vízivás

Jobb teljesítmény, könnyebb fogyás, jobb közérzet – a víz mindenre a megoldás?!

Forrás: Getty Images
A vízivás fontosságáról egyszerűen nem lehet eleget beszélni. Legyen kánikula, vagy éppen téli mínuszok, a szervezetnek mindig szüksége van arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot juttassunk be.

Mivel a testünk 60%-a víz, a vízivás egy olyan kiemelt téma, ami mind az egészséggel, a jó teljesítménnyel, de a mentális funkciókkal is közvetlen kapcsolatban áll. Általában azt mondják, hogy naponta 2-2,5l szénsavmentes ásványvizet kellene elfogyasztanunk, de természetesen ez sok mindentől függ (pl. ha kávézol, ami vizet von el, akkor biztosan többet), sportolóként pedig a verejtékezéssel többet veszítünk az átlagnál, így nem elégedhetünk meg ennyivel. Ha már szomjasnak érzed magad, akkor biztosan dehidratált vagy, így a cél, hogy ne juss el addig az állapotig.

Bár számos oka van annak, hogy miért fogyassz elegendő folyadékot, most három kiemelt témát szedtünk össze:

  1. Hidratáltan jobb a teljesítményed
    Már 2% folyadékvesztés is érezhető tünetekkel jár, miközben a sportolók egy edzés alatt 6-10%-ig is el tudnak jutni. Ennek következménye, hogy romlik a tested hőszabályozása, fáradtabb leszel, az izmaid sem működnek megfelelően (hiszen az izmok 80%-a víz), egyszerűen hirtelen leromolhat a teljesítmény. Mindig ügyelj rá, hogy az edzéseidnek hidratáltan állj neki, és ha indokolt, közben is pótold az elveszített vizet, sókat.

  2. Jobb hangulat, hatékonyabb agyfunkciók
    A sportolásnak alapvetően hangulatjavító hatással kellene bírnia, ám ha megfeledkezel a hidratációról, épp az ellenkező hatást érheted el. Mivel az agy jelentős része is vízből áll, a folyadékvesztés ezen a területen is érezhető: több kutatást is végeztek már arra vonatkozóan, hogy a vízveszteség rossz közérzetet, hangulatot eredményezhet edzés után, ráadásul az agyi funkciók is lassulnak tőle. Ha tehát azt várod a futástól, hogy elűzd a stresszt, vagy kitisztuljanak a gondolataid, semmiképpen se feledkezz meg a megfelelő folyadékbevitelről!

  3. Segít a fogyásban
    Azt már biztosan sokszor olvastad te is, hogy az agyban a szomjúság és éhség központja igen közel van egymáshoz, így gyakran összekeveredhet a kettő. Talán azt érzed, hogy enned kellene, miközben egy pohár víz csillapítja a vágyat. De nem csak emiatt hasznos a vízivás fogyni vágyók számára: ha dehidratált vagy, az anyagcseréd is lassabban működik, pedig épp az ellenkezőjére lenne szükséged. Szóval, ivásra fel!
Itt Runner’s World frissülj fel csomag: 2 bookazine 1 áráért!

Két különleges kiadványunk most egy csomagban kapható: a Terepfutás és a Fuss sérülésmentesen Runner’s World bookazine együtt kaphatóak, egy áráért, ráadásul egy palack hűtött Friss víz is jár hozzájuk ajándékba az Immedio/Relay üzleteiben!