nyugalom, beke

A természetes stresszcsökkentő, ami a teljesítményedet is javíthatja

Forrás: Getty Images
Az utóbbi évek eseményei az amúgy is felpörgött életvitelünkre extra stresszt helyeztek, és olykor jól jöhet egy kis plusz segítség ennek enyhítésében.

Bár szerintünk a sport és a futás remek megoldást nyújtanak a szorongás és feszültség oldására, van, ami ez sem elég, és kiegészítésre lehet szükség.

És itt jön képbe az ashwagandha, ami egy ősi adaptogén gyógynövény. Ez azt jelenti, hogy segíthet a szervezetnek abban, hogy csökkentse a stresszt. Az ájurvédában az egyik legfontosabb hatóanyag, és már több, mint 3000 éve használják a koncentráció javítására, energiaszint növelésére, és persze a stressz kezelésére. Kapható porított formában, de kapszulaként is, így hasznos étrendkiegészítő lehet azok számára, akik alvási problémákkal, túlzott stresszel küzdenek, de egyéb esetekben is a segítségedre lehet.

ashwagandha
Forrás: Getty Images
 • Javítja a sportteljesítményt
  Egy kutatásban az ashwagandhát szedők csoportjának izomereje és az izmok mérete is jelentősen növekedett a placebó csoporthoz képest, ráadásul más vizsgálatok azt bizonyították, hogy a VO2max fejlesztésében is hatásos. Ez utóbbi a vér oxigénszállító képességét jelenti, így kifejezetten futók számára előnyös hatásokkal bír.

 • Immunrendszer erősítő
  Serkenti a fehér vértestek képződését, illetve a citokin nevű protein létrejöttét is, ami az immunválaszokat kontrollálja.

 • Csökkenti a vércukorszintet
  Már számos tanulmányban megjelent, hogy az ashwagandha csökkenti a vércukorszintet, sőt javítja az izomsejtek inzulinérzékenységét. Tehát az egészséges vércukorszint elérésében is nagyon hasznos hatóanyag, egészséges emberek, de IR-rel küzdők számára is.

 • Az egyik legjobb stresszűző
  Az ashwagandha legfőbb szerepét mindig is a stressz kezelésében határozták meg, nem véletlenül: bizonyítottan csökkenti a kortizolszintet, ezáltal csökkenti a szervezet stresszre adott reakcióját. De már több kutatás született arról is, hogy jelentősen csökkenti a stressz és szorongás egyéb tüneteit azáltal, idegrendszerben blokkolja például a stressz útját.
ashwagandha
Forrás: Getty Images
 • Fokozza a tesztoszteronszintet
  Az ashwagandha mind a tesztoszteronszintre, mind a férfiak termékenységére pozitívhatással van. Végeztek egy kutatást például, melyben 75 terméketlen férfit kezeltek ashwagandhával, mely következtében megnövekedett a spermiumok száma és mozgékonysága, és a tesztoszteronszintjük is. Más vizsgálatokban a spermaminőség javulását tapasztalták, úgyhogy ezen a területen is kifejezetten hasznos.

 • Javítja a koncentrációtAz agyműködésre, memóriára és koncentrációra is mérhetően jó hatással bír. Különböző kutatások bizonyítják, hogy fogyasztásával sokkal hatékonyabban működik az agy, és a reakcióidő is lecsökken. Ha azt érzed, hogy mostanában nehezen tudsz a feladataidra fókuszálni, érdemes próbát tenned vele!