futás, futóedző

Futóedzőt mindenkinek! Vagy mégsem?

Forrás: Getty Images
Nem kell élsportolónak, válogatott atlétának lenni ahhoz, hogy edzésterv mentén készüljünk, hobbifutóként is bízhatjuk a felkészülésünket szaképzett edzőre. Az amatőr futóversenyek népszerűsödésével az amatőr futókkal foglalkozó edzői szakma is egyre nagyobb teret hódít, így egyre több sportoló kér segítséget. De korántsem biztos, hogy mindenkinek való a futóedző.

Van egy ismerősöm, hét éve fut, négy éve készül edzővel, évente új edzővel. Elmondása szerint nem az edzővel volt a probléma, sokkal inkább saját magával, de valahogy eddig még nem találta meg azt, amit keresett az egyik szakembernél sem. Pedig kipróbált már nagyon neves és eredményes futóbajnokot, híres hazai elismert edzőt, amerikai módszerre épülő online edzésprogramot, és olyan edzőt is, akivel személyesen hetente együtt futhatott. Most a negyedik csalódása után azonban belátta, hogy neki talán nem való az edző. Ahogy fogalmazott, az edzővel való felkészülés kiöli belőle a futás adta szabadságot, ami miatt pedig anno épp, hogy elkezdett futni.

A Runner’s World állandó szerzője, Vincze Zsófi szerint sem való mindenkinek az edző. Zsófi szerint, aki tapasztalt ultrafutóként, főállása mellett kezdett néhány éve edzősködni, az edzősködés komoly szakma, az edző pedig egy olyan szakember, aki megfelelő információ birtokában van ahhoz, hogy a futó egész életminőségét jobbá tegye. Véleménye szerint azonban az a probléma, hogy sokan edzőnek képzelik magukat attól, hogy már futnak egy ideje.

“Ahogy a fogfájással fogorvoshoz fordulunk, általában megfelelő életmódváltási szándék esetén a dietetikusnál vagy a háziorvosnál kötünk ki kezdetnek. Vagy mégsem? A való életben ez rengetegszer nincs így. Szerelő helyett „majd én megcsinálom okosba”, dietetikus helyett megvesszük az influencerek által ránk sózott fogyibogyót, csodateát, zsírégető kezelést, amivel csak a pénztárcánk lesz karcsúbb. Ez futásban sincs sokszor másképp: aki lefutott egy félmaratont, kitűnő tanácsadó egy maximum 5 kilométert megtenni tudó hobbifutónak, aki pedig túl van a maratonon, minden nála kezdőbbet le tud nyűgözni a tapasztalataival, mellőzve minden szakmaiságot. Ha pedig igazán mellé szeretne lőni valaki, tegyen fel egy szakmai kérdést egy futócsoportban, garantált az összezavarodás”
mondja Zsófi, aki szerint adodhatnak olyan élethelyzetek, ahol nem működik a közös munka, illetve érthető, hogy nem mindenki szeretne edzőt fogani, és ezt tiszteletben kell tartani.
“Pontosan tudom én is, hogy a nagykönyvben leírtak és a való élet teljesen eltér egymástól, és nem gondolom, hogy mindenkinek edzőt kellene fogadnia, holott egy jó edző mindenkin tud javítani nemtől, kortól, edzettségi állapottól függetlenül.”
futás
Forrás: Getty Images

És most nézzük, mit gondol az edző, mi kell ahhoz, hogy hosszú távon és kölcsönösen sikeres legyen az együttműködés amatőr sportoló és edzője között:

 • Motiváció
  A futónak legyen egy célja, ami motiválja, amiért képes hétről hétre követni az edzéstervet és nem impulzusszerűen futni. Például érdemes akkor is cipőt húznia, amikor nem 15 fokos, napsütéses idő van szélcsenddel, hanem mondjuk szeles, 4 fok körüli és aznapra már kitalált egy rendkívül frappáns kifogást.

 • Némi precizitás, fegyelem
  A futó tudja azt az edzéstervet követni, ami számára elő van írva, akkor is, ha éppen máshoz van kedve, vagy épp nagyon idegesíti az előtte két méterrel futó a szigeten és meg akarja előzni, még úgy is, hogy ezzel felborítja az aznapra kiírt szigorúan laza futásról szóló előírást.

 • Bizalom
  Bár fontos, hogy az edző minden egyes kérdésre tudjon válaszolni az edzéstervvel kapcsolatban, mégsem az a dolga, hogy a sportolójából edzőt képezzen, edukálja őt, arra ott van az edzőképzés. Kulcsfontosságú, hogy a futó bizalommal forduljon az edzőjéhez, ne legyenek tabuk. A nőknél például ilyen a ciklus, illetve azzal járó zavarok kommunikálása. Természetesen nem kell túlzásokba esni, a „tegnap ment a hasam”-at nem kell részletekbe menően vázolni, főleg az ebéd- vagy vacsoraidő közeledtével.
 • Célok
  Bár már érintettem a célok témáját, nagyon fontos, hogy a cél valamennyire reális legyen, van, amikor már itt el tud bukni a dolog. Az edző hozott anyagból dolgozik, és már a közös munka kezdetén elképzelhető, hogy szakmailag nem tudja elérhetőnek, ha a tanítvány a nulláról szeretne 2 óra 10 perces maratont futni egy éven belül, amire már be is van nevezve, hogy aztán részt vegyen a 2024-es olimpián.

 • Pénz
  Valamiért ez a kérdés picit el van mismásolva, hirdetjük, hogy a futás egy olcsó sport. Szerencsére a marketingszakembereknek sikerült ezt a hobbi esetleges költségeit is a csillagos égig feltornázniuk, tehát ha fölösleges százezreid vannak, akkor minden fillért biztonsággal el tudsz helyezni a futóbizniszben, még akkor is, ha csak holnap mennél le először a pályára. Állapotfelmérések, nevezések, órák, regenerációs eszközök, márkás futócuccok, kencék, zselék, kutyafüle és igen, az edzőt is meg kell fizetni.

 • Lemondások
  Te is szeretsz hajnali 5:30-kor ébresztőre kelni, úgy, hogy csak alig egy órának érezted az éjszakai alvást? Vagy munka után este, fáradtan elindulni a másfél órás edzésre miután már egy órája besötétedett? Ha igen, akkor nem is kell lemondanod semmiről. Ugorjatok a következő pontra!

 • Mérőeszköz
  Nagyon fontos, hogy amit tudunk (de legalábbis a számomra legfontosabb adatokat) mérhetővé tegyünk, hiszen objektív adatok nélkül nem lehet érdemi munkát végezni. Ilyen például a pulzusmérés, amihez egy megbízható óra és pánt elengedhetetlen. De vannak már olyan órák, amik átveszik az uralmat és jobban tudják a hogylétedet, míg te magad. Pletykák szerint éveken belül ők fogják megválaszolni az összes neked szegezett „Hogy vagy?” kérdést, így te mentesülsz majd ezek alól, hogy aztán a Skynet átvegye az uralmat és a gépek lefutják az embereket. (vicceltem) A „Hogy aludtál?” kérdésre egyébként sok óra már nálad pontosabb válaszokat ad. (Nem vicceltem!)
“Érdemes tehát mindenekelőtt elgondolkoznod azon, hogy mi a célod a futással, mik a nehézségeid, mennyi időt, energiát tudsz belefektetni egy közös munkába, mert bizony, ez egy közös munka, amibe mindketten belerakjátok a tudást, energiát. Érdeklődj, nézz utána, milyen edzők vannak a pályán, hogyan dolgoznak, szimpatikusak-e neked, megvan-e a megfelelő tudásuk, szakértelmük és hogyan kommunikálnak, hiszen ebből is nagyon sok mindent megtudhatsz.”
folytatja Zsófi

A beszélgetésünket pedig egy tanáccsal zárja az edző:

“Egy fontos tanácsot fogadj meg tőlem: ha egy edző azt állítja, hogy mindent tud a futásról, menekülj! Hiszen a szakma folyamatosan fejlődik és a tanulás egy életen át tart. Az edzőknek folyamatosan képezniük kell magukat, sosem fognak a végére érni, ez olyan izgalmas benne.

Végezetül egy bölcs mondás tőlem: „Nincs rossz edző, csak ……………… de van!"