edzes utan

Támogasd a regenerációdat az étkezéseddel!

Forrás: Getty Images
Vissza van még 100 méter, 50 méter, 3… 2… 1… és már nyomod is a „STOP” gombot a sport�órán, amivel kezdetét is veszi a regeneráció folyamata. Az edzés komoly stresszhatást gyakorol a szervezetre, így fontos odafigyelned arra, hogy a helyreállításra is elég időt és figyelmet fordíts, hiszen ez segít hozzá, hogy edzésről edzésre fejlődhess.

Rengeteg regenerációs technika van, ami mind-mind képes a fejlődést szolgálni, gondoljunk csak például a megfelelő nyújtásra, masszázsra, az elegendő mennyiségű alvásra, vagy a minőségi táplálkozásra.

Utóbbi esetén a legfontosabb kezdeti lépés az edzés utáni hidratáció. A szervezetnek szüksége van az elvesztett folyadék és ásványi anyagok – elsősorban a nátrium és a kálium – pótlására, hogy helyreálljon a keringés és elősegítsük a különböző anyagcsere-folyamatokat. A hidratálás után a lemerült energiaraktárak visszatöltése a következő lépés. Nem elég önmagában csak a kalóriatartalomra gondolni, amikor a futás utáni ételt megválasztod. Fontos a minőség is a mennyiség mellett: hiába írja ki a sportórád, hogy elégettél 500 kalóriát, ez nem jelenti azt, hogy ennek a megfelelő pótlására minden étel ugyanúgy alkalmas lenne.

edzes utan
Forrás: Getty Images

Az edzés utáni táplálkozás optimális mikro- és makrotápanyag-tartalma képes gyorsítani a regenerációt, a szövetek helyreállítását, az izomfehérje-szintézist, éppen ezért nem mindegy, hogy mire esik a választásod. A jól megválasztott edzés utáni táplálék optimális esetben 4:1 arányban tartalmaz szénhidrátot és fehérjét. A szénhidráttartalom segíti a lemerült – májban és izomban található – glikogénraktárak visszatöltését, míg a fehérjetartalom az izmok regenerációjához, felépítéséhez nélkülözhetetlen. Mennyiségben az általános ajánlás az edzés hosszától és intenzitásától függően 0,6–1,2 g/ttkg szénhidrát és ennek megfelelően 0,15–0,3 g/ttkg (max 20–25 g/étkezés) fehérje összesen. Egy hosszabb, tempós futás esetén számolhatunk az 1 g/ttkg szénhidráttal és a 0,25 g/ttkg fehérjével, ami egy 80 kg-s férfi esetében 80 g szénhidrátot és 20 g fehérjét fog jelenteni. Ennek bevitelére lesz szüksége az edzést követően. Ilyen, optimális összetételű választás lehet edzés után egy pohár natúr joghurt gyümölccsel vagy granolával, egy gyümölcsös turmix zsírszegény tejjel vagy növényi itallal készítve, egy tonhalas, humuszos vagy csirkés szendvics. A szénhidráton és a fehérjén kívül fontos, hogy a választott élelmiszerek vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok legyenek, mivel az edzés által megnövekedett mikrotápanyag-szükségletet minőségi, teljes értékű élelmiszerekkel fogod tudni fedezni. Tehát a sült krumpli hamburgerrel nem a legjobb választás.

A magas antioxidáns-tartalmú ételeket is érdemes edzés után előnyben részesíteni, mivel a kimerítő edzés fokozza a szabad gyökök képződését, amit megfelelő antioxidáns-bevitellel lehet egyensúlyban tartani. Ilyenek például a színes zöldségek, gyümölcsök – paradicsom, sárgarépa, cékla, cseresznye, bogyós gyümölcsök –, a zöld tea vagy a kakaó. Az ezen élelmiszerekben megtalálható antioxidáns vegyületek gyulladáscsökkentő hatásuk révén is támogatják a regenerációt.

Mit tarts szem előtt az edzés utáni táplálkozás során?
  • Ne hagyd ki ezt az étkezést!
    Sokkal gyorsabbá teheted a regenerációd, ha odafigyelsz arra, hogy ne maradjon ki edzés után a glikogénraktárak visszatöltése és a fehérje pótlása. Feldolgozott élelmiszerek helyett ilyenkor is válaszd a minőségi, teljes értékű alapanyagokat és a belőlük készült ételeket.

  • Nincs étvágyad edzés után!?
    Próbálj ki valamilyen könnyen fogyasztható, folyékony állagú élelmiszert. Ilyen esetben jó választás lehet egy házi készítésű hideg, gyümölcsös turmix, vagy egy speciális, állóképességi sportolók számára kifejlesztett, szénhidrátot és fehérjét egyaránt tartalmazó edzés utáni italpor fogyasztása.

  • Mennyi az annyi?
    Természetesen nem mindegy, hogy aznap egy 30 perces könnyű futásod volt vagy egy tempós félmaratonon vagy túl. Mindkét esetben fontos az edzés utáni visszatöltés, de a mennyiséget igazítani kell az elvégzett edzés intenzitásához és hosszához. Ha sokkal többet viszel be, mint amit az edzésen elégettél, a felesleg zsírként fog raktározódni és lassítja a regeneráció folyamatát is.

Hozd ki magadból a maximumot, és a kemény edzések mellett ne felejts el a regenerációra, és ezen belül a megfelelő edzés utáni táplálkozásra is kellő figyelmet fordítani.