noi futas

Fontos tanácsok az első futóversenyed napjára

Forrás: Getty Images
Az első verseny igazán mámorító esemény lesz, és bízunk benne, hogy a lehető legjobb élmény lesz számodra. Ahhoz, hogy így legyen, ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni!
  • Ne vidd túlzásba a vízivást! Mármint, fontos, hogy hidratált legyél és elegendő folyadékot fogyassz (egyébként is, és a megelőző napokban), de arra is figyelj, hogy a rajtot megelőzően már ne igyál egyben óriási mennyiséget, hogy ne lötyögjön a gyomrodban, vagy ne keljen mosdóba menned futás közben. Éppen ezért is jó, ha már napokkal előtte megfelelően hidratálsz, és akkor 30 perccel futás előtt már csak kis kortyokat fogyassz.

  • Egyél okosan! 2 órával a verseny előtt fogyassz el egy szénhidrátban gazdag, kis fehérjét, és minimális rostot és zsírt tartalmazó ételt. Például egy teljes kiőrlésű szendvicset kevés zöldséggel, minimális vajjal és egy könnyű pulykasonkával, esetleg kicsi hallal. De egy pirítós is jó választás banánszeletekkel és mogyoróvajjal, ha jobban kívánod az édeset.
  • Érkezz meg korán a verseny helyszínére! Számolj rá elég időt, hiszen ha autóval mész, a parkolás biztosan nem lesz egyszerű, de kell idő a WC-látogatásra is, a bemelegítésre, és hogy egy kicsit hangolódj a futásra.

  • Legyen nálad elég papírzsepi! A ToiToi-okban gyakran van WC-papír, de soha nem lehet tudni, plusz futás közben is szükséged lehet rá, így 3-4 darabot mindenképpen tegyél a nadrágod zsebébe!

  • Ne öltözz túl! Nem a rajthoz öltözünk, hanem a célhoz, ami azt jelenti, hogy teljesen normális, ha a verseny előtt fázol kicsit. Futás közben ki fogsz melegedni, és kellemetlen lehet a futás túl sok rétegben.

  • Reális célt tűzz ki! De az első versenyen talán a legfontosabb a teljesítés, és hogy élvezd. Ne foglalkozz a tempóval, vagy másokkal, csak magadra figyelj, és hogy ez az esemény pozitív élményként maradjon meg.

Sok sikert kívánunk!