
Itt a szederszezon - edd magad belőle degeszre, megéri!
Telis-tele van C-vitaminnal
A szeder egészen fantasztikus forrása a C-vitaminnak: csak egy csésze nyers szeder 30,2 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott érték fele. A C-vitamin fontos a csontok, a kötőszövetek, az erek egészsége szempontjából, és a kollagén képződésében is jelentős szerepe van. A C-vitamin is segíthet:
- a sebgyógyulásban
- a bőr regenerációjában
- csökkenti a szervezetben lévő szabad gyököket (a toxinok által felszabadított molekulákat)
- felszívja a vasat
- lerövidíti a nátha lefolyását
További kutatásokra van szükség a témában, de néhány tanulmány szerint a C-vitamin segít csökkenteni a rákot okozó anyagok képződését a szervezetben, illetve antioxidánsként működik, ami szintén csökkentheti a szervezet oxidatív stressz-szintjét, ez pedig fontos a rákmegelőzésben.
Magas a rosttartalma
Az alacsony rosttartalmú étrend olyan emésztési problémákkal hozható összefüggésbe, mint puffadás, székrekedés és gyomorfájdalom. Egy 2013-as tanulmány szerint az alacsony rostbevitel növelheti a szívbetegségek kockázatát. A magas rosttartalmú étrend viszont a következők miatt hasznos:
- csökkenti a koleszterinszintet
- elősegíti a rendszeres bélmozgást
- jól hat a vércukorszintre a cukor felszívódásának sebességének lassításával
- segít, hogy evés után hosszabb ideig érezd magad teltebbnek
- biztosítja az üzemanyagot az egészséges bélbaktériumok táplálásához
- csak hogy tudd, egy csésze nyers szederben csaknem 8 gramm rost van!
Nagyszerű K-vitamin forrás
A K-vitamin az oka annak, hogy nem ömlik belőled hosszú ideig ha vér, ha netán megvágod magad. A K-vitamin a csontanyagcserében is szerepet játszik. A K-vitamin-hiány csontvékonyodáshoz és csonttörésekhez vezethet, erős menstruációs vérzést és vért okozhat a székletben vagy a vizeletben.
Egy csésze nyers szederből csaknem 29 mikrogramm származik, ez a napi ajánlott érték több mint egyharmada.
Ha viszont vérhígítót szedsz, mindenképpen csökkentett mennyiségben fogyassz magas K-vitamin tartalmú ételeket, mint a szeder, a zöld leveles zöldségek, a szójabab és az erjesztett tejtermékek.

Mangántartalma miatt is kifejezetten hasznos
Nem hallasz annyit a mangánról, mint más ásványi anyagokról, de létfontosságú az egészséges csontfejlődés és az egészséges immunrendszer szempontjából. Ez is segíti a szervezetet a szénhidrátok, aminosavak és koleszterin anyagcseréjében.
A C-vitaminhoz hasonlóan a mangán is kulcsszerepet játszik a kollagén képződésében. Az az enzim, amely segíti a mangánt a kollagén, a prolidáz kialakításában, szintén segíti a sebek megfelelő gyógyulását.
A mangán segíthet megelőzni az oszteoporózist, kezelni a vércukorszintet és csökkenteni az epilepsziás rohamokat. Egy csésze nyers szeder 0,9 milligrammot tartalmaz a mangánból, ami a napi ajánlott érték majdnem a fele.
Ám egy dologra figyelj: a túl sok mangánbevitel komoly bajokat okozhat. Persze nem valószínű, hogy pusztán a táplálkozással túl sok mangánhoz jutnál, hacsak nincs olyan betegséged, amely megakadályozza a szervezetet a felesleges mangán eltávolításában, például krónikus májbetegség vagy vérszegénység.
Jót tesz az agynak!
A bogyós gyümölcsök, például a szeder fogyasztása javíthatja az agy egészségi állapotát és megelőzheti az öregedés okozta memóriavesztést - derül ki a Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratának kutatásából. A bogyós gyümölcsökben található antioxidánsok ugyanis segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, és megváltoztatják az agyi idegsejtek kommunikációját.

Fuss és Főzz
A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!
3995 Ft
4995 Ft
Bizony, a szád egészségének is hasznos!
Egy 2013-as tanulmány szerint érdemes szederrel védekezni a szájbetegségek ellen - a tanulmány megállapította, hogy a szeder kivonata antibakteriális és gyulladáscsökkentő képességekkel rendelkezik bizonyos baktériumokkal szemben, amelyek szájüregi betegséget okoznak.
A kutatók szerint ehhez kellenek még vizsgálatok, ám azt ők is elmondták, hogy a szeder kivonata segíthet megelőzni az ínybetegségeket.
