energiagolyó

Frissítés természetes alapanyagokkal: miért érdemes kipróbálni?

Forrás: Getty Images
Tudtad, hogy az állóképességi sportolók egy része emésztőrendszeri problémák miatt nem ér célba?

Puffadás, fokozott bélgáz képződés, hasgörcs, hascsikarás, hasmenés? Tegye fel a kezét, aki még NEM élte át ezeket a tüneteket!

A probléma hátterében a magas FODMAP (Fermentálódó Oligo-, Di-, Monoszacharidok És Poliolok) tartalmú iparilag előállított szénhidrátok, és a fruktóz malabszorpció (felszívódási zavar) állhat. Az említett vegyületek nem emésztődnek meg rendesen vagy nem szívódnak fel megfelelően a vékonybélből, és a vastagbélbe jutva erjednek, ami fokozott gázképződéssel, görcsökkel jár, vizet vonzanak be, és hasmenést okozhatnak. Aki érzékenyebb, vagy nincs megfelelő állapotban az emésztőrendszere, gyakran tapasztalja a fenti problémákat az ilyen alapanyagokat tartalmazó sportélelmiszerek fogyasztása közben.

Alternatívákkal te is kísérletezhetsz otthon.

Nem csak a kellemetlen tüneteket kerülheted el így, de a teljesítményedet is támogathatod velük. Használhatsz főtt rizst, kölest vagy natúr gesztenyemasszát alapként, növelheted a szénhidrát tartalmát mézzel, datolyával, mazsolával vagy más aszalványokkal. Formázz belőlük kis golyókat, hempergesd meg magas kakaóvaj tartalmú kakaóporban, fahéjban, vagy kókuszreszelékben, így nem ragad. Pici dobozban vagy csúszózáras tasakban vidd magaddal. Ha a futás előtti éjszakára hűtőbe teszed, akkor a benne lévő keményítő egy része átalakul úgynevezett rezisztens keményítővé, ami kíméletesebb vércukorszint emelkedést tesz lehetővé. Ráadásul egy része a vastagbélbe jutva az ottani bélflórát erősíti, és véd a kellemetlen emésztőrendszeri panaszoktól.

bio datolya, datolya, dm bio
DM-TIPP: Bio köles, rizs és aszalt datolya.

A főtt rizs tele van szénhidráttal, puha és könnyen emészthető. Emellett a fehérjepótlásban is segít, mivel gazdag BCAA-ban. Egy adag főtt rizsben (50 gramm száraz rizs dupla mennyiségű vízben megfőzve) 294 mg leucin, 154 mg izoleucin, 217 mg valin van, és 692 mg glutamint is tartalmaz, mindezt természetes formában.

Scott Jurek, ultrafutó a „Futni, enni, élni” című – futók körében igen népszerű - könyv szerzője a következő recept szerint készíti az ultrafutásaihoz magával vitt frissítést:

2 csésze sushi rizs

4 csésze víz

2 teáskanál miso

3-4 nori alga levél a csomagoláshoz