a teljesítményen, és ez meg nem is az igazi floridai nyár.

Pontosan miért és mennyit kellett kihagynod?

Majdnem három év maradt ki, ha a versenyzést nézzük, de én ez idő alatt is futottam. 2018-ban volt a lábfejemen egy bütyök, ami már egy ideje megnehezítette az edzéseimet, így rászántam magam a műtétre, ez után pedig hét hónapig nem tudtam futni. Ez persze elsőre soknak tűnhet, de három hónapig csavar volt a lábamban, amit majd négy hónap rehabilitáció követett. Aztán fokozatosan újra edzeni kezdtem, de sajnos lesérültem. Sikerült megoldanom egy problémát, hetekig jól ment a futás majd jött egy újabb sérülés. Ez így ment hosszú ideig. Ezzel párhuzamosan a munkánk miatt sokat költöztünk az elmúlt négy évben, így a fontossági sorrend is változott az életemben. A Covid időszak alatt Nassauban, a Bahamákon élünk, ahol a szigorú szabályozások miatt hónapokig lezárták a szigetet így ott ragadtunk. Azért nem volt olyan rossz ez az időszak. Majd ezek után kilenc hónapot laktunk Wisconsin államban, Madisonban egy biciklis paradicsomban. Így ki is használtuk a hely adottságait, nagyon sokat tekertünk. Gyönyörű ez a vidék, csodálatos bringás utakkal, hatalmas zöld területekkel. Volt úgy, hogy öt óra alatt mindössze két autóval találkoztunk. Nagyon élveztem ezt az időszakot is.

Akkor igazából még jót is tett ez a kényszerpihenő, és sikerült magad újra megtalálni a futásban?

Így utólag azt mondom, mindenképpen jót tett a pihenő. Az elmúlt években is élveztem a futást, már amikor a testem engedte. Szerencsére soha nem voltam versenyfüggő, így a versenyzés hiányát sem éreztem.

Mennyit futsz mostanában, hogy néz ki egy átlagos heted?

Heti hat alkalommal futok. Ez most 110-120 kilométeres heteket jelent. A hétfő a pihenőnapom.

A műtéted és a sérülésed óta jobban figyelsz a keresztedzésekre is?

Igen, az utóbbi időben komolyan veszem az erősítést, és napi szinten végzek speciális tornát, és rendszeresen gyógytornázom is. Ha időm engedi, biciklizni is szoktam, de ebben most nincs rendszeresség.

Az étkezésedben követsz bármilyen speciális diétát?

Nem, semmi extrát. Évek óta nem eszem húst, de ezen kívül fogyasztok mindent, amit megkívánok.

Térjünk vissza a futásra. Mik a legfontosabb rövid távú céljaid, milyen versenyekre készülsz?

Májusban szeretnék indulni a Keys 100-on Floridában. Idén lesz tíz éve, hogy életem első ultráját futottam ugyanitt. 50 mérfölddel szeretném megünnepelni ezt szép a kerek számot. A másik nagy célom idén egy 24 órás versenyt futni az év végén, amivel szeretnék kvalifikálni a következő világbajnokságra.

Segíti szakember a felkészülésedet amióta újra edzésbe álltál?

Jelenleg saját magam állítom össze az edzéseimet, Lőrincz Olivér útmutatása alapján.

Az eddigi pályafutásodat tekintve melyik versenyedre gondolsz vissza legszívesebben?

Nehéz kiragadni egy konkrét versenyt, mert többről is vannak nagyon szép emlékeim. De talán mindent összevetve a Keys 100 és a Spartathlon áll a legközelebb a szívemhez.

Mi az, amin még sosem indultál, de nagyon szeretnél egyszer rajthoz állni?

Magyarországon az UTH, Amerikában pedig a Western States, amik mindenképpen a bakancslistámon vannak.

Akkor ezek szerint még itthon is láthatunk még újra versenyezni?

Igen, tervezem az Ultrabalatont is, 2013-ban futottam ott utoljára, idén sajnos semmiképp nem tudok hazajönni, de talán jövőre be tudom majd tervezni.

És a Spartathlonra is visszatérnél?

Igen, az idén tervbe is volt véve, de lecsúsztam a kvalifikációról. Így módosítottam a tervet, és ebben az évben a 24 óráson van a fókusz, a Spartathlon pedig majd jövőre lesz fő cél.