energia zselé

Mi van a zselédben?

Forrás: Getty Images
Az energiazselé egy, a hosszútávfutók, állóképességi sportolók számára kifejlesztett, magas szénhidráttartalmú termék. Igen népszerű, hiszen praktikus, kis helyet foglal, folyékony állaga miatt könnyen elfogyasztató, és koncentrált formában tartalmaz - márkától, típustól függően - 20-30 g szénhidrátot és különböző ásványi anyagokat. Használatának feltétele, hogy vizet is fogyassz mellé, hiszen így fogod tudni kellően felhígítani a gyomrodba bevitt tömény szénhidrátot, hogy az bent is maradjon és fel is szívódjon.

Nem egyszerű mutatvány a számodra tökéletes zselét megtalálni, hiszen rengeteg márkájú, állagú, ízű terméket találsz a piacon. De mit érdemes megnézni válogatás során a termékek címkéjén?

Összetevők:

Az első, legfontosabb lépés. A felsorolás csökkenő sorrendben fogja megmutatni számodra, hogy mit is rejt egy tasak. Miket fogsz itt látni?

 • Szénhidrát: Futás során AZ energia.
  - glükóz: Másnéven a szőlőcukor. Monoszacharid, vagyis 1 egységből álló úgynevezett “egyszerű” cukor. A tápérték adatoknál a szénhidráttartalom mellett az “ebből cukor” résznél is megtalálod. Szükség van rá, de nem ebből fog állni az energiazselében található energia nagy része, hiszen ha így lenne, az csak a vércukorszint gyors emelését/zuhanását okozná.
  - fruktóz: Természetes formában elsősorban gyümölcsökben fordul elő, innen is a gyümölcscukor elnevezés. Iparilag főként kukoricából kerül előállításra. Más transzportfolyamaton keresztül szívódik fel, mint a glükóz, éppen ezért található meg az energiazselékben is, mivel ennek köszönhetően nagyobb mennyiségű szénhidrátbevitel érhető el óránként. A tápérték adatoknál a szénhidráttartalom mellett az “ebből cukor” résznél őt is megtalálod.
  - maltodextrin: Glükózmolekulák láncaiból álló összetett szénhidrát, melyet elsősorban kukoricából, búzából állítanak elő. Ezek a láncok a vékonybélben könnyen szétesnek, ahonnan a glükóz gyorsan felszívódik és biztosítja számodra a szükséges energiát. Mivel összetett szénhidrátnak minősül, így a termékcímkén a szénhidráttartalom alatt megtalálod, de az “ebből cukor” résznél már ne keresd.
  Bizonyos termékek más típusú összetett szénhidrátokat is tartalmaznak, melyek ugyanúgy glükózból, fruktózból épülnek fel, tehát ezekre a monoszacharidokra fognak szétesni a felszívódás során.

 • Elektrolitok: Az izzadás során a szervezet elektrolitokat veszít - főleg nátriumot - aminek pótlása elengedhetetlen, hiszen rengeteg folyamat mellett a glükóz felszívódásához is szükség lesz rá. A nátrium mellett káliummal és magnéziummal is találkozhatsz az összetevők között, mégis az elsőre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Ajánlott adagolás nátriumból 300-600 mg/óra. A zselék ennek az értéknek csak töredékét tartalmazzák, mégis érdemes olyat választani, amibe plusz elektrolitokat tett a gyártó.

 • Koffein: A koncentráció növelésében és a fáradtság csökkentésében lesz segítségedre. Pozitív hatását 1-3 mg/ttk adagolás mellett fogod tudni kihasználni, de az egyéni tolerancia kitapasztalása nagyon fontos. Az energiazselék koffeintartalma nagyon széles skálán mozog, de ha ilyen terméket keresel, nézd meg pontosan mekkora adagot tartalmaz egy tasak.

 • BCAA: Az elágazó szénláncú aminosavak (valin, leucin, izoleucin, röviden: BCAA) megtalálhatóak bizonyos zselékben, melyeket elsősorban extrém terheléshez - például ultrafutás, Ironman - terveztek. Mai napig vitatott, hogy ezekre futás alatt szükség van-e, de ezeknél az extrém terheléseknél, az izomlebontás ellensúlyozása és az éhség csökkentése szempontjából hasznos lehet.
energia szelé
Forrás: Getty Images

Tápérték/kiszerelés:

Mennyi az annyi?

Az összetevők után a második lépés, hogy nézd meg a pontos tápértéket. Bár a legtöbb gyártó törekszik a kb 25 grammos szénhidráttartalomra (=100 kalória) adagonként, lehetnek azért nagyobb különbségek is. 1,5-2 óra futás felett már 30-60 gramm szénhidrátra is szükséged lesz óránként, éppen ezért nem mindegy, hogy ezt 1-2-3 zselé fedezi-e. Attól függően, hogy a 30-60 gramm/óra ajánlásból mennyit tolerálsz, érdemes megtervezned a frissítésed.

Már a verseny előtti hetekben/hónapokban teszteld a különböző zseléket, hogy megtaláld a számodra legjobb verziót - merthogy ez mindenkinek más lesz. Ha idénre pedig már véget ért számodra a versenyszezon, és csak tavasszal állsz újra be a rajtzónába, akkor használd ki az alapozási időszakot és próbálj, gyakorolj, tesztelj!

Minden, amit a futótáplálkozásról tudnod kell

Minden, amit a futótáplálkozásról tudnod kell

1990 Ft

2490 Ft