futás

Miért hasznos, ha van egy JÓ edződ?

Forrás: Getty Images
És a „JÓ”-t nem tudjuk eléggé hangsúlyozni. Mert egy edző rengeteg mindenben tud segíteni, de persze csak akkor, ha igazán képzett és tapasztalt, odafigyel a tanítványaira és nem az a fontos neki, hogy azok eredményeivel henceghessen, hanem hogy minden egyes sportolója magához mérten érjen el sikereket!

A edző definíciója igencsak összetett, és az biztos, hogy manapság nehéz eligazodni a futóedzők között. De, ha megtaláltad az igazit, az biztos, hogy ezekben rengeteg segítséget tud nyújtani:

  • Kétféle embertípus létezik (az egyik halmazban sokkal többen vannak): az egyik, akinek azért hasznos az edző, hogy ne bliccelje el az edzéseket, a másiknak azért, hogy ne tolja túl. Ha kell motivál, ha kell visszafog. Azaz, ő pontosan tudja, hogy mekkora az ideális terhelés számodra a céljaidhoz vezető úton.

  • Az életmódodhoz igazítja az edzésterhelést: te nem élsportoló vagy, hanem egy átlag ember, munkával, akár családdal, egyéb hobbikkal, tehát nem csak a futásról szól az életed. Egy profi edző abban is tud segíteni, hogy ezek mellett fel tudj készülni arra a kihívásra, amit szeretnél. De akár abban is, hogy reálisan határozd meg az életstílusodhoz is passzoló célokat: talán te szeretnél 3 és fél órán belül maratont futni, de ha tavaly még épphogy karcoltad a 4 órát, sokat túlórázol, és gyereket is nevelsz, valószínű, hogy lassabban kellene haladnod, és érdemes egyelőre kevesebbet faragni az időn.

  • Ha gyakran előfordul, hogy sérülésekkel küzdesz, akkor az egy világos jelzés arra, hogy valamit nem jól csinálsz. Lehet, hogy bizonyos edzéstípusokat túlzásba viszel, keresztedzésre lenne szükséged, vagy épp a nyújtást lógod el mindig. Az edző segít, hogy megfelelő, személyre szabott rutint alakíts ki, elmondja, milyen keresztedzést kellene végezni, jó esetben segít elsajátítani hasznos hengerezési technikákat, ráadásul mindig az épp aktuális formádhoz igazítja a terhelést. Talán a hivatalos ajánlások szerint épp egy nehéz hétnek kellene jönnie a versenyfelkészülésben, de ő látja, hogy fáradt vagy, és ehhez módosítja a programod.
Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

 

 

1495 Ft

1995 Ft

  • Mentálisan is felkészít az edzésekre és versenyekre. Olyan hasznos technikákat tud átadni neked, amit te magadtól nem tudnál, és nem csak a testedet edzi, de a lelkeddel is foglalkozik. (Néha ez a legnagyobb akadály bizonyos célok elérésében.) Bár magadért futsz, nem az edzőért, igazán motiváló tud lenni a személye, hogy valaki hisz benned, így azon túl, hogy magadnak akarsz bizonyítani, neki is szeretnél majd!

  • Egy jó edző abban is segít, hogy kihez érdemes fordulnod a futáshoz kapcsolódó egyéb témákban, mint a gyógytorna, manuálterápia, táplálkozás. Hiszen, ha több oldalról is megtámogatod az edzéseidet, könnyebben és gyorsabban fejlődsz majd, na meg persze jobban is érzed majd magad!

Az edző nem csak a profi sportolók kiváltsága, ha azt érzed, neked is szükséged lenne egyre, mindenképpen tájékozódj megfelelően a témában, és megfontoltan válassz!