cipőtalp

Mutasd a cipőtalpad, megmondjuk, ki vagy! - A futócipők talpmintázat kopásának nyomában

Forrás: Getty Images
Szoktad nézegetni futás közben, hogy milyen talplenyomatot hagysz magad után? Ha nem, akkor néha érdemes, ugyanis a futócipő talpának a kopásának jellegéből akár a sérüléseket is meg tudod előzni!

Nincs is más dolgod, mint most azonnal vedd elő a kedvenc futócipődet, és nézd meg a talpát! Vizsgáld meg alaposan, hogy melyik részén kopott leginkább. A sarkánál? A talpéleknél? Az lábujjak környékén? Majd hasonlítsd össze a jobb és a bal lábadra való futócipőket is! Ezt követően nézd meg az utcára viselt cipőid közül is az egyik kedvenc páradat, és hasonlítsd össze a futócipőddel.

Mire is következtethetünk a talpmintázat kopásából?

A legtöbb cipő, így a futócipők is a külső talprésznél speciális, megerősített gumírozással kerülnek kialakításra gyártótól és márkától függetlenül. Az általános utcai cipőknél azonban a talpközép rész kevésbé megerősített a futócipőkkel ellentétben, tekintve, hogy jóval kisebb igénybevételre tervezik őket.

Az általános kutatások egyértelműen azt bizonyítják, hogy az amatőr futók több, mint 75%-a sarokra érkezik futás közben, így a gyártók is ezt veszik figyelembe az általános futócipők fejlesztése és tervezése során. A profi atléták ellenben a talp elülső részére érkeznek, gyakorlatilag lábujjhegyen futnak, így a pálya atlétikában és a profi utcai futásban élen járó márkák ezt figyelembe véve dolgoznak az állandó fejlesztéseiken. Azonban, ha megnéznénk egy olimpikon futó cipőtalpát, akkor sem találnánk teljesen szabályos mintázatot, már ami a kopást illeti.

Ugyanis az emberi test asszimetrikus. A szívünk a bal oldalon található, míg a májunk a jobb oldalon. Így teljesen magától értetődő és normális jelenség, hogy például az arcunk sem egyforma. Ahogyan nem létezik két egyforma ember, úgy nincs két megegyezően kopott talpmintázat sem. Sőt, a végtagjaink, így a lábaink között is milli - vagy akár centiméterben mérhető különbségek vannak! Annak ellenére, hogy amerikai és kínai kutatók között is állandó vitatéma, nincs egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a futócipők talpmintázatának kopása és a sérülések között lenne bármilyen összefüggés.

Az egyetlen, és a legmegbízhatóbb módja a lehetséges sérülések anatómiai kizárásának a kamerával felvett, és részleteiben kielemzett mozgásdinamikai diagnosztikának van.

futas
Forrás: Getty Images

Persze ez sem jelent 100%-os garanciát, ugyanis ez gyakorlatilag steril, laboratóriumi körülmények között, értsd futópadon történik, amikor az ember akarva-akaratlanul koncentrál arra, hogy helyesen fusson. Ellentétben a hétköznapi edzések során megszokott futómozgástól, próbál szépen érkezni, hiszen figyelő szempárok követik minden lépését. Ez pedig megint egy olyan dolog, ami ösztönös, és nagyon nehéz kiiktatni.

Mielőtt azonban most csalódottan bezárnád a böngésződet, hogy ez a cikk nem is vezet sehová, várj még egy percet, ugyanis nem véletlen kezdtük azzal, hogy vedd elő az utcai és a futócipőidet, majd hasonlítsd össze a talpukat! És amennyiben az egyik cipődet jóval kopottabbnak látod a másikánál, úgy egyetlen egy dologra tudsz következtetni, mégpedig arra, hogy az a cipő bizony megérett a cserére! Egy túlhordott cipő ugyanis jóval nagyobb százalékban okoz kellemetlen sérülést, mint egy adott helyen erősebb kopásmintával rendelkező, ám még teljesen jó állapotban lévő, kellő csillapítással rendelkező futócipő.

A legtöbb edzésnaplózó alkalmazás képes egyszerre több futócipőt is tárolni, így mindenképp célszerű rögzítened az adott modellben gyűlő kilométereket, és testsúlytól, valamint felhasználástól függően 800, de maximum 1000 kilométerenként pedig ideje nyugdíjaznod az aktuális kedvencedet. Egy alapos mosás után ilyenkor még simán használhatod kutyasétáltatásra, vagy bevásárlásra, de edzésre és pláne versenyre semmiképp ne kockáztass vele.

Szóval, mire is következtethetünk a talpmintázat kopásából?

  • Amennyiben a futócipőd talpának a középső részén észrevehetően erősebb a kopás, akkor arra kell számítanod, hogy a cipő jóval kevésbé lesz már csillapított, így kevesebb ütést nyel el talajfogáskor, ez által pedig a becsapódás jóval erősebb terhet továbbít a boka, a térd, és a csípő ízületeknek.

  • Ha a cipőd talpa annak a külső részén kopottabb, akkor számíts arra, hogy jobban veszít a tapadásból, és az oldalirányú mozdulatok során könnyebben csúszik meg a cipő. Egy strapabíró terepfutócipő jóval tartósabb amúgy, ezért is ajánlják a szakértők, hogy terepre, terepcipőben indulj.

És akkor mit is jelent, ha a sarok résznél látható az erőteljesebb kopás?

Egészen pontosan azt, hogy abba a 75%-ba tartozol, mint az amatőr futók többsége, akinek a rendszeres futás mellett csak arra kell figyelnie, hogy időben lecserélje a jól bejáratott futócipőt egy új modellre!

Forrás: https://www.runnersworld.com/gear/a36518914/running-shoe-wear-pattern/